Forskare inom genteknik fortsätter försöka manipulera generna i olika levande växter och nu vill forskare få fram bananer med mer A-vitamin. James Dale, vd på Center for Tropical Crops och Biocommodities (Centret för tropiska grödor och bioprodukter) vid Queensland University of Technology säger att de forskat på att få fram bananer med mer A-vitamin sedan 2005, enligt CNet News.
Dale menar att det kan betyda mycket för fattiga odlare i till exempel Uganda om de får tillgång till genmanipulerade bananer med A-vitamin, eftersom bananer där är vanlig som lagringsgröda men inte innehåller så mycket näringsämnen.
Projektet har finansierats av Bill Gates fond med nästan tio miljoner dollar. Bill Gates skriver på sin blogg att deras mål är att finansiera näringsrikare bananer. Att de ska bli sjukdomsresistenta är sekundärt.
Fältstudier i Australien
Genmanipulerade bananer finns nu odlade för fältstudier i norra Australien. Djurförsök på mongoliska gerbiler (en gnagare) har visat att de ska vara ofarliga, även för människor.
Bananodlingar har drabbats av svampsjukdomar på flera kontinenter förutom Sydamerika. Om svampsjukdomen sprids kan priset på bananer höjas kraftigt. Därför vill genteknikforskarna även att bananerna ska manipuleras för att bli resistenta mot sjukdomar. Dale säger att han hoppas att GMO-bananer kommer att odlas i Uganda till 2020.
Alternativ till GMO-bananer
Betakaroten och vitamin A finns naturligt i lättodlade grödor som till exempel broccoli, morötter, aprikoser och sötpotatis. Vitamin A är viktig för synen, huden och slemhinnorna. Vanlig svensk kost täcker dagsbehovet väl, enligt Livsmedelsverket.
Om priset går upp på vanliga bananer kommer, enligt kritiker, sannolikt GMO-bananerna att importeras även till Sverige och locka köpare med det billigare priset.
Giftfria naturliga bananer
Vill man äta banan är de ekologiska att föredra. Konventionell odling av bananer innebär att de besprutas med flera olika bekämpningsmedel, kemikalier injiceras till och med direkt in i klasarna med stora sprutor. Hälften av kemikalierna finns kvar i fruktköttet. Forskare rekommenderar att barn äter ekologiska frukter och grönsaker.