Lokal marknad i Abbotsford, en förort till storstaden Melbourne i Australien. Lokalbor köper ägg, grönsaker och annat från lokala bönder och andra. Men de flesta transaktioner och då inte sällan byteshandel sker dock idag direkt mellan grannar, vänner och bekanta som därmed kringgår de kostnader och byråkrati som en officiell marknad för med sig. Foto: Mark Chew/Melbourne Farmers Markets

Äggbrist gör att allt fler håller egna höns

Globalistiska organisationer skapar krisen
Det råder äggbrist i stora delar av världen och då främst i Västvärlden. I Australien har ägghyllorna gapat tomma i över ett år, vilket med skenande matpriser fått människor att skaffa och hålla höns. Grannar köper av varandra och över tid har konsumtionen av industriproducerade ägg bytts mot lokalproducerade. I USA har bristen fått priserna att skena, så att det nu finns ägg på hyllorna men bara för att många avstår på grund av att de inte har råd. Den historiska äggkrisen skylls på fågelinfluensa. Hundratals miljoner fåglar har avlivats – för att de inte ska smittas. Samtidigt försvåras krisen allvarligt av lagar och regler som i det dolda drivs fram av globaliststiftelser.

Efter tolv långa månader med tomma ägghyllor i stormarknader och mat­butiker så letar tusen­tals människor över hela Australien dagligen efter ägg att köpa. Vartefter månaderna gick så har allt fler kommit på ett an­nat sätt att få tag på dem – köpa kyck­lingar eller hönor som sedan lägger äggen hemma.

Västerlänningar har under vår livstid sett livsmedel som en själv­klarhet, något billigt och alltid lät­tillgängligt. Överproduktion och konkurrens mellan producenter och livsmedelskedjor har sedan andra världskriget hållit priserna nere på både ägg och andra livsmedel. Kyck­ling har varit det billigaste köttet. Men den tiden är över och den ny­gamla bristen har fått många män­niskor att inse hur viktiga ägg är för mathållning och bakning, ett plötsligt och bryskt uppvaknande för många.

Nya Tider tittar här närmare på ett inspirerande och intressant exempel från Australien, de bakomliggande orsakerna till de skenande äggpri­serna, och gör i samband med det ett nedslag i Kalifornien. Där upptäcker vi som vanligt fingeravtrycken av en globalistisk agenda.

Ny folkrörelse

Denna mångtusenåriga och naturliga lösning på problemet med äggbrist, att skaffa egna värphöns, var ett stort steg för många i vår moderna värld. Men ju fler som gjorde det, desto fler insåg att det vare sig är svårt eller dyrt. En del australier beskriver det som en ny folkrörelse, som för lokal­samhället och människor samman.

Äggbristen är inte heller en isole­rad företeelse. Det är brist på andra livsmedel också och inte minst har inflationen gjort att matpriserna ske­nar generellt. Under det sista kvar­talet 2024 steg äggpriserna officiellt med 11,2 procent i Australien, men den officiella inflationsstatistiken är det idag få som tror på. Att skaffa egna höns är en engångsinvestering för den som också skaffar en tupp och därmed också gratis kycklingar. Det blir inte bara ett sätt att få tag på ägg, utan att samtidigt spara pengar.

Familjemedlemmar, vänner, gran­nar och arbetskamrater inspireras av och säljer kycklingar, höns och ägg till varandra. Som en australisk lokalmedia beskriver det i en artikel från den 20 mars:

”Den intensiva jakten på både höns och ägg de senaste månaderna har gjort vissa fjäderfäuppfödare häpna.”

Chockade och glada. Varje år säljer de tasmanska bönderna Phil och Angela Glover sina äldre frigående höns, efter att de slutat lägga ägg, vilket de gör efter ungefär ett år. Normalt är de inte speciellt eftertraktade. Glover berättar att de chockades av efterfrågan i år när de skulle sälja 1 000 av sina äldre höns. ”Inom en timme efter att vi satt upp skylten så var fåglarna borta”, berättar de. Människor är helt enkelt ute efter billigt kött, en sorts nyfattigdom som nu börjar synas. Foto: Meg Powell/ABC Rural

 

Den nya folkrörelsen har öppnat ögonen på många, som inser att det finns mycket att spara på att produ­cera egen mat – inte bara ägg. Dess­utom blir den nyttigare, då bara producenten har koll på metoder och ingredienser. Tusentals austra­liska trädgårdar har idag inte bara höns, utan också andra djur och en köksträdgård. Ytterligare tusentals har börjat baka, lägga in, förädla och laga egen mat. Man säljer och byter sedan allt från kycklingar och ägg till grönsaker och hembakat bröd med varandra. Allt skattefritt och betyd­ligt billigare än i affären.

En kris blev därmed en möjlighet som de facto förbättrat det austra­liska samhället, sammanhållningen och livskvalitén.

”Dödades” i fågelinfluensautbrott

Australisk systemmedia rapporterar att skälet till äggbristen är att ”cirka 10 procent av Australiens äggläg­gande bestånd dog eller dödades i få­gelinfluensautbrott 2024 och 2025”. Systemmedias användning av orden ”dog eller dödades” är centrala här, precis som det var med systemme­dias ordval under den påstådda co­ronapandemin. Man uppgav då att människor avled ”av och med” co­vid-19. Precis som med hönsen och fågelinfluensan nu så dog nästan alla med covid-19, det vill säga de hade testats för det före eller i före­kommande fall efter sin död – oaktat symptom eller egentlig dödsorsak. Samma notoriskt felvisande PCR-test användes då med corona som nu med fågelinfluensan och hönsen.

Äggproducenter menar dock att andelen dödade höns av kontinen­tens bestånd är betydligt högre än den tiondel som officiellt anges. Sam­tidigt påtalar de att höns sällan eller aldrig verkar dö av den beryktade och medialt upphaussade fågelinflu­ensan, utan de dödas i stället i påstått ”preventivt syfte” – i miljontals – ba­serat på de ökända PCR-testen.

Äggproducenterna påpekar också att den pågående och från regering­en plötsligt påtvingade övergången från burproduktion till ägg från fri­gående höns, också har orsakat svå­ra störningar i leveranskedjan. Det är för övrigt något som skett och sker globalt och som allvarligt förvärrat äggbristen i många länder.

Sammantaget har det resulterat i tomma ägghyllor i australiska buti­ker i nu ett helt år.

Covid 2.0 fågelversionen

I USA nådde priset på ett dussinpa­ket ägg i februari motsvarande 100 svenska kronor. I mars stabilisera­de sig priset kring motsvarande 60 kronor per dussinet, eller fem kro­nor per ägg. Priserna i februari och mars är 100–160 procent högre än för ungefär ett år sedan, en kännbar uppgång för många amerikanska konsumenter. Vi har sett liknande prisfluktuationer i Sverige, även om vi inte riktigt nådde dessa toppar.

Återigen anger myndigheterna att det beror på ett ”utbrott av hög­patogen fågelinfluensa (HPAI)”, som systemmedia målar upp som ett hot mot hela mänskligheten – à la ”global uppvärmning”.

Så dyrt att ingen köper. Efterfrågan på ägg i USA har sjunkit på grund av skenande priser de senaste månaderna. Det har ”räddat” USA från den svåra äggbrist som Australien och flera andra länder drabbats av. Likväl har USA tvingats vädja till Europa om att få köpa ägg, men många europeiska länder har också äggbrist. Prislappen på 12 stycken ekologiska ägg är här 14,99 dollar, vilka ”reas” ut för 10,99 dollar, ett ”reapris” som motsvarar 110 kronor eller drygt 9 kronor per ägg. Foto: Amy Katz/ZUMA Press

 

Enligt officiell statistik har mer än 166 miljoner vild- och tamfåglar, inklusive höns, avlivats i USA sedan den så kallade H5N1-stammen av få­gelinfluensa först sagts ha upptäckts av amerikanska myndigheter i bör­jan av 2022. Amerikanska jordbruks­verket USDA rapporterade vecka 12 i år att mer än 30 miljoner höns har avlivats bara i år, vilket i snitt inne­bär runt 400 000 tusen dödade hönor per dag bara i USA. Vi får här betän­ka att en värphöna lägger ett ägg per dag.

Inget skumparty, utan en långsam och plågsam död. Skummet sprutas långsamt över de hundratals kalkonerna som är tätt sammanpackade. Några tittar förvirrat på medan andra vill fly, men det är för trångt för att kunna komma undan, så i stället trampar de ned varandra. Sedan börjar paniken och skummet flyger när de förgäves försöker komma upp för att andas. Märkligt få bilder och videor av denna för många okända massavlivningsmetod finns online. Hundratals miljoner massavlivas i den påstådda fågelinfluensans namn. Stillbild: Instagram

Precis som i Australien och alla andra länder används PCR-test för att upptäcka det påstådda viruset och sedan avlivas alla djur på hela gården eller äggfabriken – oaktat om någon uppvisar några symptom eller inte. Alltså precis samma meto­dik som under coronapandemin, då man påstod att de som testade posi­tivt med PCR var asymptomatiska – det vill säga uppvisade inte minsta symptom på sjukdom men ändå be­traktades som ”smittade” – trots att man vet att PCR-testerna ofta ger fal­ska positiva svar.

Världshälsoorganisationen WHO sade inledningsvis år 2020, via Maria Van Kerkhove, chef för WHO:s av­delning för framväxande sjukdomar och zoonoser, att asymptomatisk smittspridning var mycket ovanlig (alla dåvarande studier från ett fler­tal länder, utom en enda från Singa­pore, visade att det inte ens existe­rade), men ändrade sig sedan snabbt till att det var vanligt – utan att nya observationer på något sätt styrkte detta.

Överlevande kalkoner väntar på att ett nytt avlivningsförsök under ett test i Israel, efter att de mot alla odds överlevt skummet som långsamt skulle kvävt dem till döds. Detta efter att ”skummassavlivningen”, som den grymma metoden kallas, använts på en flock kalkoner där några fortfarande lever, vilket ofta händer. Metoden, som kritiserats hårt av veterinärer, används även på grisar och försök pågår även på kor. Annars mycket högljudda djurskydds- och djurrättsorganisationer som PETA är märkligt tysta, trots att hundratals miljoner djur avrättats med denna kontroversiella metod. PETA-aktivister häller gärna ut mjölk i butiker för att protestera mot att kor mjölkas, vilket de kallar inhumant. Detta trots att det skulle bli mycket smärtsamt för korna om de inte mjölkades. Foto: Roee Shpernik

 

Slagträ i geopolitiken

USA har tack vare de extremt höga priserna inte haft äggbrist på hyl­lorna, liknande situationen i till ex­empel Australien, helt enkelt därför att tillräckligt många inte har råd att köpa ägg längre. Men när priserna i mars sjönk tillbaka något, så blev det snabbt brist i flera delstater. Det tvingade amerikanska tjänstemän att kontakta flera europeiska länder för att få hjälp att lindra bristen. Det­ta skedde samtidigt som ordkriget och handelsspänningar eskalerade mellan Trumpadministrationen och EU angående nya höga tullar och inte minst kriget i Ukraina.

Globalistverktyget EU utnyttjade denna nyfunna styrkeposition till max och systemmedier rapporterade med illa dold förtjusning att länder som Danmark, Sverige, Nederlän­derna, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien hade kontaktats av ”en desperat Trumpadministration”. Svenska och danska tjänstemän sva­rade pliktskyldigast att byråkrati och egen äggbrist förhindrade att snabb hjälp kan erbjudas USA. Finland svarade att ett litet land som deras knappast kan göra till eller från vad gäller äggbrist i ett så stort land som Förenta staterna – och skickade inte heller några ägg.

Open Philantropy är huvudsponsor bakom Humane Society. Open Philantropy grundades av Holden Karnofsky (infälld uppe t.v.) samt miljardärsparet Dustin Moskovitz (nere t.v.) och Cari Tuna, och leds av VD Alexander Berger. Det är en mäktig stiftelse som donerar till exempelvis de ökända stiftelserna Gates Foundation och World Economic Forum. De stödjer i det närmaste varje del av globalistagendan med allt från massinvandring och ”antirasistiska” (läs: antivästliga) rörelser till klimatomställning och massvaccinationsprogram. De var så nöjda med resultaten i Kalifornien att de nu sponsrar liknande ”djurskyddsprogram” världen över, bland annat 4 miljoner dollar till Global Food Partners (t.h.) för att de ska genomföra det i Asien. Skärmavbild: Open Philanthropy

 

Efter att ha misslyckats med att importera nödvändigt antal ägg från Europa, där många länder har egen begynnande eller pågående äggbrist, så har Washington hört sig för med länder som Brasilien, Turkiet och Sydkorea. Brasilien, trots vänstersty­re, har därefter fördubblat sin äggex­port till USA.

Det finns likväl inte tillräckligt med ägg av högsta kvalité, som kan säljas i äggkartonger. Så man styr om sämre ägg, som normalt används i tillverkning av olika djurfoder, till processad mat som bakmixar och salladsdressingar.

Det är logistiskt krävande och där­med dyrt att transportera ägg långa avstånd, till exempel över Atlanten, på grund av deras bräcklighet och det kritiska behovet av temperatur­kontroll.

Sverige hade senast allvarlig ägg­brist i början av 2023, då CA Ceder­gren, Sveriges största äggproducent, tvingades avliva 1,9 miljoner värp­höns efter ett påstått stort salmo­nellautbrott i januari det året. Det motsvarade cirka 15 procent av den svenska äggproduktionen. Samtidigt pressades bönderna av höga foder-och energipriser.

”Krig mot bönder”

Det är dock inte bara påstådda ut­brott av fågelinfluensa med efterföl­jande massavlivning, svårigheter att transportera ägg långväga, byråkrati och nya regler som skapar brist och därmed skenande äggpriser – up­pepå en redan skenande inflation. Många, och då inte minst bönder, pekar också på ett nytt globalt fe­nomen som de kallar ett dolt och pågående ”krig mot bönder”, som påverkar många delar av lantbru­ket. Det konservativa amerikanska magasinet National Review vågade den 18 mars ta upp det känsliga äm­net, som systemmedia och så kallade faktagranskare (läs: åsiktspolis) kallar konspirationsteorier, i en artikel med rubriken ”Kaliforniens krig mot bönder gör äggbristen ännu värre”. De sammanfattar inledningsvis den rådande situationen:

”Äggpriserna skjuter i höjden över hela landet [USA], på grund av fågel­influensan, och vad kritiker påtalar, federala bestämmelser som upp­muntrar till avlivning av kycklingar [och hönor] som påstås ha smittats. Kalifornien gör också sitt för att bi­dra till äggbrist.”

De tar sedan upp den ökända ”Prop 12”. Vi får reda på att den 6 november 2018 införde Kalifornien Proposition 12, ”Det humana sam­hället”, som förbjöd användningen av burar för vissa gårdsdjur, inklu­sive äggvärpande höns. Den gör det i praktiken mycket dyrare att hysa värphöns, som efter lagens införan­de kräver stora anläggningar, upp­värmda och väl belysta med artifi­ciellt dagsljus.

Anne Defeyter-Loden, ägare till BeeWench Farm, berättar för maga­sinet vad det inneburit för äggprodu­centerna:

– Den nya lagen säger att hönsen behöver minst två fots [61 centime­ter] utrymme [var] så att de kan bre­da ut sina vingar och sträcka på sig och vända sig om, och många produ­center kan helt enkelt inte hålla jäm­na steg med den typen av kostnader som det medför.

Det har resulterat i att många äggproducenter tvingats lägga ner. Multinationella företag har i flera fall köpt upp verksamheten för en spottstyver, då de desperata bön­derna hellre får något betalt än går i konkurs.

Globalistagenda leder till dubbla priset

Äggproducenten Defeyter-Loden be­rättar att en del bönder nu tvingas låta hönsen gå fritt utomhus, vilket låter bra, men resulterar i mycket färre ägg och därför olönsamhet eller konkurs. Det finns två skäl till det, som var väl kända – men ignorerades – innan lagen gick igenom.

För det första är höns känsliga för dagsljus – höns läg­ger färre ägg under de mörka vintermånaderna – vilket gör att äggtillgången nu återigen blivit föremål för sä­songsvariationer, för första gången på många årtionden. Ägguppfödaren berättar att skillnaden är mycket stor:

– Vi har fortfarande ägg, men hönorna lägger nu bara ägg kanske en gång i veckan i stället för en gång om da­gen som det var tidigare.

För det andra, när höns rör sig fritt utomhus ökar sannolikheten för möten med vilda fåglarna som kan ha H5N1, den påstått dödliga fågelinfluensan. Detta på­bjuder PCR-testning som vid ett enda positivt utslag ger myndigheterna alibi att utrota hela besättningen, oaktat hur stor den är eller andra omständigheter.

Sammantaget innebär det för äggproducenterna många gånger färre ägg än tidigare och dessutom risken att de berövas alla sina kycklingar och höns vid nästa av myndigheterna påbjudna PCR-test.

Kalifornien har också avlivat fler fåglar, 23 miljoner, än alla andra amerikanska delstater utom Iowa, landets ledande producent av ägg. Det är här värt att notera att en tredjedel av Iowas totala äggproduktion, efter infö­randet av ”Prop 12”, nu går till Kalifornien.

Äggpriserna är därför också högst i Kalifornien, ib­land dubbelt så höga som i övriga USA. Kalifornien styrs av guvernören Gavin Newsom, som gjort sig ökänd som en närmast fanatisk förespråkare av alla existerande globalistagendor.

De idag skyhöga äggpriserna, som denna politik lett till, påverkar i sin tur allvarligt exempelvis restaurang-och bagerinäringen, där många min­dre verksamheter redan slagits ut.

Fula trick

Innan Proposition 12 gick igenom och i praktiken slog ut Kaliforniens äggproducenter, varnade bönderna idogt väljarna att det skulle leda till en katastrof för både djur och konsu­menter.

Wayne Pacelle var chef för Humane Society, den största djurskyddsorganisationen i USA, och drivande bakom att rasera Kaliforniens äggproduktion efter att han lurat väljarna att Proposition 12 skulle gagna ”matsäkerheten”. Organisationens namn och ord som ”food safety” och ”prevention of cruelty” låter bra, men döljer ofta en dold och samhällsförstörande globalistisk agenda. Pacelle avgick som chef kort efter införandet av ”Prop 12”, men inte på grund av sin roll i det hela utan efter anklagelser om sexuella trakasserier. Här ses han vid en välarrangerad djurrättsdemonstration. Skärmavbild: Axios

 

Wayne Pacelle, dåvarande presi­dent och verkställande direktör för Humane Society, sade till den ameri­kanska nyhetstidningen Los Angeles Times när det begav sig 2017:

– Kalifornier vet att det är grymt att låsa in bondgårdsdjur i trånga burar under hela deras liv och det äventyrar matsäkerheten.

Han vädjade till folks empati för djur och använde ordet ”matsäker­het” (food safety), vilket många fel­aktigt tolkar som tillgången till mat (food security), när han i själva ver­ket menade hotet från fågelinfluen­sa. Värre var att ”Prop 12” framställ­des som en omröstning om huruvida grymheter mot djur skulle förebyg­gas eller inte. De som inte satte sig in i frågan tyckte att det var rätt själv­klart att rösta Ja – mot grym behand­ling av djur. Folk lurades således att rösta bort tillgången på ägg.

Samtidigt kampanjade globalistis­ka politiker, oftast på vänsterkanten, systemmedia och inte minst köpta forskare och experter inom den aka­demiska världen för ”Prop 12”. De sistnämnda hävdade i olika rappor­ter och uttalanden att det helt sak­nades belägg för att propositionen skulle skada äggproduktionen i Kali­fornien. ”Lita på vetenskapen”, sade man, samma mantra som användes några år senare under coronatyran­niet.

Minnet är kort

Konsekvensen av kravet om att ”lita på vetenskapen” blev i båda fallen förödande för många. Daniel Sum­ner, professor i jordbruks- och resur­sekonomi vid Kaliforniens universi­tet UC Davis, sammanfattade det väl i ett uttalande nyligen till Los Angeles Times:

– För en generation sedan var Ka­lifornien en stor äggproducerande delstat som exporterade ägg. Men idag importerar Kalifornien 70 pro­cent av sina ägg från andra delstater.

Det kan här vara värt att nämna att det inte var första gången Kali­fornienborna lät sig luras. Exakt tio år tidigare hade samma Humane So­ciety kampanjat igenom Proposition 2, som 2008 tvingade bönderna att ge alla lantbruksdjur utökat utrymme.

Lät sig luras. Väljare i Kalifornien ignorerade grundläggande ekonomiska förutsättningar och varningar från bönder, då delstatens justitieminister på valsedel benämnde förslaget ”Lagen om förebyggande av grymhet mot lantbruksdjur”. Vem röstar för att vara grym mot djur? Folket godkände därför Proposition 12 med två mot en (63 procent). Lagen genomfördes sedan med udden riktad mot äggprodukter.
Följande står på kampanjbladet:
Rösta JA till Prop 12!
Lagen om förebyggande av grymhet mot gårdsdjur, Humane Society of the United States och dess partner är glada över att fullfölja ett valinitiativ för Kalifornien 2018 för att uppgradera Proposition 2 och statens andra djurlagar. Målet? Att uttryckligen förbjuda försäljning av kalvkött, fläsk och ägg som kommer från djur som är instängda i burar, oavsett var dessa burar är placerade. Skärmavbild: Yeson12CA

 

Trots de kännbara konsekven­serna av det, som konsumenterna i Kalifornien tycks ha glömt bort, så gick ändå Proposition 12 igenom 2018. I den mån den ifrågasattes av oroade Kalifornienbor var svaret att ”reglerna från 2008 inte hade givit tillräcklig bra resultat” för djuren och ”matsäkerheten”, och därför måste de ”uppgraderas” och ”för­bättras”. Det är tämligen vanligt att förslag i linje med globalistagendan läggs fram för att testa allmänhetens respons. Dessa mildras sedan till en för tillfället accepterad nivå så att de går igenom. Sedan bearbetar lobby­ister, politiker och systemmedia all­mänheten tills de accepterar alltmer, varpå propositionerna byggs på över tid tills det ursprungliga målet i linje med rådande agenda nås.

Det är därför mycket viktigt att känna till detta modus operandi och att hålla koll på lagförslag och änd­rade regler som kan skada svenskt lantbruk och djurhållning på ett så­dant sätt att det allvarligt hotar pris­bild och tillgång – i förlängningen själva matsäkerheten, i ordets rätta bemärkelse (se artikel ”Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?” i det­ta nummer).

Låt inte bönderna ta striden själ­va, för de som en dag riskerar att stå utan mat är inte bönderna, utan du.

Vi kommer framöver att skriva om hur man föder upp höns och får egenproducerade ägg samt rappor­tera och intervjua de som redan gör det.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Makten över den svenska matmarknaden allt mer koncentrerad till ett fåtal aktörer

Makten över den svenska matmarknaden allt mer koncentrerad till ett fåtal aktörer

🟠 EKONOMI. Den svenska dagligvaruhandeln består av en mängd olika butikskedjor och distributörer. Skenbart kan denna situation uppfattas som att det är en bred och livlig konkurrens mellan de olika aktörerna. I verkligheten styrs en stor majoritet, drygt 94 procent, av de olika matkedjornas försäljning av tre huvudaktörer; ICA, Axfood och Coop. Uppstickaren Lidl tar dock marknadsandelar och ytterligare ett par mindre aktörer slåss på marginalen. I denna artikel tittar vi på hur den svenska dagligvaruhandeln är organiserad och hur makten koncentreras allt mer.

Läs även:

Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?

Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?

🟠 REPORTAGE Jordbruksverkets planerade ändringar av djurskyddsbestämmelserna för husdjur, både för sällskap och hobbyverksamhet, rörde upp känslorna hos många svenskar som skulle ställas inför oresonliga krav om allt från burstorlekar på flera kvadratmeter till förbud att mata med levande insekter.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.