Kjell Inge Røkke med sitt team i moderbolaget Aker ASA. Foto: Aker ASA

Chatläcka: Skrämde S-ledare till att stödja oljeskattepaket

UTRIKES
Den norska tidningen VG avslöjade att Norges nuvarande statsminister varnades om stora nedläggningar inom industrin om inte ”oljepakken” gick igenom 2020. ”Det blir värre för er” sade Kjell Inge Røkke till Jonas Gahr Støre. Oljan var underprissatt men skatterna höga, nedläggningar skulle kostat ringa, men politikerna kunde fått en kvarnsten runt halsen.

Varning, skrämsel, eller direkt hot. Den norske näringslivsprofilen Kjell Inge Røkke gav vintern 2020 ett rakt besked till socialdemokratiska Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre (nuvarande statministern) om vad som skulle ske om Ap inte stödde den borgliga regeringens skattepaket för oljenäringen. Boulevardtidningen Verdens Gang (VG) publicerade i månadsskiftet maj-juni en överblick av vad som verkligen ledde till den generösa ”oljepakken” och hur borgliga politiker både haussade fram de generösa skatteavdragen under förhandlingarna våren 2020 och nu säger sig ångra att det blev alldeles för bra avdrag eftersom intäkterna är mycket höga. Samtidigt verkar regeringens strategi vara att säga så lite som möjligt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fakta: Oljepakken 2020

I juni 2020 enades KrF, Høyre, Venstre, Ap, Frp och Sp om att förändra oljeskatten. Syftet var att oljebolagen snabbare skulle få återbetalat sina motavdrag för investeringar på norsk sockel från erlagd skatt, så att det kunde frigöras mer pengar till att inleda nya projekt.

Oljebolag betalar bolagsskatt på 22 procent, på samma vis som andra bolag.

Olja och gas anses som en gemensam resurs och är som regel mycket lönsam att hämta upp. Därför betalar bolagen inom näringen även en grundränteskatt på 56 procent. Totalt blir skatten därmed 78 procent av vinsten.

I gengäld har oljebolagen fler möjligheter till att göra avdrag innan grundränteskatten beräknas:

• Avdrag för investeringar: Förut kunde oljebolagen avskriva investeringar över sex år. Ändringen 2020 gjorde att bolagen istället kunde bokföra utgifterna över så kort tid som två år avseende investeringar gjorda under 2020 och 2021. Därför blev skatteberäkningen lägre på kort sikt.

• Friintäkt: Oljebolagen hade ett speciellt avdrag på 20 procent, som ökades till 24 procent 2020. Det ger mer att gå på innan skatten slår in.

• Negativ terminskatt: Oljebolagen kunde få utbetalt skattevärdet av förväntat underskott för intäktsåren 2020 och 2021.

• Hur länge gäller ändringarna? Ordningen gäller 2020 och 2021och för alla projekt som levererar plan for utbyggnad och drift (PUD) och plan for anläggning och drift (PAD) senast inom loppet av 2022. Alla utgifter i projektet som löper de efterföljande åren, omfattas av ändringen tills produktionen är igång.

2020 var partierna oeniga om hur friintäkten skulle se ut:

• Frp och Sp ville att friintäkten skulle förbli oförändrad, men att de andra avdragen inte bara skulle gå till beräkning av grundränteskatten, men också bolagsskatten. Det fick de inte genomslag för.

• I stället blev kompromissen att friintäkten skulle ökas till 24 procent, mot att bolagsskatten blev hållen utanför överenskommelsen.

(Källa: NRK)

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

17 000 ryssar tog sig över gränsen till Finland under helgen, ökad trafik även till Norge

17 000 ryssar tog sig över gränsen till Finland under helgen, ökad trafik även till Norge

🟠 UTRIKES Både Finland och Norge hade fler ryska män i vapenför ålder som reste in i länderna i helgen än normalt. Men man är fortfarande långt ifrån de köer som rapporterats från Moskvas flygplatser och andra gränsövergångar i Sydkaukasien och Centralasien. Omkring 17 000 ryssar kom till Finland över gränsövergångarna under helgen. Även den norsk-ryska gränsstationen i Storskog märker en ökning, men siffrorna är betydligt lägre än i Finland.

Vad händer med Rysslands råvaror?

Vad händer med Rysslands råvaror?

🟠 UTRIKES Efter Rysslands president Vladimir Putins uttalanden i slutet av juni som antydde att medlemmar i BRICS-nationerna har formaliserat planerna på att skapa en ny ”internationell reservvaluta”, lägger Ryssland nu enligt uppgift grunden för en global gaskartell med Iran. Samtidigt avser Ryssland att skapa en ädelmetallbörs som ska heta Moscow World Standard (MWS). Indien fortsätter samtidigt att köpa stora mängder rysk olja.

Läs även:

Kristen kvinna greps av polis misstänkt för ”transfobiska” kommentarer

Kristen kvinna greps av polis misstänkt för ”transfobiska” kommentarer

🟠 UTRIKES En kristen kvinna, Caroline Farrow, prästfru och fembarnsmamma, har varit utsatt för långa polisutredningar i Storbritannien och trakasserier på nätet efter att hon påstås ha skrivit inlägg som polisen menar har ”skadligt innehåll” och som ”trakasserat” andra användare. Detta eftersom hon kritiserar transrörelsens mål och metoder och kallat en biologisk man för man.

Facebookimperiets snabba fall

Facebookimperiets snabba fall

🟠 UTRIKES Utmanövrerad av konkurrenterna, angripen av antitrustmyndigheterna, sanktionerad för sina integritetsöverträdelser – det tidigare Silicon Valley-stjärnskottet inger inte längre förtroende. Inte hos sina användare, inte hos dess kunder och inte heller på börsen. Kommer företaget att lyckas förnya sig själv?

Nationalisten Giorgia Meloni storsegrare i italienska valet

Nationalisten Giorgia Meloni storsegrare i italienska valet

🟠 För första gången får Italien en kvinnlig premiärminister – vänsterliberalerna ändå missnöjda. Alla är överens om att Italien behöver en stark regering. Opinionsbildare på vänsterkanten brukar också vara glada när ett land får en kvinnlig regeringschef. Men när Italien nu får en stark regering under sin första kvinnliga premiärminister någonsin reagerar man med bestörtning – Giorgia Meloni är nämligen konservativ, nationalist och kal­la­de i sin ungdom Benito Mussolini ”en bra politiker som gjorde allt för Italien”.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

”Metoo” och burop i Bayreuth

🟠 KULTUR Under arbetet inför årets Bayreuthfestspel blev flera kvinnor antastade sexuellt, även Katharina Wagner själv drabbades, men ”löste problemet”. Internationella media försökte öppna ett Metoo-drev med sökarljuset på sexism hos dirigenter. Men när den europeiska eliten samlats till sin årliga musikfest reagerade de istället mot en modernistisk produktion med burop. Bayreuther Festspiele presenterade en hel del nyheter och avslutades den första september.

Storbritannien går med i rymdkapplöpningen igen – fast bara genom privata initiativ

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Det amerikanska företaget Virgin Orbit, grundat av den brittiske miljardären Richard Branson, kommer att skjuta upp satelliter från Storbritannien för första gången, vilket skulle ge satellituppskjutningsförmåga inom Europa. ESA, den europeiska rymdstyrelsen, har som bekant sin stora uppskjutningsbas i Franska Guyana, i Sydamerika.

NASA:s Mars-rover gör ”fantastiskt” fynd i sin jakt på tecken på liv

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Sedan juli har Perseverance (Percy för sina vänner) borrat och samlat in fyra smala kärnor av sedimentärt berg, bildat i det som en gång var en sjö på Mars. De är de första proverna av denna typ av mineral som samlats in på en annan värld – och forskare är glada eftersom minst två av kärnorna förmodligen innehåller organiska föreningar.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.