Krig om resurser. Många av de intensivaste striderna har stått kring gruvor och fyndigheter av värdefull malm. Just nu, inför ett möjligt fredsavtal, pågår ansträngningar från båda sidor att säkra viktiga gruvor. Ryssland genomför en offensiv för att säkra litiumgruvan vid Shevchenko, medan Ukraina gör en kraftig motstöt för att ta tillbaka kolgruvorna vid Pokrovsk. Bilden visar en kolgruva i Zasjadko i Donetsk. Foto: Yakudza/Wikipedia

Experter slår hål på omtalad ”myt”: Ukraina har inga brytbara sällsynta jordartsmetaller

UTRIKES
USA kräver att få tillgång till Ukrainas sällsynta jordartsmetaller, som sägs värderas till 500 miljarder dollar, men forskare hävdar att det är en myt att det finns så mycket utvinningsbart. Inte ens Ukrainas alla mineraltillgångar tillsammans kommer i närheten av detta värde. Experter ser därför det föreslagna avtalet mellan USA och Ukraina som obegripligt. Dessutom har Trump genom att inledda tullkrig mot tidigare allierade stoppat existerande möjligheter för USA att anskaffa dessa hett eftertraktade mineraler.

Den senaste tiden har Ukrainas mineraltill­gångar i allmänhet och dess sällsynta jordar­tsmetaller i synnerhet kommit i fokus. Trump­administrationen kräver att Ukraina ger något tillbaka för det mångmil­jardstöd Kiev fått de senaste åren, något som gjort detta tilltänkta mine­ralavtal centralt i de förhandlingar med Ukraina och Ryssland som USA initierat.

Dubbelt chockerande. När en tillsynes rutinmässig presskonferens i Vita Huset urartade till ett direktsänt storbråk mellan USA:s och Ukrainas presidenter den 28 februari, såg världen på med förvåning. Mest förvånade blev dock experter på sällsynta jordartsmetaller och andra kritiska mineraler, som visste att det föreslagna avtalet var helt meningslöst och bara kunde ses som politisk teater. Stillbild: WSJ News

 

Det visar sig dock att det knappt finns några fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller i Ukraina. Det krigs­härjade landets sammanlagda till­gångar av viktiga mineraler är inte värda ens en bråkdel av den uppgiv­na summan på 500 miljarder dollar. Det framtagna avtal som Washing­ton kräver att Kiev skriver under ska ge USA tillgång till ”50 procent av alla intäkter från framtida intäktsgene­rering från alla ukrainska statsägda naturresurser”. Så med andra ord, 50 procent av en bråkdel av 500 miljar­der dollar.

Sällsynta jordartsmetaller har det talats mycket om på sista tiden, men få vet vad de är eller hur de ser ut. De är en grupp grundämnen, så kallade övergångsmetaller, och förkortas ofta REE (efter engelskans rare-earth elements). Här ser vi (medsols från uppe i mitten): praseodym (Pr), cerium (Ce), lantan (La), neodym (Nd), samarium (Sm) och gadolinium (Gd). Foto: Peggy Greb

 

Förenta staterna desperata

Washingtons agerande ska ses i lju­set av att USA i flera år har spende­rat mångmiljardbelopp i fruktlösa försök att säkra stabila leveranser av jordartsmetaller, trots då goda re­lationer till sina allierade. Dessutom har den pågående kraftmätningen och handelskriget med Kina, som lett till att Peking stoppat leveranser av just strategiskt viktiga jordartsmetal­ler till USA, gjort läget närmast des­perat för USA och Väst.

Ryska soldater intog den 27 januari den strategiskt viktiga staden Velika Novosilka i östra Ukraina. Tolv kilometer nordöst om staden finns den viktiga Shevchenko-gruvan, med en av Europas största litiumfyndigheter. Ryska trupper är nu bara tre kilometer bort. Ryssland har hitintills erövrat två av Ukrainas fyra viktigaste litiumfyndigheter och snart har de troligen tre av fyra. Foto: Rysslands försvarsministerium

 

Enligt NOW Gmbh, en statlig forskningsorganisation i Tyskland, har Kina idag 36 procent av världens reserver av sällsynta jordartsmetal­ler. Men Peking kontrollerar 70 pro­cent av den globala tillgången, då de också kontrollerar utvinning i andra länder som de har starkt inflytande över. Kina uppges också kontrollera 77 procent av raffineringskapacite­ten för sällsynta jordartsmetaller. Viktigast är dock att mer än 95 pro­cent av alla industriellt användbara sällsynta jordartsmetaller produ­ceras av Kina, vilket sätter USA och Väst i en mycket prekär situation. Desperationen har lyst igenom i flera uttalanden den senaste tiden, bland annat från USA:s utrikesminister Marco Rubio:

”Om inget ändras, kommer på mindre än tio år praktiskt taget allt som betyder något för oss i livet att bero på om Kina kommer att tillåta oss att ha det eller inte. De har kom­mit att dominera den kritiska mine­ralindustrins leveranser över hela världen.”

Det är delvis i detta ljus som kra­ven från Washington och tonläget mot Kiev samt det skenbara närman­det till Moskva ska ses.

Experter förvånade

Problemet är dock enligt experter att det i verkligheten inte finns några relevanta fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller i Ukraina, som skul­le gå att utvinna på ett ekonomiskt lönsamt sätt. Och så illa är det även om brinnande krig inte rasade i lan­dets östra del, där en stor del av mi­neraltillgångarna är koncentrerade. Dessutom har Ryssland de senaste månaderna erövrat allt mer territo­rium allt snabbare.

Tillgångarna [av Ukrainas fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller] verkar inte relevanta.
– Erik Jonsson, adjungerad professor i mineralogi, petrologi och tektonik

Erik Jonsson, forskare vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala Universitet

Erik Jonsson, ledande geolog vid Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) förklarar det så här i en inter­vju:

– Det finns fyra lite större fyndig­heter: Yastrubetske, Novopoltavske, Azovske och Mazurivske. Alla utom en verkar nu befinna sig inom eller nära den zon som ryssarna kontrol­lerar.

Jonsson påtalar också att alla siff­ror på hur stora dessa tillgångar upp­skattas vara är tveksamma, eftersom de är dåligt underbyggda och tros komma från sovjetiska undersök­ningar så gamla som från 1960-talet då den avancerade prospekterings­teknik som finns idag inte existera­de. Jonsson sammanfattar det med orden:

– Tillgångarna [i Ukraina] ser inte så relevanta ut. Jag menar, jag skulle inte försöka utvinna dem.

 

”Det är en fantasi”

En annan expert som sågar avtals­förslaget rörande mineraler är ame­rikanen Jack Lifton, vd vid Critical Minerals Institute och medlem av amerikanska teknik- och standardi­seringsorganisationen IEEE:

– Om du vill ha kritiskt viktiga mi­neraler är Ukraina inte platsen att leta efter dem. Det är en fantasi. Det finns ingen logik med något av detta. Det finns en annan agenda bakom det här. Jag har svårt att tro att nå­gon i Washington faktiskt tror att det är vettigt att skaffa sällsynta jordar­tsmetaller i Ukraina.

Gruvstaden Toretsk, där hårda strider pågår och där Ukraina genomför omfattande stridsoperationer i syfte att återta staden som ryska styrkor erövrade så sent som i februari. Gruvorna syns precis bortom den sönderbombade staden. Stillbild: Ukrainas polis

 

Jack Lifton är konsult, författare och föreläsare om teknikmetaller. Foto Privat

Lifton förklarar att även utan det pågående kriget så skulle det ta minst 15 år att bygga gruvor för att börja utvinna sällsynt jordartsmalm i stor skala. Idag finns inte heller tekniken för att utvinna den typ av malm som finns i Ukraina, utan den måste byg­gas från grunden. Han påtalar vidare att villkoren i utkastet till avtalet är absurda, eftersom USA vill investera miljarder för att upprätta dessa gru­vor i det korrupta och krigshärjade Ukraina samtidigt som Washington inte ger tillstånd för utvinning till det multinationella gruvföretaget Rio Tinto, som redan spenderat 3 miljar­der dollar på potentiella gruvor på amerikanskt territorium.

Lifton tror att Trump felinforme­rats, så att han ovetandes jagar något som inte finns, och undrar över mo­tiven bakom det.

Detta kan också antas ligga bak­om Trumps dramatiska och kon­fliktskapande utspel om att annek­tera Kanada och Grönland, som båda är kända för att ha enorma reserver av just sällsynta jordartsmetaller och andra kritiska metaller och mineraler.

Om du vill ha kritiska mineraler är Ukraina inte platsen att leta efter dem.

– Jack Lifton, världskänd expert på att utvärdera fyndigheter av just sällsynta jordartsmetaller

Trump sätter krokben för USA

Trump inför nu dessutom höga tullar och tariffer på länder som har dessa tillgångar, inte minst Kanada, vilket därmed gör affärsmässig utvinning och export till USA omöjlig.

Melissa Sanderson, styrelseleda­mot i gruvprospekteringsföretaget American Rare Earths, varnar för att Trump med sitt agerande nu stänger dörrar till tidigare allierade som har just det USA är ute efter i Ukraina. Dessutom handlar det om en kombi­nation av tillgång, infrastruktur, för­ädlingsförmåga, kapacitet, kunskap och erfarenhet. För det behövs flera företag och allierade länder vara in­blandade och samarbeta, en förmå­ga som fanns men som Trumpadmi­nistrationen nu utplånat med tullar och provokativa utspel. Sanderson frågar retoriskt:

– Vem vid sina sinnes fulla bruk kommer att låta kanadensarna bearbeta sällsynta jordartsmetaller åt USA och sedan exportera dem till USA med extra tullar på det, när vi redan saknar konkurrenskraft i väst?

Tullkriget som Trump inlett har re­dan radikalt höjt priserna och då inte minst för amerikanska konsumenter.

Tullar är statliga avgifter på produk­ter som importeras från andra länder. När regeringen tillämpar tullar på im­porterade varor ökar det inhemska marknadspriset på sådana varor. Folk skulle protestera om en skatt höjdes med 50 procent, men när de hör att ett ”fientligt land” ska straffas med 50-pro­centiga tullar och tariffer så jublar de inte sällan – trots att det i praktiken är en skatt som de i slutänden tvingas be­tala som konsumenter.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Påve Franciskus har dött

Påve Franciskus har dött

🟠 UTRIKES På morgonen den 21 april avled påve Franciskus. Han blev 88 år och fyra månader. Den 14 februari kom nyheten om att han insjuknat och fram till 23 mars vårdades han för dubbelsidig lunginflammation på Gemellisjukhuset, som ligger i Rom. Efter begravningen inleds konklaven under vilken en ny påve väljs.

DEI och mångfaldspolicy

DEI och mångfaldspolicy

🟠 UTRIKES Efter att Förenta staternas regering vänt sig mot DEI har det spridits stora mängder desinformation i systemmedierna. DEI eller mångfaldspolicy sägs utgöra ”svenska” och ”europeiska” värderingar som nu måste skyddas från amerikansk inblandning.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.