Förtroendet för betalsystemet avgörande
Efter en ganska lång historisk tillbakablick i betalsystemets utveckling konstaterade förste vice riksbankschef, Cecilia Skingsley, att ett fungerande betalsystem måste vara enhetligt inom en jurisdiktion (ett land) och att det finns ett förtroende för systemet.
– Historiskt sett har förtroendet stärkts om det har funnits en trovärdig utgivare, det vill säga om pengarna varit en fordran på en part som alla räknar med ska fullgöra sina åtaganden. Detta talar för att staten ska ha rätten att ge ut pengar. Ett land – en monetär enhet, säger Skingsley.
Mycket av resonemanget kretsar kring hur vi kan värdera olika betalningsmedel gentemot varandra, till exempel mellan de så kallade ”kryptovalutorna” gentemot olika nationella valutor. Värdestabiliteten är mycket svag hos de flesta av dessa företeelser på grund av att de är så volatila, deras värde går upp och ner, och därför fungerar de inte som betalningsmedel i vanliga transaktioner.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.