Efter tolv långa månader med tomma ägghyllor i stormarknader och matbutiker så letar tusentals människor över hela Australien dagligen efter ägg att köpa. Vartefter månaderna gick så har allt fler kommit på ett annat sätt att få tag på dem – köpa kycklingar eller hönor som sedan lägger äggen hemma.
Västerlänningar har under vår livstid sett livsmedel som en självklarhet, något billigt och alltid lättillgängligt. Överproduktion och konkurrens mellan producenter och livsmedelskedjor har sedan andra världskriget hållit priserna nere på både ägg och andra livsmedel. Kyckling har varit det billigaste köttet. Men den tiden är över och den nygamla bristen har fått många människor att inse hur viktiga ägg är för mathållning och bakning, ett plötsligt och bryskt uppvaknande för många.
Nya Tider tittar här närmare på ett inspirerande och intressant exempel från Australien, de bakomliggande orsakerna till de skenande äggpriserna, och gör i samband med det ett nedslag i Kalifornien. Där upptäcker vi som vanligt fingeravtrycken av en globalistisk agenda.
Ny folkrörelse
Denna mångtusenåriga och naturliga lösning på problemet med äggbrist, att skaffa egna värphöns, var ett stort steg för många i vår moderna värld. Men ju fler som gjorde det, desto fler insåg att det vare sig är svårt eller dyrt. En del australier beskriver det som en ny folkrörelse, som för lokalsamhället och människor samman.
Äggbristen är inte heller en isolerad företeelse. Det är brist på andra livsmedel också och inte minst har inflationen gjort att matpriserna skenar generellt. Under det sista kvartalet 2024 steg äggpriserna officiellt med 11,2 procent i Australien, men den officiella inflationsstatistiken är det idag få som tror på. Att skaffa egna höns är en engångsinvestering för den som också skaffar en tupp och därmed också gratis kycklingar. Det blir inte bara ett sätt att få tag på ägg, utan att samtidigt spara pengar.
Familjemedlemmar, vänner, grannar och arbetskamrater inspireras av och säljer kycklingar, höns och ägg till varandra. Som en australisk lokalmedia beskriver det i en artikel från den 20 mars:
”Den intensiva jakten på både höns och ägg de senaste månaderna har gjort vissa fjäderfäuppfödare häpna.”

Den nya folkrörelsen har öppnat ögonen på många, som inser att det finns mycket att spara på att producera egen mat – inte bara ägg. Dessutom blir den nyttigare, då bara producenten har koll på metoder och ingredienser. Tusentals australiska trädgårdar har idag inte bara höns, utan också andra djur och en köksträdgård. Ytterligare tusentals har börjat baka, lägga in, förädla och laga egen mat. Man säljer och byter sedan allt från kycklingar och ägg till grönsaker och hembakat bröd med varandra. Allt skattefritt och betydligt billigare än i affären.
En kris blev därmed en möjlighet som de facto förbättrat det australiska samhället, sammanhållningen och livskvalitén.
”Dödades” i fågelinfluensautbrott
Australisk systemmedia rapporterar att skälet till äggbristen är att ”cirka 10 procent av Australiens äggläggande bestånd dog eller dödades i fågelinfluensautbrott 2024 och 2025”. Systemmedias användning av orden ”dog eller dödades” är centrala här, precis som det var med systemmedias ordval under den påstådda coronapandemin. Man uppgav då att människor avled ”av och med” covid-19. Precis som med hönsen och fågelinfluensan nu så dog nästan alla med covid-19, det vill säga de hade testats för det före eller i förekommande fall efter sin död – oaktat symptom eller egentlig dödsorsak. Samma notoriskt felvisande PCR-test användes då med corona som nu med fågelinfluensan och hönsen.
Äggproducenter menar dock att andelen dödade höns av kontinentens bestånd är betydligt högre än den tiondel som officiellt anges. Samtidigt påtalar de att höns sällan eller aldrig verkar dö av den beryktade och medialt upphaussade fågelinfluensan, utan de dödas i stället i påstått ”preventivt syfte” – i miljontals – baserat på de ökända PCR-testen.
Äggproducenterna påpekar också att den pågående och från regeringen plötsligt påtvingade övergången från burproduktion till ägg från frigående höns, också har orsakat svåra störningar i leveranskedjan. Det är för övrigt något som skett och sker globalt och som allvarligt förvärrat äggbristen i många länder.
Sammantaget har det resulterat i tomma ägghyllor i australiska butiker i nu ett helt år.
Covid 2.0 fågelversionen
I USA nådde priset på ett dussinpaket ägg i februari motsvarande 100 svenska kronor. I mars stabiliserade sig priset kring motsvarande 60 kronor per dussinet, eller fem kronor per ägg. Priserna i februari och mars är 100–160 procent högre än för ungefär ett år sedan, en kännbar uppgång för många amerikanska konsumenter. Vi har sett liknande prisfluktuationer i Sverige, även om vi inte riktigt nådde dessa toppar.
Återigen anger myndigheterna att det beror på ett ”utbrott av högpatogen fågelinfluensa (HPAI)”, som systemmedia målar upp som ett hot mot hela mänskligheten – à la ”global uppvärmning”.

Enligt officiell statistik har mer än 166 miljoner vild- och tamfåglar, inklusive höns, avlivats i USA sedan den så kallade H5N1-stammen av fågelinfluensa först sagts ha upptäckts av amerikanska myndigheter i början av 2022. Amerikanska jordbruksverket USDA rapporterade vecka 12 i år att mer än 30 miljoner höns har avlivats bara i år, vilket i snitt innebär runt 400 000 tusen dödade hönor per dag bara i USA. Vi får här betänka att en värphöna lägger ett ägg per dag.

Precis som i Australien och alla andra länder används PCR-test för att upptäcka det påstådda viruset och sedan avlivas alla djur på hela gården eller äggfabriken – oaktat om någon uppvisar några symptom eller inte. Alltså precis samma metodik som under coronapandemin, då man påstod att de som testade positivt med PCR var asymptomatiska – det vill säga uppvisade inte minsta symptom på sjukdom men ändå betraktades som ”smittade” – trots att man vet att PCR-testerna ofta ger falska positiva svar.
Världshälsoorganisationen WHO sade inledningsvis år 2020, via Maria Van Kerkhove, chef för WHO:s avdelning för framväxande sjukdomar och zoonoser, att asymptomatisk smittspridning var mycket ovanlig (alla dåvarande studier från ett flertal länder, utom en enda från Singapore, visade att det inte ens existerade), men ändrade sig sedan snabbt till att det var vanligt – utan att nya observationer på något sätt styrkte detta.

Slagträ i geopolitiken
USA har tack vare de extremt höga priserna inte haft äggbrist på hyllorna, liknande situationen i till exempel Australien, helt enkelt därför att tillräckligt många inte har råd att köpa ägg längre. Men när priserna i mars sjönk tillbaka något, så blev det snabbt brist i flera delstater. Det tvingade amerikanska tjänstemän att kontakta flera europeiska länder för att få hjälp att lindra bristen. Detta skedde samtidigt som ordkriget och handelsspänningar eskalerade mellan Trumpadministrationen och EU angående nya höga tullar och inte minst kriget i Ukraina.
Globalistverktyget EU utnyttjade denna nyfunna styrkeposition till max och systemmedier rapporterade med illa dold förtjusning att länder som Danmark, Sverige, Nederländerna, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien hade kontaktats av ”en desperat Trumpadministration”. Svenska och danska tjänstemän svarade pliktskyldigast att byråkrati och egen äggbrist förhindrade att snabb hjälp kan erbjudas USA. Finland svarade att ett litet land som deras knappast kan göra till eller från vad gäller äggbrist i ett så stort land som Förenta staterna – och skickade inte heller några ägg.

Efter att ha misslyckats med att importera nödvändigt antal ägg från Europa, där många länder har egen begynnande eller pågående äggbrist, så har Washington hört sig för med länder som Brasilien, Turkiet och Sydkorea. Brasilien, trots vänsterstyre, har därefter fördubblat sin äggexport till USA.
Det finns likväl inte tillräckligt med ägg av högsta kvalité, som kan säljas i äggkartonger. Så man styr om sämre ägg, som normalt används i tillverkning av olika djurfoder, till processad mat som bakmixar och salladsdressingar.
Det är logistiskt krävande och därmed dyrt att transportera ägg långa avstånd, till exempel över Atlanten, på grund av deras bräcklighet och det kritiska behovet av temperaturkontroll.
Sverige hade senast allvarlig äggbrist i början av 2023, då CA Cedergren, Sveriges största äggproducent, tvingades avliva 1,9 miljoner värphöns efter ett påstått stort salmonellautbrott i januari det året. Det motsvarade cirka 15 procent av den svenska äggproduktionen. Samtidigt pressades bönderna av höga foder-och energipriser.
”Krig mot bönder”
Det är dock inte bara påstådda utbrott av fågelinfluensa med efterföljande massavlivning, svårigheter att transportera ägg långväga, byråkrati och nya regler som skapar brist och därmed skenande äggpriser – uppepå en redan skenande inflation. Många, och då inte minst bönder, pekar också på ett nytt globalt fenomen som de kallar ett dolt och pågående ”krig mot bönder”, som påverkar många delar av lantbruket. Det konservativa amerikanska magasinet National Review vågade den 18 mars ta upp det känsliga ämnet, som systemmedia och så kallade faktagranskare (läs: åsiktspolis) kallar konspirationsteorier, i en artikel med rubriken ”Kaliforniens krig mot bönder gör äggbristen ännu värre”. De sammanfattar inledningsvis den rådande situationen:
”Äggpriserna skjuter i höjden över hela landet [USA], på grund av fågelinfluensan, och vad kritiker påtalar, federala bestämmelser som uppmuntrar till avlivning av kycklingar [och hönor] som påstås ha smittats. Kalifornien gör också sitt för att bidra till äggbrist.”
De tar sedan upp den ökända ”Prop 12”. Vi får reda på att den 6 november 2018 införde Kalifornien Proposition 12, ”Det humana samhället”, som förbjöd användningen av burar för vissa gårdsdjur, inklusive äggvärpande höns. Den gör det i praktiken mycket dyrare att hysa värphöns, som efter lagens införande kräver stora anläggningar, uppvärmda och väl belysta med artificiellt dagsljus.
Anne Defeyter-Loden, ägare till BeeWench Farm, berättar för magasinet vad det inneburit för äggproducenterna:
– Den nya lagen säger att hönsen behöver minst två fots [61 centimeter] utrymme [var] så att de kan breda ut sina vingar och sträcka på sig och vända sig om, och många producenter kan helt enkelt inte hålla jämna steg med den typen av kostnader som det medför.
Det har resulterat i att många äggproducenter tvingats lägga ner. Multinationella företag har i flera fall köpt upp verksamheten för en spottstyver, då de desperata bönderna hellre får något betalt än går i konkurs.
Globalistagenda leder till dubbla priset
Äggproducenten Defeyter-Loden berättar att en del bönder nu tvingas låta hönsen gå fritt utomhus, vilket låter bra, men resulterar i mycket färre ägg och därför olönsamhet eller konkurs. Det finns två skäl till det, som var väl kända – men ignorerades – innan lagen gick igenom.
För det första är höns känsliga för dagsljus – höns lägger färre ägg under de mörka vintermånaderna – vilket gör att äggtillgången nu återigen blivit föremål för säsongsvariationer, för första gången på många årtionden. Ägguppfödaren berättar att skillnaden är mycket stor:
– Vi har fortfarande ägg, men hönorna lägger nu bara ägg kanske en gång i veckan i stället för en gång om dagen som det var tidigare.
För det andra, när höns rör sig fritt utomhus ökar sannolikheten för möten med vilda fåglarna som kan ha H5N1, den påstått dödliga fågelinfluensan. Detta påbjuder PCR-testning som vid ett enda positivt utslag ger myndigheterna alibi att utrota hela besättningen, oaktat hur stor den är eller andra omständigheter.
Sammantaget innebär det för äggproducenterna många gånger färre ägg än tidigare och dessutom risken att de berövas alla sina kycklingar och höns vid nästa av myndigheterna påbjudna PCR-test.
Kalifornien har också avlivat fler fåglar, 23 miljoner, än alla andra amerikanska delstater utom Iowa, landets ledande producent av ägg. Det är här värt att notera att en tredjedel av Iowas totala äggproduktion, efter införandet av ”Prop 12”, nu går till Kalifornien.
Äggpriserna är därför också högst i Kalifornien, ibland dubbelt så höga som i övriga USA. Kalifornien styrs av guvernören Gavin Newsom, som gjort sig ökänd som en närmast fanatisk förespråkare av alla existerande globalistagendor.
De idag skyhöga äggpriserna, som denna politik lett till, påverkar i sin tur allvarligt exempelvis restaurang-och bagerinäringen, där många mindre verksamheter redan slagits ut.
Fula trick
Innan Proposition 12 gick igenom och i praktiken slog ut Kaliforniens äggproducenter, varnade bönderna idogt väljarna att det skulle leda till en katastrof för både djur och konsumenter.

Wayne Pacelle, dåvarande president och verkställande direktör för Humane Society, sade till den amerikanska nyhetstidningen Los Angeles Times när det begav sig 2017:
– Kalifornier vet att det är grymt att låsa in bondgårdsdjur i trånga burar under hela deras liv och det äventyrar matsäkerheten.
Han vädjade till folks empati för djur och använde ordet ”matsäkerhet” (food safety), vilket många felaktigt tolkar som tillgången till mat (food security), när han i själva verket menade hotet från fågelinfluensa. Värre var att ”Prop 12” framställdes som en omröstning om huruvida grymheter mot djur skulle förebyggas eller inte. De som inte satte sig in i frågan tyckte att det var rätt självklart att rösta Ja – mot grym behandling av djur. Folk lurades således att rösta bort tillgången på ägg.
Samtidigt kampanjade globalistiska politiker, oftast på vänsterkanten, systemmedia och inte minst köpta forskare och experter inom den akademiska världen för ”Prop 12”. De sistnämnda hävdade i olika rapporter och uttalanden att det helt saknades belägg för att propositionen skulle skada äggproduktionen i Kalifornien. ”Lita på vetenskapen”, sade man, samma mantra som användes några år senare under coronatyranniet.
Minnet är kort
Konsekvensen av kravet om att ”lita på vetenskapen” blev i båda fallen förödande för många. Daniel Sumner, professor i jordbruks- och resursekonomi vid Kaliforniens universitet UC Davis, sammanfattade det väl i ett uttalande nyligen till Los Angeles Times:
– För en generation sedan var Kalifornien en stor äggproducerande delstat som exporterade ägg. Men idag importerar Kalifornien 70 procent av sina ägg från andra delstater.
Det kan här vara värt att nämna att det inte var första gången Kalifornienborna lät sig luras. Exakt tio år tidigare hade samma Humane Society kampanjat igenom Proposition 2, som 2008 tvingade bönderna att ge alla lantbruksdjur utökat utrymme.

Följande står på kampanjbladet:
Rösta JA till Prop 12!
Lagen om förebyggande av grymhet mot gårdsdjur, Humane Society of the United States och dess partner är glada över att fullfölja ett valinitiativ för Kalifornien 2018 för att uppgradera Proposition 2 och statens andra djurlagar. Målet? Att uttryckligen förbjuda försäljning av kalvkött, fläsk och ägg som kommer från djur som är instängda i burar, oavsett var dessa burar är placerade. Skärmavbild: Yeson12CA
Trots de kännbara konsekvenserna av det, som konsumenterna i Kalifornien tycks ha glömt bort, så gick ändå Proposition 12 igenom 2018. I den mån den ifrågasattes av oroade Kalifornienbor var svaret att ”reglerna från 2008 inte hade givit tillräcklig bra resultat” för djuren och ”matsäkerheten”, och därför måste de ”uppgraderas” och ”förbättras”. Det är tämligen vanligt att förslag i linje med globalistagendan läggs fram för att testa allmänhetens respons. Dessa mildras sedan till en för tillfället accepterad nivå så att de går igenom. Sedan bearbetar lobbyister, politiker och systemmedia allmänheten tills de accepterar alltmer, varpå propositionerna byggs på över tid tills det ursprungliga målet i linje med rådande agenda nås.
Det är därför mycket viktigt att känna till detta modus operandi och att hålla koll på lagförslag och ändrade regler som kan skada svenskt lantbruk och djurhållning på ett sådant sätt att det allvarligt hotar prisbild och tillgång – i förlängningen själva matsäkerheten, i ordets rätta bemärkelse (se artikel ”Omöjligt att ha kaniner eller höns hemma?” i detta nummer).
Låt inte bönderna ta striden själva, för de som en dag riskerar att stå utan mat är inte bönderna, utan du.
Vi kommer framöver att skriva om hur man föder upp höns och får egenproducerade ägg samt rapportera och intervjua de som redan gör det.