Många drabbas av skenande priser – helt i onödan enligt experten Jörgen Andersson. Sveriges inre elmarknad måste enligt honom frikopplas från den europeiska marknaden. Foto: Nya Tider

Expert: ”Elpriskrisen måste lösas – annars riskerar vi ekonomisk kollaps”

EKONOMI.
Den förre moderate riksdagsmannen Jörgen Andersson menar att det finns en stor risk för en allvarlig ekonomisk kollaps i Sverige om vi inte vidtar drastiska åtgärder för att lösa upp de knutar som skapats på elmarknaden. Han presenterar också en lösning, som ter sig förhållandevis enkel att genomföra. Han menar att Sverige bör införa ett femte elprisområde för export. De fyra övriga blir kvar, men prioriteras framför exporten. Resultatet blir, enligt Andersson, att elpriset i Sverige skulle återgå till ”ungefär normal” nivå. Sverige har nämligen ett mycket stort elöverskott och det finns därmed egentligen ingen anledning att ha skyhöga priser.

Problemlösning istället för symptomlindring

De politiska utspelen kring den eskalerande elpriskrisen haglade under den sista veckan före valet. De olika partierna tävlade då om vem som skulle kunna ersätta hushåll och företag med mest pengar, för att de skulle kunna klara av att betala de redan höga elräkningarna. Alla partier var överens om att den kommande hösten och vintern skulle komma att bli mycket svår med skenande elpriser, elransonering och avstängd el.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Fd ledamot av Riksdagens skatteutskott och Riksbanksfullmäktige

Relaterat

Europa står inför en exempellös energikris och avindustrialisering

Europa står inför en exempellös energikris och avindustrialisering

🟠 EU:s nota för energikrisen är redan 7,3 biljoner kronor. Höga energipriser tvingar Europas energikrävande industrier att stänga ned. Det har lett till att tillverkningen av livsviktig konstgödsel nästan helt utraderats, och liknande ser det ut för metaller och gummi – alla livsviktiga för mängder av andra industrier och inte minst jordbruket. Sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 kan mycket väl bli nådastöten för Europas industri, som redan gick på knäna på grund av allvarliga störningar i försörjningskedjan. Situationen riskerar att sammantaget med småföretagsdöden leda till massuppsägningar och en långvarig lågkonjunktur vi inte sett sedd sedan den stora depressionen för nästan hundra år sedan.

Den finansiella stabiliteten hotas av EU:s elmarknad, sanktioner och Rysslands motåtgärder

Den finansiella stabiliteten hotas av EU:s elmarknad, sanktioner och Rysslands motåtgärder

🟠 EKONOMI. Den 2 september klargjorde Ryssland att man inte skulle återuppta leveranserna av naturgas via gasledningen Nord Stream 1 efter ett servicestopp. Stopp i gasleveranserna är en katastrof för både Tysklands och andra EU-länders energiförsörjning, med extrema prishöjningar och energibrist som följd. Handelssystemet på elmarknaden skapar också stora risker i det finansiella systemet när priserna rusar, vilket tvingat fram extraordinära och stora statliga garantiåtaganden. Det är EU:s inre elmarknad som orsakat stora delar av de problem som nu hanteras, enligt en expert som Nya Tider konsulterat.

Läs även:

Tidöregeringens andra budgetproposition – satsning på välfärd och försvar

Tidöregeringens andra budgetproposition – satsning på välfärd och försvar

🟠 EKONOMI. Den 20 september offentliggjorde regeringen sin budgetproposition för 2024, som högst sannolikt kommer att gå igenom i riksdagen eftersom regeringen bygger på en riksdagsmajoritet. Det totala reformutrymmet har beräknats till knappt 40 miljarder kronor, varav 16 miljarder går till kommunsektorn. Vid sidan av inriktningen att bekämpa inflationen, stödja hushåll och kommunsektorn, stärka trygghet och säkerhet och en återupprättad arbetslinje, ger Tidöregeringens andra budget inte så många svar på hur den svenska basindustrin eller matproduktionen skall stärkas.

Efter toppmötet i Johannesburg: Detta vill det utvidgade BRICS

Efter toppmötet i Johannesburg: Detta vill det utvidgade BRICS

🟠 EKONOMI. Det utvidgade BRICS vill bryta Västs globala hegemoni och skapa en multipolär värld. I den så kal­la­de Johannesburg II-deklarationen uppger man att Internationella valutafonden IMF, Världsbanken och Världshandelsorganisationen WTO måste förändras för att ge större utrymme åt tidigare åsido­satta länder, samt att FN börjar fungera enligt FN-stadgan ”där suveräna stater samarbetar för att upprätthålla fred och säkerhet”, en tydlig känga åt ”världspolisen” USA. Man planerar även en gemensam valuta, kal­lad R5, som direkt utmanar dollarns ställning som världsvaluta.

BRICS utvidgas och tar steg mot en ny ekonomisk världsordning

BRICS utvidgas och tar steg mot en ny ekonomisk världsordning

🟠 EKONOMI. BRICS-toppmötet i Johannesburg den 22 till 24 augusti 2023 blev en uppvisning i hur länder som annars skulle ses som osannolika partners, enas om väsentliga utvecklingssteg mot en ny ekonomisk världsordning. Samtidigt beslutades att samverkansorganisationen skall utvidgas med sex nya stater, med signalen om att fler är på väg in nästa år. Man markerar också en klar ambition att ta större plats på den världsekonomiska arenan.

Bostadsbyggandet fortsätter nedåt – kostnaderna rusar och kunderna avvaktar

Bostadsbyggandet fortsätter nedåt – kostnaderna rusar och kunderna avvaktar

🟠 EKONOMI. Boverket presenterade den 8 juni i år sin uppdaterade prognos för bostadsbyggandet under 2023 och framåt. I rapporten konstaterar Boverket att byggandet sjunker kraftigt, mer än 50 procent ned jämfört med 2022, trots att behovet av bostäder är fortsatt högt. År 2023 räknar Boverket med att byggandet täcker halva årets behov av nya bostäder och det stora bostadsunderskottet ökar. När kunderna avvaktar drar också bankerna åt svångremmen för byggföretagen.

Konkurserna ökar – inflation, räntor och en svag krona driver utvecklingen

Konkurserna ökar – inflation, räntor och en svag krona driver utvecklingen

🟠 EKONOMI. Bakom Sveriges sjunkande BNP (se NyT v.32/2023) ligger många olika faktorer som oroar prognosmakare och finansiella bedömare. Det är dock de verkliga företagen som står i fokus och måste hantera situationen, på liv och död. I Upplysningscentralens, UC, statistik över verkliga konkurser för juli och årets första 7 månader, jämfört med 2022, har konkurserna nu börjat öka kraftigt i nästan hela landet och i samtliga redovisade branscher. Man säger att vi nu har den högsta konkursnivån på 10 år.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Sofia Karlssons “Sånger från broccolifälten”

🟠 Balsam för själen, förpackad i CD-format. Musik för den nordiska själen. Sofia Karlsson låter tonerna och orden växa fram och fyllas med en eftertänksam, naturnära harmoni. Hennes sånger handlar ofta om att fly stadens brus och stress till den glada och hoppfulla landsbygden. ”Jag har börjat förstå marken, jorden och kraften Naturen har”, säger hon, samtidigt som hon i sin musik uttrycker sorg ”över eländet i Väst”.

Månen mer beboelig än man tidigare trott

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK De data som samlats in av den indiska månlandaren Chandrayaan 3/Vikram Lander och Pragyan Rover har funnit att månen skulle kunna vara mer gästvänlig för en mänsklig koloni än man trodde tidigare. Ytlagret fungerar som en bra isolator, och man kan extrahera syre från vissa mineraler på månen. Förutom detta har man har upptäckt ”naturlig” seismisk aktivitet på månytan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.