Svenska och finska politiker samlades nyligen för det gemensamma seminariet Europe Talks. På agendan stod bland annat frågan om att utöka EU med fler medlemsländer, och hur man ska hantera ”bråkmakaren” Ungern. Foto: Flickr/FinnishParliament

30 år efter folkomröstningen: Svenska politiker kräver större och mäktigare EU

Sveriges EU-nämnd träffade sin finska motsvarighet för att prata EU:s framtid
Den 13 november är det 30 år sedan Sverige folkomröstade om EU-medlemskapet. Vid tillfället fanns bara tolv medlemsstater i projektet – idag har antalet mer än fördubblats till 27 stater, och EU:s politiska och ekonomiska muskler växer stadigt. Den återhållsamhet som på 1990-talet fanns från de svenska politikerna är idag ersatt av entusiasm. När riksdagens EU-nämnd nyligen samlades för ett gemensamt möte med deras motsvarighet i Finland, var politiker från båda länderna eniga om att EU måste utvidgas. På mötet deltog också flera EU-kopplade tjänstemän som bestämde agendan och instruerade politikerna vad de ska tycka i olika frågor. Nya Tider närvarade vid mötet och kan i detta reportage ge en unik inblick i hur Sveriges EU-politik formas.

Det var i september som riksdagens EU-nämnd träffade sin motsva­righet i Finland, stora utskottet, för det ge­mensamma seminariet ”Europe Talks”. Dessutom var ett stort antal myndighetsföreträdare och byråkrater inbjudna. Jämfört med den återhållsamhet inför EU som kännetecknade de svenska par­tierna i folkomröstningen för 30 år sedan, var det nu fråga om entusi­asm och krav på ett ännu större och starkare EU.

Nya Tider fanns på plats för att bevaka mötet, och kunde då bevittna hur olika EU-kopplade tjänstemän tilläts inleda dagen, som för att mar­kera vilka frågor som är aktuella och vilka åsikter som är tillåtna inom dessa frågor. Samtalet fördes mel­lan tre personer som beskrevs som ”sakkunniga”. Dessa var Göran von Sydow som är direktör för Svenska institutet för europapolitiska stu­dier (Sieps), Heidi Hautala som är tidigare vice ordförande för Europaparlamentet och idag lobbyist, samt Ricardo Borges de Castro, som liv­närt sig som tjänsteman inom och kring Europeiska unionen i hela sitt vuxna yrkesliv. Nu var han inbjuden i egenskap av ”gästforskare” på Col­lege of Europe, ett universitet som bildades av Europarådets grundare i slutet av 1940-talet för att utbilda makthavare till det nya överstatliga elitprojektet. EU är idag största fi­nansiär av universitetet, som av The Times beskrivits som ”för den euro­peiska politiska eliten vad Harvard Business School är för amerikanskt näringsliv” och ”elitens träningscentrum för den politiska klassen i EU”. Bland annat har försvarsminister Pål Jonson utbildats där.

Dagen inleddes med en paneldebatt av ”sakkunniga” tjänstemän där samtliga har starka band till Europeiska unionen. I bakgrunden, på videolänk, syns Ricardo Borges de Castro från EU:s elituniversitet, som också är HBTQ-aktivist och som krävt att Europa blir ”bögigare”. Till höger i bild syns svensken Göran von Sydow (chef för EU-vänliga institutet Sieps), och finländskan Heidi Hautala (fd vice ordförande för EU-parlamentet). Nya Tiders utsände kunde bevittna hur de EU-kopplade ”experterna” i praktiken instruerade politikerna vad de ska tycka. Foto: Flickr/FinnishParliament

 

Borges de Castro, som deltog via länk, är politisk aktivist på vänster­kanten: Han är öppet homosexuell och starkt engagerad i HBTQ-frågor och Prideparader. Tidigare i år skrev han på sociala medier, som ett alter­nativ till Viktor Orbáns MEGA (Make Europe Great Again): ”MEGA är också en bra slogan för Pride. Make Europe Gayer Again!” (Gör Europa bögigare igen!)

Föga förvånande var alla tre ”experter” i stort sett överens om att mer EU är nödvändigt inom de flesta politiska områden: försvars-och säkerhetspolitik, klimatpolitik, Ukrainafrågan. Dessutom måste EU utvidgas med nya länder.

De nordiska ländernas politiker hyllades för att vara fullständigt överens om att skicka mer vapen och pengar till Ukraina. Panelen för dömde sedan Ungern, Tyskland och andra länder på kontinenten, som tröttnat på EU-etablissemangets linje i Ukrainafrågan och efterlyser freds­förhandlingar.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lobbyist blir kommissionär för utvidgning

Lobbyist blir kommissionär för utvidgning

🟠 INRIKES Att utvidgning diskuterades så pass mycket på mötet i Finland är ingen slump. Ursula von der Leyen har anfört att utvidgning är ”nästa steg” i det europeiska projektet, och frågan är högst upp på den nya kommissionens agenda. Nu blir en slovensk kvinna, som arbetat för lobbyjätten Kreab, ansvarig kommissionär för utvidgning.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

🟠 BOKRECENSION Magnus Stenlunds bok Den Eldrökta är ett unikt verk i svensk författarhistoria. Det är både en fantasyroman och en noga uppbyggd historisk fiktion, avsedd att bilda en rimlig syntes av de fornnordiska sagorna, men även med inslag av andra mytologier som helt eller delvis står på samma grund. Detaljrikedomen, noggrannheten och berättarkonsten gör det till ett verk som bara kan beskrivas som fantastiskt, menar Nya Tiders recensent Gunnar Hellgren.

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Jahve och draken

🟠 HISTORIA Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Det värmländska mysteriet

🟠 HISTORIA Det finns många märkliga mordmysterier här i Sverige, men vad som gör radiohandlarmordet, som begicks i Karlstad den sjätte augusti 1942, särskilt förvirrande är att man inte ens vet om offret, David Bengtsson, blev mördad eller dräpt. Inte ens när fallet preskriberades i augusti 1967 trädde någon fram och bekände brottet.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.