Gunnar Sandelin är socionom och journalist med erfarenhet från bland annat Sveriges Television. Genom arbetet som reporter för nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt fick han en inblick i hur starkt politiserad verksamheten är. Journalisterna såg sin roll mer i att forma opinionen, inte rapportera opartiskt, eftersom det skulle ”spela rasisterna i händerna”. I dag anser han att public service helt förfelat sitt syfte. I stället för att vara till gagn för medborgarna har det blivit ett instrument för att hålla folket på mattan. År 2008 skrev Sandelin en debattartikel med rubriken ”Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna” i vilken han beskrev mörkläggningen av allt som rörde invandrar-, asyl- och flyktingfrågor, och att debatten hindrades av politisk korrekthet. Han skrev att resultatet har blivit att ”den mest genomgripande förändring som det svenska samhället genomgått i vår tid inte har diskuterats offentligt på ett allsidigt sätt” och att verkligheten fått ”maka på sig för den idealiserade självbilden och den fejkade toleransen”. Han efterfrågade en statlig utredning om invandringens kostnader och skatteintäkter. Någon utredningen blev det inte, i stället belades Sandelin i praktiken med yrkesförbud. Foto: Privat

Ett folkrättsbrott att gå vilse i

BOKRECENSION
Gunnar Sandelin är journalist med bakgrund på Sveriges televisions nyhetsprogram Rapport och Aktuellt. Han har på nära håll fått se hur allmänheten duperats, en påtvingad politisk korrekthet som till slut gjorde att han inte ville arbeta kvar. Nu är han aktuell med boken Den stora omvandlingen, där han tar ett brett grepp över Sveriges utveckling till mångkulturellt u-land och möjliga framtidsutsikter. Det syns att han kan det journalistiska hantverket: historiska dokument blandas med myndigheternas statistik och intervjuer från de som var med.

Omslaget till Gunnar Sandelins Den stora om­vandlingen – Sveriges förändrade demografi och dess effekter på brott (Karneval Förlag, 2024) kommunicerar något sömnigt och förnumstigt på samma gång. Som en bro­schyr man kan få gratis från en myndighet eller en årsrapport från någon stelbent koncern. En del av interiören i Sveriges riksdag pryder bokens framsida. Så bekant och så obönhörligt trist. Den jättelika väven som hängt där i evigheter. De två talarpodierna för riks­dagens debatter, talmannens plats, mikrofoner och så några av ledamöternas stolsryggar. Ingen människa syns till. Det är som en blandning av en tom frikyrka och ett stängt IKEA. Snart släntrar de väl in. De som kan det där med att bestämma.

”Den stora omvandlingen – Sveriges förändrade demografi och dess effekter på brott” av Gunnar Sandelin, Karneval, 2024, 136 sidor

En luftig sal i grått, beige och blått. Här i Sverige har vi det där avmätta tilltalet. Det lönar sig knappast att höja rösten, oavsett vad som hänt. Gå sakligt till väga istället med hjälp av fakta, siffror och diagram. Så har vi uppfostrats och så har landet byggts. Åtminstone under modern tid. Men också de spåren håller på att försvin­na. Sverige är numera livsfarligt och oberäkneligt, med bomber som briserar i trappuppgångar och pojkar som skjuts ihjäl när de är på väg hem från fotbollsträningar. Sveriges rekordstora invandring, har den verkligen nå­got med det här att göra?

Gunnar Sandelin ska ha en eloge för att han länge haft styrka och mod att peka på just detta. Förutsättningarna har knappast varit de bästa. I det långa förordet redogörs för det morbida motstånd han och författarkollega Karl- Olov Arnstberg under 2000-talet utsatts för av ett floskel­sprutande medialt etablissemang. Det är tydligt att syste­mets försvarare aldrig velat ha någon debatt. Istället har epiteten haglat över folk som antagit att det varit möjligt. Och det oavsett hur väl underbyggda deras argument va­rit. Auktoriteterna som vägletts av den fjärran stjärnan Allas Lika Värde har konsekvent vägrat kliva ned från sina välryktade hästar.

Sandelin ger ändå inte upp: ”Idag, tio år senare, hoppas jag att tiden ska vara mogen för en mer saklig diskussion om Sveriges demografiska utveckling.” Han talar sedan om ett ”vi” som ska komma till rätta med den samhälle­liga söndring som är resultatet av ett uteblivet offentligt samtal. Det är rörande. Tala om obruten dialogvilja.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vi måste prata om sex

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Läs även:

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Maffian har infiltrerat hela samhället

Maffian har infiltrerat hela samhället

🟠 BOKRECENSION I slutet av 2024 kom denna bok om hur den kriminella upplösningen av Sverige går till, hur den organiserade brottsligheten infiltrerar överallt och bygger sin makt. Den är skriven av Lasse Wierup, som har ungefär trettio års erfarenhet av kriminaljournalistik. I inledningen skriver Wierup: ”Det finns en samhällssektor som är på stark frammarsch. En sektor som omsätter uppemot 150 miljarder årligen och hittills har involverat 62 000 personer.” Sedan tas vi med på en resa genom dagens Sverige, med typfall från varje samhällssektor. Ibland tror man att det är ett manus för en film om maffian i New York eller Neapel. Men det är det inte, det är svensk vardag han skildrar.

Sverige efter 1945, sett från Skåne

Sverige efter 1945, sett från Skåne

🟠 BOKRECENSION Sveriges historia efter 1945 har onekligen sina intressanta sidor. Här har vi alltså ett land i Europas norra utkant, ett land med långa traditioner och med utmärkt folkmaterial med hög moral, väl skolat och drillat i ett modernt utbildningssystem. Detta resulterade i ett välfungerande samhälle med starkt försvar och blomstrande handel och industri. Sedan kom eländet med 60-talets begynnande fjärrinvandring, förslappad moral, utkonkurrerad spetsindustri och försvagat försvar. Vi tittar här närmare på en skildring av allt detta, sett ur en skånsk ingenjörs synvinkel.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.