Upplånad utvidgning av EU-budgeten
Som Nya Tider skrivit om tidigare (NyT v.26 och v.49/2020), utökades EU:s nya långtidsbudget för 2021-2027 med 750 miljarder euro till den svindlande summan av 1 850 miljarder euro. Det betyder att man i ett slag ökar EU-byråkratins ekonomiska spelrum med närmare 70 procent!
Tillägget åstadkoms genom att EU tillåts att låna upp de extra 750 miljarderna med medlemsländerna som solidariska borgenärer. Beslutsprocessen för att möjliggöra den unika åtgärden att låta unionen låna pengar till budgeten, är dock inte helt avslutad. Alla medlemsländers parlament har ännu inte godkänt upplägget, vilket är ett krav för att hela arrangemanget skall kunna genomföras. Den processen pågår och för Sveriges del förväntas riksdagen godkänna paketet i mitten av mars i år. EU-byråkratin agerar dock som om allt var klart.
Syftet med lånet, som benämns ”återhämtningsfond”, är att EU skall kunna dela ut bidrag och lån till medlemsländerna, och EU ska bestämma hur dessa ska användas. Det enorma tillskottet av pengar har paketerats under rubriken ”NextGenerationEU” med motiveringen ”att hjälpa till att reparera den omedelbara ekonomiska och sociala skada som orsakats av coronavirus-pandemin”. Det skapar alltså ytterligare styrmedel för EU gentemot medlemsländerna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.