AHLI ARAB HOSPITAL grundades av Engelska kyrkans Missionssällskap år 1882, vilket gör det till ett av de äldsta sjukhusen i Gaza och det enda kristna. Det drivs idag av det anglikanska stiftet i Jerusalem. I folkmun kallas det Baptist Hospital, då sjukhuset åren 1954 till 1982 drevs av amerikanska baptister från Medical Mission of the Southern Baptist Convention. Här syns nedslagsplatsen för den israeliska bomben på den öppna ytan framför sjukhusbyggnaderna, med vinklade solpaneler på taken. Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency
AHLI ARAB HOSPITAL grundades av Engelska kyrkans Missionssällskap år 1882, vilket gör det till ett av de äldsta sjukhusen i Gaza och det enda kristna. Det drivs idag av det anglikanska stiftet i Jerusalem. I folkmun kallas det Baptist Hospital, då sjukhuset åren 1954 till 1982 drevs av amerikanska baptister från Medical Mission of the Southern Baptist Convention. Här syns nedslagsplatsen för den israeliska bomben på den öppna ytan framför sjukhusbyggnaderna, med vinklade solpaneler på taken. Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency

Arabvärlden i upprop efter Israels sjukhusbombning

Hundratals civila dödade i en enda flygattack.
När världen vaknade den 18 oktober möttes den av fruktansvärda bilder från Gaza, om möjligt ännu värre än vanligt. Ett sjukhusområde med tätt samlade människor träffades av en israelisk bomb. Media världen över – inklusive israelisk – rapporterade det först som en flygbombning, men ändrade sedan rapporteringen och skyllde på en palestinsk raket som landade fel. Nya Tider utreder de olika turerna och avslöjar Israels lättgenomskådliga propaganda­lögn, som likväl blivit ”sanning” i västmedia. Den fruktansvärda händelsen resulterade i kraftiga reaktioner i arabvärlden och blev katalysator för både regionala geopolitiska förändringar och nu snabbt växande protester världen över.

Kvällen den 17 oktober 2023 ägde en massiv explosion rum på parkeringsplatsen tillhörande sjukhuset Ahli Baptist Hospital, beläget i Gaza City, som ligger i den norra delen av Gazaremsan. Över 800 människor som redan var på flykt från sina hem och sökt skydd på sjukhusområdet dödades och skadades i den kraftiga explosionen.

Tel Aviv erkände initialt bombningen, vilken också rapporterats som en israelisk flygbombning i hebreiskspråkig media. Bland annat sade Israels armétalesman till nyhetsbolaget Al-Jazeera att ”vi bombade sjukhusparkeringen, men det var inga direkta träffar på sjukhuset”, vilket var korrekt. Bomben slog ned utomhus och dödade människor där, medan sjukhusbyggnaderna mest fick sina rutor utblåsta av tryckvågen.

Falsk inspelning avslöjas

När Tel Aviv insåg hur många civila som dödats fick de kalla fötter och försökte radera alla tidigare tillkännagivanden. Man pressade också västmedia att ändra initialt korrekt rapportering om att det var en israelisk flygbombning till att det var oklart till att det var en felande palestinsk raket. Israels globala propagandaapparat, som saknar motstycke, lade in högsta växeln. Snart hade de också ”bevis” för att den palestinska fraktionen Islamiska Jihad (PIJ) var skyldiga i form av ett avlyssnat samtal mellan två ”terrorister”, där de passande nog talade om att deras raket hade kraschat i sjukhuset. Inkonsekvent så blandades dessutom anklagelsen mot både PIJ och Hamas. Det följde samma mönster som vi tidigare sett i bland annat Syrien- och Ukraina-­kriget, med liknande samtal som senare avslöjades som förfalskningar. Men den nu aktuella och påstått uppsnappade kommunikationen var så dåligt gjord att den avslöjades tämligen omgående och sågades till och med av brittisk systemmedia. Chefskorrespondenten Alex Thomson vid Channel 4 tweetade den 18 oktober:
”Flera experter bekräftar det Hamas sagt till @Channel4News om att ljudinspelningen av ’Hamas’ operatörer som talar om raketfelet är falsk. Experterna säger att tonen, syntaxen, accenten och formspråket är absurt.”

Man skulle kunna tro att saken skulle vara utrangerad här, men inte, tvärtom började nu Tel Aviv pressa olika västledare att sprida deras propagandalögn – samtidigt som Israel varnade politiker och journalister som spred ”terroristpropaganda”, det vill säga det man själva hade uppgivit initialt.

USA:s president Joe Biden, som landade i israel just den 18:e, kommenterade sjukhusbombningen under ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Biden sade då något sluddrande och sneglande på en lapp han höll i handen att ”det verkar vara gjort av det andra laget… inte, inte du [Israel]. Men det finns många människor där ute som inte är säkra, så vi har mycket … vi måste övervinna många saker”, sade Biden något osammanhängande medan Netan­yahu nickade ivrigt, något som knappast övertygade någon.

Det visade sig dock vara värre än så. Sjukhuset hade redan angripits vid flera tidigare tillfällen, senast bara tre dagar innan flygbombningen. Israel hade dessutom redan flera gånger beordrat sjukhuset att utrymma, vilket man ibland gör inför bombningar av civila mål. Sjukhusledningen vägrade åtlyda ordern, eftersom de inte ansåg det vara möjligt. De hade för många svårt skadade som inte kunde flyttas och dessutom fungerade sjukhusområdet som en tillflyktsort för de som tvingats fly sina hem på grund av bombningarna eller Israels utrymningsorder. Detta och mycket annat avslöjades av sjukhusledningen under en presskonferens den 18:e, som västmedia noga undvek att återge för allmänheten i Väst. Vi förstår varför när vi hör vad den anglikanske ärkebiskopen Hosam Naoum hade att säga:
– Vi fick tre order om att evakuera sjukhuset, på lördagen, söndagen och måndagen. Sjukhuset bombades på tisdagen [17 oktober]. De flesta av dessa order gavs via telefon.

Ärkebiskopen kallade indignerat sjukhussprängningen för ett ”brott” och ”massaker”.

Systematiska hot mot sjukhus

Den 12 oktober beordrade den israeliska militären (IDF) palestinier i de norra delarna av Gazaremsan att evakuera, som en del av förberedelserna för en markinvasion. Den israeliska ordern till palestinierna att lämna sina hem berör runt 1,1 miljoner av de totalt 2,3 miljoner Gazaborna – varav nästan hälften är barn. Tel Avivs evakueringsorder, som även gäller hela Gaza stad med runt 600 000 innevånare, har kraftigt fördömts av en mängd länder och även FN, medan EU har kallat den ”orealistisk” att genomföra.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

STARKA MOTSÄTTNINGAR blir explosiva i ett samhälle under press. Här ses en ultraortodox judisk man (t.v.) och en sekulär jude (t.h.) argumentera under en protest mot de strikta religiösa regler som de ultraortodoxa vill ska efterlevas i den israeliska staden Beit Shemesh. De ortodoxa har en taktik där de gaddar ihop sig, hotar och hånar den de ser som utomstående eller fiende, något som allt oftare drabbar kristna och turister. Stillbild: NPR

Motsättningar som formar och hotar den judiska staten

🟠 ISRAEL/PALESTINA Vi kommer i denna analys att titta närmare på de fem stora sprickor som går genom det israeliska samhället, några kända för omvärlden, andra inte. En del av dem utgör potentiellt existentiella hot för Israel, medan andra har potential att skapa våldsamma motsättningar när landet hamnar under press. Människor som lever under stress från skenande inflation och dessutom krig, som nu råder i Israel, har svårare att lägga band på sig. Därför är gamla motsättningar idag ett större hot än någonsin tidigare mot den judiska staten.

TOTAL ÖVERRASKNING. I de flesta filmade attacker från Hamas ser vi hur deras krigare smyger sig på israelerna bakifrån, vilka helt överrumplas. Här ses två av IDF:s pansarfordon parkerade sida vid sida på en gata i utkanten av Gaza City. De palestinska motståndsmännen tar god tid på sig att sikta in sig på Merkavastridsvagnens svagaste punkt, vilket påvisar stort självförtroende att inte upptäckas. Motmedlet Trophy fungerar inte i trånga utrymmen och vid beskjutning från så nära avstånd. Efter att stridsvagnen träffas så sprider sig ett stort dammoln, som förblindar både andra besättningar och pansarsoldaterna som står för närskyddet. Hamasmännen kan därför osedda och oskadda retirera till den hemliga/dolda tunnelöppningen de kom upp ur. De obevekliga bombningarna av Gaza, som pulveriserat tusentals hem, verkar alltså till motståndsmännens fördel. Stillbild: Hamas propagandavideo

Israel lider oväntat stora förluster

🟠 Markinvasionen av Gaza kör fast. Israels militär körde första veckan i november fast i Gazaremsan. Dag efter­ dag rapporterades om att Gaza City omringats och att man skulle gå in ”inom 24 timmar”, men IDF blev stående och tog allt större förluster. Hamas har visat sig vara en betydligt mer formidabel motståndare än trott, så till den grad att Israel tvingats stoppa sin export av Merkava­stridsvagnar. Vi tittar i denna analys även på vad som politiskt hotar den israeliska mark­invasionen av Gaza. Massiva bombningar med exempellös hänsynslöshet mot civilbefolkningen och Tel Avivs vägran att acceptera eldupphör har skapat ett ramaskri i omvärlden, men även allvarlig politisk oro på hemmaplan.

Läs även:

Peter HUMMELGAARD motiverar under ett pressmöte förbudet explicit med att någon använt sig av yttrandefriheten för att bränna Koranen. Stillbild. SVT

Danmark förbjuder koranbränning

🟠 YTTRANDEFRIHET Danska Folketinget förbjuder brännandet av muslimernas heliga skrift, Koranen. För syns skull förbjuds samtidigt skändning av Bibeln och den judiska Toran, men man gör ingen hemlighet av att man helt enkelt velat ge efter för militanta muslimer så att de inte ska angripa danskar. Efter en ändring i lagförslaget klubbades lagen igenom och kommer att börja gälla från den 14 december.

JEMENITISK HELIKOPTER med kommandosoldater från huthierna under inflygning mot handelsfartyget Galaxy Leader, som utifrån svallvågorna verkar gå för full maskin för att undkomma hotet. Den ryskbyggda Mi-17 helikoptern (exportversionen av Mi-8) har Jemens och Palestinas flaggor målade baktill, då operationen utfördes för att hjälpa den palestinska motståndsrörelsen i Gaza. En kamera har monterats långt bak på stjärtbommen för att få dramatiskt bildmaterial till denna propagandavideo. Stillbild: Houthi Media Center

Jemenitiska huthier kapar Israelkopplat fartyg

🟠 Försäkringspremier för fartyg rusar i höjden. Nu införs mycket höga krigsriskpremier på sjöfartsförsäkringar efter att de jemenitiska huthirebellerna kapat ett Israelkopplat fartyg i Röda havet och tagit 25 besättningsmän som gisslan. Skenande försäkringskostnader för fartyg som anlägger Israel och passerar genom regionen innebär inte bara ökade kostnader för frakt runt Arabiska halvön, utan i förlängningen för all frakt och därmed alla varor världen över.

Polisbilar slogs sönder, vältes och brändes i upploppen. Utåt sett påminner scenerna om de invandrarupplopp som skakat Sverige flera gånger – men det är istället, åtminstone till stor del, vita irländska ungdomar som är arga över invandringen. Skärmavbild: Newsweek

Kravaller på Irland efter mång­kulturell knivattack mot skolbarn

🟠 MMA-stjärnan Conor McGregor misstänks för brott genom sin kritik av invandringen. En femårig flicka och en kvinnlig skolpedagog skadades svårt då en knivbeväpnad invandrare gick till attack mot en grupp skolbarn i Dublin. Kort därefter bröt upplopp ut då upprörda medborgare drog ut på gatorna och hamnade i slagsmål med polisen som försökte stoppa dem. Kravallerna har utnämnts till ”högerextrema” och myndigheterna vill nu ta krafttag mot yttrandefriheten. Bland annat ska man utreda om MMA-stjärnan Conor McGregor sagt något olagligt.

Nyhetsdygnet

Ynglingakonungarna – myt eller verklighet?

🟠 Vår tidiga historia mer detaljerat än någonsin tidigare. Ynglingakonungarna är den tredje och sista boken i Magnus Stenlunds stora historieprojekt, En ny men gammal historia om Sverige. Den blev så omfattande att den fick delas upp i två band. Projektet inleddes med Blodet och jorden om stenåldern, där den nya genetiska arkeologin får stort utrymme. Sedan följde Svärdet och gudarna om bronsåldern, där metallerna och krigen, men också våra äldsta myter och gudar analyseras med nya metoder och många häpnadsväckande slutsatser som resultat. Det är praktfulla och unika böcker om Sveriges förhistoria som förtjänar sin plats i varje sann patriots bokhylla. För, som Stenlund frågar retoriskt, vem kan med rätta kal­la sig svensk utan att veta vad en svensk är?

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Andlighet, holistisk hälsa och öppna sinnen på Harmoni Expo

🟠 ANDLIGHET Harmoni Expo, eller ”Alternativa hälsomässan” som den ofta kal­las för av besökare, är Sveriges största mässa för kropp och själ. När den gick av stapeln fösta gången år 1996 hade den enbart 50 utställare, men har numera vuxit till att hysa hela 350 utställare, över 100 föredrag och workshops, samt tillhörande scenprogram. Dessutom hålls mässan numera två gånger per år, en helg per gång, traditionsenligt i Solnahallen i Stockholm.

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online
Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.