<strong>De äldre är oroliga och allt mer arga.</strong> De känner sig överkörda av kommunen, som börjat flytta in kommunplacerade invandrare i de äldreanpassade lägenheterna, trots att det finns pensionärer som betalat och stått i kö i åratal. Foto: Nya Tider

Danderyd smusslar undan pensionärslägenheter till nyanlända

Pensionärernas tidigare lugna paradis i Enebyberg, Danderyd, hotas av hjärtlös invandringspolitik. Ett seniorboende öronmärkt för de äldre fylls nu på i smyg med nyanlända invandrare, trots att pensionärer stått i kö i åratal till de handikapp­anpassade lägenheterna.

Pensionärslängorna i Enebyberg i Danderyds kommun i norra Stockholm är attraktiva. Pensionärer har betalat och stått i kö i åratal för att få plats i detta lugna och äldreanpassade område med nära till vårdcentral och service. Det var dock länge sedan någon äldre fick tillgång till en ny lägenhet, i stället syns allt fler familjer från Afrika och Mellanöstern flytta in.

Oron och ilskan pyr bland de boende. De vill att kommunen ställs till svars, men vågar inte själva framträda med namn. De namn som anges i denna artikel är därför fingerade.

– Vill de att de äldre ska vänta så länge att de dör för att ge plats åt flyktingar istället? Det är en rent cynisk och omänsklig hantering av pensionärerna, säger Karin som engagerat sig ideellt för att hjälpa de äldre.

Nya Tider träffar tack vare Karin några av de boende hemma hos en av pensionärerna i Enebyberg. De känner sig lurade av kommunen och misstänker att kommunen håller på lägenheterna för att kunna ge dem till nyanlända som beviljats asyl i stället.

– Vi har det jättebra här. Det är nära till allt och bra service. Vi har träffpunkten och nära till vårdcentralen. Vi vill ha det rofullt och bekvämt den sista tiden vi har på jorden. Det är lugn och ro vi önskar. Inte skrikande barn och vuxna som vi inte förstår vad de säger. Vi har försökt att berätta för politikerna hur vi upplever situationen. De lyssnar inte på oss. Som äldre känner man sig värdelös när de inte lyssnar, säger Barbro som bott i området i många år.

När Nya Tiders utsända tittar sig omkring i området ser vi tomma lägenhetshus och postlådor som är fulla med reklam. Samtidigt som vi står och tittar på en överväxt gräsmatta berättar Erik, en i pensionärsgruppen vi träffat, att folk har väntat i många år.

– Här finns en tom lya. Varför flyttar inga nya pensionärer in?

Bråkigt och stökigt

Sedan kommunen börjat låta nyanlända invandrarfamiljer flytta in är sig Enebyberg inte längre likt. De boende berättar att det ofta är livligt på kvällar och sent in på nätterna. Det spelas hög musik och skriks i området. Värst är det sommartid.

– Väldigt unga barn är ute sent, leker och stökar högljutt. De cyklar hejvilt här och det är jobbigt när vi är ute med våra rullatorer, säger Lennart, som också bott i Enebyberg i många år.

Efter klagomål har kommunen flyttat på de stökigaste familjerna, men det är fortfarande väldigt livligt, berättar pensionärerna.

– Några unga har levt rövare här, berättar pensionären Erik.

– De har pallat mina tomater och stulit mina tidningar. Jag har varit ute och hytt med käppen, säger han.

Flera åldringar fyller i med egna erfarenheter.

– De lägger sand och stenar i brevlådor och skjuter med fotbollar på våra fönster. Det känns lite hotfullt ibland. Allra helst när ”papporna” kommer ut och skriker, berättar Birgitta.

Hon menar att det visserligen blir bättre när de boende berättat för de nyinflyttade vilka regler och vilket uppförande som gäller, men tycker inte att det borde vara upp till pensionärerna att lära ut detta. Det borde vara kommunens ansvar, anser hon.

– Vi vill bara ha lugn och ro. Vi har inget emot flyktingarna. Det är kommunens beslut och agerande vi är emot, upplyser Erik.

Han tror inte att de nyinflyttade förstår att detta är ett boende för äldre med behov. De som flyttar in är unga, men de som bor här är gamla och sjuka.

– Ingen har sagt det till dem. Kommunen har bara dumpat dem här. De flyktingar vi pratat med förstår inte varför de ska bo med oss äldre och sjuka.

Enebyberg i Danderyd har varit trivsamt för pensionärer, med nära till vård och service och viktigast av allt: lugn och ro. Nu berättar pensionärerna om hur det skriks och spelas musik till långt in på nätterna och bollar smäller mot deras fönster. Foto: Nya Tider
Enebyberg i Danderyd har varit trivsamt för pensionärer, med nära till vård och service och viktigast av allt: lugn och ro. Nu berättar pensionärerna om hur det skriks och spelas musik till långt in på nätterna och bollar smäller mot deras fönster.
Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den poetiske prästen

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Apostlarnas apostel i legendens värld

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Läs även:

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

🟠 INRIKES De 24 timmarna mellan onsdag och torsdag var den hittills dödligaste tidsperioden sett till gängvåld i september månad, som i sin tur är den dödligaste månaden i Sveriges historia. Ett nytt kapitel i det mångkulturella Sverige tar vid, med barn som avrättas, bombdåd mot oskyldiga och politiker som står handfallna.

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

🟠 INTERVJU: Dan Park om domen, konsten och symbolerna. Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park, 55, dömdes i Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Park säger till Nya Tider att han kommer att överklaga domen. Det är även troligt att åklagaren, som hade yrkat på nio månaders fängelse, kommer att begära prövning i högre instans. Samtidigt stäms Dan Park för ytterligare fall av hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. I bägge målen handlar det om att symboler kopplade till nazism gestaltas, exempelvis svastikan, men enligt Park har åklagare medvetet valt att misstolka vad han vill visa med sin konst.

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Masskjutning på pub – blind man dog

Masskjutning på pub – blind man dog

🟠 INRIKES En svartklädd man sköt ihjäl en man i 20-årsåldern med kopplingar till gängkriminalitet på en pub i Sandviken – men under den vilda attacken blev tre andra personer än måltavlan skjutna och en av dessa, en blind man i 70-årsåldern avled till följd av sina skador.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Sofia Karlssons “Sånger från broccolifälten”

🟠 Balsam för själen, förpackad i CD-format. Musik för den nordiska själen. Sofia Karlsson låter tonerna och orden växa fram och fyllas med en eftertänksam, naturnära harmoni. Hennes sånger handlar ofta om att fly stadens brus och stress till den glada och hoppfulla landsbygden. ”Jag har börjat förstå marken, jorden och kraften Naturen har”, säger hon, samtidigt som hon i sin musik uttrycker sorg ”över eländet i Väst”.

Månen mer beboelig än man tidigare trott

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK De data som samlats in av den indiska månlandaren Chandrayaan 3/Vikram Lander och Pragyan Rover har funnit att månen skulle kunna vara mer gästvänlig för en mänsklig koloni än man trodde tidigare. Ytlagret fungerar som en bra isolator, och man kan extrahera syre från vissa mineraler på månen. Förutom detta har man har upptäckt ”naturlig” seismisk aktivitet på månytan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.