EU-kommissionen vill införa ett förbud för privatpersoner att äga vissa halvautomatiska vapen. Många svenska jägare och sportskyttar har halvautomatiska vapen, det vill säga sådana som laddar om sig efter varje skott men inte kan skjuta automateld. Det finns cirka 150 000 sådana lagliga vapen i Sverige. De vapen som använts i terrordåd till exempel i Paris har varit helautomatiska.
Det ska även bli svårare att handla vapen, ammunition och viss utrustning över internet. Vidare vill kommissionen även förbjuda att privatpersoner säljer vapen mellan varandra, trots att detta redan är reglerat genom att varje ägarbyte kräver en ny licens i de länder där vapen är licenspliktiga.
I praktiken innebär de nya lagar som EU vill införa att en del vapen kan komma att konfiskeras direkt, att ytterligare vapen kommer att konfiskeras när licenser går ut och inte får förnyas på grund av striktare krav. Det innebär bland annat att jägare och sportskyttar kommer att ha svårare att köpa nya vapen om förslagen går igenom.
För vapen som inte förbjuds i dagsläget ska man vara tvungen att söka ny licens vart femte år, vilket redan gäller i Sverige. Det nya är att det i samband med ansökan skall göras en läkarundersökning och ett test av den sökandes mentala hälsa.
Förslaget om att skärpa vapendirektivet har tagits fram av kommissionärerna Elzbieta Bienkowska och Dimitris Avramopoulos.
– Förslaget kommer att hjälpa oss att hantera faran med att vapen faller i händerna på terrorister, säger Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.
Förslagen motiveras av de aktuella terrordåden, men EU-politiker har redan innan dess visat missnöje med att européer beväpnar sig i dessa orostider. I Österrike har vapenförsäljningen ökat kraftigt de senaste månaderna och många vapenbutiker har fått slut på hagelgevär, som är licensfria i landet. Kunderna säger att det är på grund av den ”rådande situationen”, det vill säga migrantkrisen.
Vidare vill EU-kommissionen att man ska kunna samköra register över vapenlicenser inom EU, så att man kan förhindra att en person som vägrats handla ett vapen i ett EU-land inte heller ska kunna köpa ett vapen i ett annat EU-land.
Innan de nya lagarna kan införas måste de först godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet.
Runar Filper, jaktpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är starkt kritisk till förslaget från EU.
”Öppna gränser är en lätt väg in för illegala vapen, det vore en betydligt mer effektiv åtgärd att införa permanenta gränskontroller, än att försvåra för många jägare att utföra viltvård och utöva sin rätt att jaga”, skriver han i ett pressmeddelande.
Terrorister använder inte lagliga vapen
Ett typiskt ”terroristvapen” är den så kallade Kalashnikoven, ett vapen som redan är förbjudet inom EU. Trots förbud är det ändå vanligt bland kriminella och terrorister. Att sådana här vapen finns inom EU beror på att EU:s yttre gräns på många håll saknat kontroller och det har därför varit väldigt enkelt att föra in vapen. Inom EU har det sedan inte funnits några gränskontroller alls på grund av den fria rörligheten.
Fakta och forskning från bland annat Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att lagliga vapen inte är ett problem vid grov brottslighet. När det gäller hur många lagliga vapen som används vid terrorbrott i Sverige och övriga världen verkar kunskapen dock vara dålig.
– Sånt har vi inte riktigt koll på. Jag kan nog inte svara på det. Du kanske skulle prata med polisen, säger Säpos presstalesman försiktigt när Nya Tider ringer upp.
Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, bekräftar dock för Nya Tider att rent generellt är legala vapen inte ett problem i Sverige.
– Min uppfattning är att det är insmugglade vapen från forna Jugoslavien som är ett problem. Tillgången till olagliga vapen är stor i och med de öppna gränserna. De öppna gränserna har gjort det svårt för oss och enkelt för de kriminella helt enkelt, säger han.
Nord berättar vidare att man på senare tid även kunnat se att kriminella byggt om replikor, gasvapen och vapen som tidigare deaktiverats, det vill säga gjorts obrukbara.
– Deaktiverade vapen användes till exempel vid attentaten i Frankrike, säger Nord.
Ett vapen kan deaktiveras genom att man till exempel pluggar igen pipan, skär i pipan eller svetsar fast slutstycket, men det går att återställa relativt lätt till brukbart skick igen, berättar Nord.
Men Erik Nord tar även Anders Breivik som ett exempel på att lagliga vapen har använts vid terrordåd.
– Så visst finns det en fara med vapen i samhället. Men just lagliga vapen, som används av jägare och sportskyttar, ses väldigt sällan vid grov brottslighet. De gånger vi springer på det så kan det handla om familjedramer, säger Nord.
Sportskyttar oroliga
Maria har tävlat i skytte på elitnivå och är med i en skytteförening i västra Sverige. Hon är kritisk till förslaget och tror inte att det kommer att göra någon skillnad alls mot terrorism.
– Det hela låter som ett panikförslag från politiker som vill framstå som om de gör något. Man stoppar inga terrorister genom att förbjuda lagliga vapen, säger Maria upprört till Nya Tider.
– Det är ett slag i luften och fördummar oss aktiva.
Att få en vapenlicens är redan svårt i Sverige som det är, enligt Maria.
– Är du till exempel straffad får du väldigt svårt att få igenom din ansökan om vapenlicens, berättar hon.
Hon berättar att man inom sportskyttet ständigt arbetar med frågor om sin och andras säkerhet, om hur man förvarar och transporterar vapen.
– Mig veterligen har ingen av de föreningar eller människor jag känner som är aktiva blivit av med vapen som sedan använts vid terrordåd eller grov brottslighet.
Det finns andra saker man kan göra för att hindra att vapen sprids, menar Maria. Det bästa vore kanske att upprätta gränsskydd och att tull och polis får mer direktiv om hur de ska arbeta, anser hon.