”En vacker kvinnas död är obestridligen det mest poetiska ämnet i världen”, skrev den moderna deckarberättelsens skapare Edgar Allan Poe. Denna idé blev även grunden för Twin Peaks, tv-serien som revolutionerade berättarkonsten i tv-rutan. Skapad av David Lynch och Mark Frost, var Twin Peaks en unik blandning av drömsk surrealism och klassisk mordgåta, och blev startskottet för det vi idag kallar prestige-tv. Serien står än idag som ett monument över Lynchs förmåga att kombinera det obehagliga med det vackra, verkligheten med drömmen och det ljusa med det mörka.
David Lynch föddes 1946 i Missoula, Montana, och växte upp i olika småstäder i USA. Hans far, Donald Lynch, arbetade för jordbruksdepartementet, vilket innebar många flyttar – från Idaho till North Carolina och slutligen till Alexandria i Virginia. I dokumentären David Lynch – The Art Life berättar han om uppväxten och de många flyttarna som något positivt.

Han minns bland annat en barndomshändelse från Spokane, Washington, som känns direkt hämtad ur hans filmer.
– Det var sent, kanske mitt i natten, och plötsligt, från andra sidan gatan, ut ur mörkret, kom det något som kändes som en märklig dröm. För jag hade aldrig sett en vuxen kvinna naken tidigare. Hon hade vacker, blekvit hud, och hon var helt naken. Jag tror att hennes mun var blodig.
Kvinnan rörde sig märkligt, och för barnen framstod hon nästan som en jätte.
– Hon kom närmare och närmare, och min bror började gråta. Jag ville hjälpa henne, men jag var liten. Jag visste inte vad jag skulle göra, berättar Lynch vidare.
Under tonåren i Virginia insåg Lynch att han ville bli konstnär – en vilja som skulle prägla hela hans liv. En vän, Toby, berättade att hans far arbetade som konstnär, vilket blev en ögonöppnare.
– Det liksom slog ner som en blixt, det brände sönder alla kopplingar i huvudet. Och från den stunden visste jag att det var det jag ville göra, berättar Lynch i dokumentären.

Tobys far, konstnären Bushnell Keeler, blev en mentor som lärde Lynch att se konstnärskap som mer än arbete – som ett sätt att leva. Lynch beskrev det som ”konstnärslivet”, eller ”The Art Life”.
– Jag hade den här idén om att man dricker kaffe, röker cigaretter och målar. Och det är allt. Kanske kommer tjejer in i bilden lite grann, men i grunden handlar det om den otroliga lyckan i att arbeta och leva det livet, berättar han i dokumentären.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.