<strong>De äldre är oroliga och allt mer arga.</strong> De känner sig överkörda av kommunen, som börjat flytta in kommunplacerade invandrare i de äldreanpassade lägenheterna, trots att det finns pensionärer som betalat och stått i kö i åratal. Foto: Nya Tider

Danderyd smusslar undan pensionärslägenheter till nyanlända

Pensionärernas tidigare lugna paradis i Enebyberg, Danderyd, hotas av hjärtlös invandringspolitik. Ett seniorboende öronmärkt för de äldre fylls nu på i smyg med nyanlända invandrare, trots att pensionärer stått i kö i åratal till de handikapp­anpassade lägenheterna.

Pensionärslängorna i Enebyberg i Danderyds kommun i norra Stockholm är attraktiva. Pensionärer har betalat och stått i kö i åratal för att få plats i detta lugna och äldreanpassade område med nära till vårdcentral och service. Det var dock länge sedan någon äldre fick tillgång till en ny lägenhet, i stället syns allt fler familjer från Afrika och Mellanöstern flytta in.

Oron och ilskan pyr bland de boende. De vill att kommunen ställs till svars, men vågar inte själva framträda med namn. De namn som anges i denna artikel är därför fingerade.

– Vill de att de äldre ska vänta så länge att de dör för att ge plats åt flyktingar istället? Det är en rent cynisk och omänsklig hantering av pensionärerna, säger Karin som engagerat sig ideellt för att hjälpa de äldre.

Nya Tider träffar tack vare Karin några av de boende hemma hos en av pensionärerna i Enebyberg. De känner sig lurade av kommunen och misstänker att kommunen håller på lägenheterna för att kunna ge dem till nyanlända som beviljats asyl i stället.

– Vi har det jättebra här. Det är nära till allt och bra service. Vi har träffpunkten och nära till vårdcentralen. Vi vill ha det rofullt och bekvämt den sista tiden vi har på jorden. Det är lugn och ro vi önskar. Inte skrikande barn och vuxna som vi inte förstår vad de säger. Vi har försökt att berätta för politikerna hur vi upplever situationen. De lyssnar inte på oss. Som äldre känner man sig värdelös när de inte lyssnar, säger Barbro som bott i området i många år.

När Nya Tiders utsända tittar sig omkring i området ser vi tomma lägenhetshus och postlådor som är fulla med reklam. Samtidigt som vi står och tittar på en överväxt gräsmatta berättar Erik, en i pensionärsgruppen vi träffat, att folk har väntat i många år.

– Här finns en tom lya. Varför flyttar inga nya pensionärer in?

Bråkigt och stökigt

Sedan kommunen börjat låta nyanlända invandrarfamiljer flytta in är sig Enebyberg inte längre likt. De boende berättar att det ofta är livligt på kvällar och sent in på nätterna. Det spelas hög musik och skriks i området. Värst är det sommartid.

– Väldigt unga barn är ute sent, leker och stökar högljutt. De cyklar hejvilt här och det är jobbigt när vi är ute med våra rullatorer, säger Lennart, som också bott i Enebyberg i många år.

Efter klagomål har kommunen flyttat på de stökigaste familjerna, men det är fortfarande väldigt livligt, berättar pensionärerna.

– Några unga har levt rövare här, berättar pensionären Erik.

– De har pallat mina tomater och stulit mina tidningar. Jag har varit ute och hytt med käppen, säger han.

Flera åldringar fyller i med egna erfarenheter.

– De lägger sand och stenar i brevlådor och skjuter med fotbollar på våra fönster. Det känns lite hotfullt ibland. Allra helst när ”papporna” kommer ut och skriker, berättar Birgitta.

Hon menar att det visserligen blir bättre när de boende berättat för de nyinflyttade vilka regler och vilket uppförande som gäller, men tycker inte att det borde vara upp till pensionärerna att lära ut detta. Det borde vara kommunens ansvar, anser hon.

– Vi vill bara ha lugn och ro. Vi har inget emot flyktingarna. Det är kommunens beslut och agerande vi är emot, upplyser Erik.

Han tror inte att de nyinflyttade förstår att detta är ett boende för äldre med behov. De som flyttar in är unga, men de som bor här är gamla och sjuka.

– Ingen har sagt det till dem. Kommunen har bara dumpat dem här. De flyktingar vi pratat med förstår inte varför de ska bo med oss äldre och sjuka.

Enebyberg i Danderyd har varit trivsamt för pensionärer, med nära till vård och service och viktigast av allt: lugn och ro. Nu berättar pensionärerna om hur det skriks och spelas musik till långt in på nätterna och bollar smäller mot deras fönster. Foto: Nya Tider
Enebyberg i Danderyd har varit trivsamt för pensionärer, med nära till vård och service och viktigast av allt: lugn och ro. Nu berättar pensionärerna om hur det skriks och spelas musik till långt in på nätterna och bollar smäller mot deras fönster.
Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Läs även:

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Vänsterextremistisk reporter hotar ung journalist med nattliga SMS

Vänsterextremistisk reporter hotar ung journalist med nattliga SMS

🟠 INRIKES Daniel Vergara, mångårig reporter på vänsterextrema Expo samt numera även korrespondent på vänstertidningen Syre, har sedan en tid skickat mängder med SMS till den 20-årige Exakt24-reportern Christian Peterson. Från att först verka närmast inställsam blir tonen alltmer hotfull, och i ett SMS uppmanar han Peterson att ”springa” eftersom vänstern ”gör vad man vill”. Nu säger Peterson till Nya Tider att han överväger att polisanmäla Vergara för de nattliga hoten.

Datum för elstödsutbetalningar satt

Datum för elstödsutbetalningar satt

🟠 INRIKES Den 20 februari och några dagar därefter kommer utbetalningarna av det utannonserade elstödet via Försäkringskassan. Stödet kommer betalas ut till omkring 3,4 miljoner hushåll i elområde SE3 och SE4. Men även hushåll i norra Sverige kan komma att få elstöd längre fram.

Nyhetsdygnet

En engelsman undersöker vårt märkliga land

🟠 Bokrecension. Denna recension tar upp en bok som kom för några år sedan, 2017. Men den har inte fått mycket uppmärksamhet. Det är fascinerande att få ta del av bilder av hur Sverige ter sig ut­ifrån, en klassiker är förstås The New Totalitarians av Roland Huntford som kom 1971. Den ger en bild av Sverige som skrämmande konformt och trist. Nu i vår tid är det dags för en ny sådan studie, och den har skrivits av Stephen Pax Leonard, lingvist och antropolog, utbildad i Oxford.

Vit, men inte längre!

🟠 En professor mobbades offentligt på en myndighet vars kärnuppdrag påstås bestå i respekt för oliktänkande. I hennes bok om erfarenheterna framgår hur oförmögen statsapparaten är att hantera drev, men även hur delaktiga alla inblandade är i en tidsanda som angriper sant kritiskt tänkande.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Kultkvinnsen äger kulturen – dags att dra in apanaget

🟠 Kulturdebatt. Kulturarbetare i Sverige är numera kvinnor, merendels. Det är speciella kvinnor, som i mycket stor utsträckning jobbar ideologiskt och helst på engelska, om de får, och de har i praktiken gjort ett ställningstagande i politiken, mot sina svenska landsmän och för USA och dess globala vänsterliberala överherravälde. Det är inte så konstigt att svenska män tänder av på den ”finkultur” som erbjuds oss; det finns inget uppbyggligt i den att hämta för vår del. Tvärtom. Vi bör skyndsamt ställa oss frågan om vi verkligen ska godta och vara med och bekosta skräpet.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.