Bart De Wever (t.v.) med kung Philippe av Belgien i samband med att han svärs in som ny premiärminister. Stillbild YouTube

Den flamländske nationalisten Bart De Wever utses till belgisk premiärminister

UTRIKES
Socialkonservativa och nationella vindar fortsätter att blåsa. Efter sju månaders förhandlingar, under vilka liberalen Alexander De Croo, en av förlorarna i valet i juni förra året, skötte expeditionsministären, utsågs Bart De Wever, ledare för Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA (Nya flamländska alliansen, reds anm.), till premiärminister i Belgien måndagen den 3 februari.

Han är före detta borgmästare i Antwerpen och parlamentsledamot sedan förra sommaren och har, likt Trump, för avsikt att vända ett land som är ”i mycket dåligt skick” och som har stämts av EU för alltför stora budgetunderskott. Han har tillkännagivit sina planer på att begränsa de offentliga utgifterna och att se över den belgiska invandrings- och säkerhetspolitiken. Belgien verkar alltså i sin tur ansluta sig till den nationalistiska strömning som gör sig gällande både i Europa och på andra håll i världen.

Politiskt kallar De Wever sig konservativ och flamländsk nationalist. Han är en uttalad beundrare av Edmund Burke och hans politiska filosofi och har beskrivit den brittiske konservative författaren och samhällskritikern Theodore Dalrymple, den tidigare premiärministern Margaret Thatcher och den österrikiske ekonomen Friedrich Hayek som influenser.

Som ordförande för N-VA stöder De Wever en gradvis flamländsk separatism från Belgien och ett självständigt Flandern inom en bredare demokratisk europeisk konfederation av suveräna stater. Han har sagt att ”jag är ingen revolutionär och jag arbetar inte för Belgiens omedelbara undergång”, men anser att den belgiska staten trots det är på väg att gå under.

I det belgiska federala valet i juni förra året lyckades N-VA behålla sin position som det ledande partiet i Flandern, vilket motsade opinionsundersökningarnas förutsägelser. Open VLD, den tidigare premiärministern Alexander De Croos parti sedan 2020, drabbades av ett betydande bakslag, liksom många andra politiska partier i Belgien.

Belgien ”är i mycket dåligt skick”

Resultatet gav inte en klar majoritet, vilket gjorde det svårt att bilda en regering bestående av partier med olika ideologier. De socioekonomiska reformer som ska genomföras för att konsolidera de offentliga finanserna, med ett förväntat underskott i de offentliga finanserna på 4,6 procent av BNP för 2024, försvårade förhandlingarna. Man debatterade också över kniviga frågor som de flamländska och vallonska regionernas intressen, migrationspolitiken och pensionsreformer.

Efter 239 dagar utan regering har Belgien alltså fått en ny premiärminister. Bart De Wever, 54, tillträdde måndagen den 3 februari. Belgarna har trots allt erfarenhet av långdragna regeringsbildningar – mellan 2010 och 2011 var man 541 dagar utan regering.

De Wever är född i Antwerpen och barnbarn till en medlem av Flamländska nationella förbundet, ett politiskt parti som grundades 1933 och upplöstes 1944, och son till en medlem av Volksunie, det flamländska nationalistpartiet. År 2001 deltog han i skapandet av N-VA, ett politiskt parti som till en början hade svårigheter att vinna några mandat trots flera försök, innan han 2004 slog ett slag genom att alliera sig med de flamländska kristdemokraterna och blev invald i det flamländska parlamentet och partiordförande.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Läs även:

Georgescu förbjuds att kandidera

Georgescu förbjuds att kandidera

🟠 UTRIKES I förra numret kunde Nya Tider presentera ett omfattande reportage om den politiska turbulens som skakat Rumänien i flera månader, i kölvattnet efter presidentvalet då nationalisten Călin Georgescu fick flest röster i första omgången.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.