Muslimen ansåg att SL utsatt honom för diskriminering, och svarade med att anmäla företaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO). I sin klagan menade han att arbetet som trygghetsvärd inte kräver fysisk kontakt med kvinnor, och att han ”i akuta situationer” inte har problem med det. Företaget menade dock att fysisk kontakt är en nödvändig och vanligt förekommande del av jobbet. De hänvisade också till att de har en neutralitetspolicy där just vägran att skaka hand ses som ”förbjuden religiös manifestation”. SL listade en rad olika fall då en trygghetsvärd förväntas vara redo att skaka hand eller röra andra människor, så som att använda defibrillator, assistera personer som har svårt att ta sig fram, visa omtanke med någon som råkat illa ut (till exempel genom att lägga handen på axeln).
– Det förekommer ofta att poliser och ordningsvakter som trygghetsvärdarna samverkar med sträcker fram handen för att hälsa eller för att tacka för visst utfört arbete. Handhälsning förekommer också med resenärer, exempelvis när någon vill visa sin tacksamhet för hjälp eller stöd, skrev SL och fortsatte:
– Det är inte tillräckligt att A [personen] kan utföra arbetsuppgifter som kräver kroppskontakt i akuta situationer, då detta ger honom utrymme för skönsmässiga bedömningar. En sådan inställning medför att varken arbetsgivaren eller patrullkollegan kan vara säker på om A i situationer som kräver kroppskontakt kommer att utföra sitt arbete fullt ut.
Inget av detta övertygade dock DO, som ställer sig på muslimens sida. ”DO bedömer att Bolaget har brutit mot diskrimineringsförbudet”, skriver de.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.