Richard Williamson föddes 1940 i London. Hans far var chef för varuhuskedjan Marks & Spencer och modern hade amerikanska rötter. Föräldrarna var protestanter, men Williamson var som ung helt ointresserad av religion.
I en djupgående intervju från 2023 berättar Williamson om sina studier på den prestigefulla skolan Winchester College, som motsvaras av en gymnasieskola för pojkar:
– Jag klassade mig själv som ateist. Jag var till och med rätt aggressiv under stunderna i kapellet. Jag brukade stänga mina ögon i trots och vägra delta i bönen under gudstjänsterna.
Utbildningen lade däremot en grund som senare kom att föra Williamson till katolicismen. Han läste en grekisk-latinsk linje, något som inte bara kom att underlätta hans senare präststudier utan även det kritiska tänkandet.
– I vissa moderna språk kan du till stor del bara byta ut orden rakt av när du översätter – det är inte särskilt svårt – men i latin och grekiska måste du verkligen tänka på vad meningen betyder och sedan återskapa betydelsen med ett helt annorlunda vokabulär, berättar Williamson i intervjun.
Williamson växte upp i ett Europa med snabba förändringar och uppror mot en rådande ordning och vad som uppfattades som förlegade föreställningar. Hippierörelsen, rockmusiken och den sexuella revolutionen skedde samtidigt som den dåvarande påven Johannes XXIII sammankallade Andra Vatikankonciliet under 1960-talet. Syftet var att bejaka samhällsförändringarna och ”öppna upp” kyrkan för den moderna världen.
Precis som sin samtid gjorde även Richard Williamson revolt, men istället för att följa med strömmen vände han sig mot den framväxande moderna världen. Efter universitetsstudier i engelsk litteratur fick katolicismen en allt starkare dragningskraft på honom.
År 1971 konverterade han till katolska kyrkan, men nekades prästvigning vid två tillfällen. Han sökte sig istället till den traditionalistiske ärkebiskopen Marcel Lefebvre i Schweiz, som några år tidigare hade bildat Sankt Pius X:s prästbrödraskap, SSPX. I Écône hade Lefebvre öppnat ett prästseminarium där han utbildade och ordinerade unga präster enligt den uråldriga katolska tradition som konciliet förkastat.

När Williamson anlände till Écône befann sig SSPX mitt i en eskalerande konflikt med de kyrkliga auktoriteterna i Rom, vilket passade den radikale Williamson alldeles utmärkt. I slutändan vägrade Lefebvre att kompromissa med Vatikanen och trotsade påven när han 1988 vigde Williamson och tre andra präster till biskopar. De blev alla exkommunicerade, splittringen mellan de så kallade lefebveristerna och Rom var ett faktum, och ärkebiskopen hade säkrat sitt eftermäle.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.