En utbränd bil på Guadeloupe efter oroligheterna. Foto: Stillbild Youtube

Franska Västindien : Polis och brandmän utsatta för skottlossning under coronaprotester

Enligt nyhetsbyrån AFP utsattes medlemmar av polisen och brandkåren för skottlossning natten mellan den 22 och 23 november i Fort-de-France på ön Martinique. Även på en annan fransk ö i regionen, Guadeloupe, har det varit våldsamma upplopp i flera dagar. Öarna räknas administrativt som en del av Frankrike.

Den protest mot vaccinationstvånget för vårdpersonal och brandmän som inleddes i Franska Västindien den 15 november nu har förvandlats till en social kris som präglats av våld i regionen, där en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen enligt officiell fransk statistik.

Polis och brandmän utsattes upprepade gånger för skottlossning natten mellan den 22 och 23 november i Fort-de-France utan att någon skadades, rapporterar franska myndigheter till AFP. Fackföreningen för säkerhetstjänstemän (SCSI) reagerade på denna nyhet genom att förklara på Twitter: ”Efter Guadeloupe är våra kollegor och brandmännen nu måltavlor för beskjutning på Martinique, dessa oacceptabla attacker äventyrar alla Martinique-bor! Mod och stöd till poliser, gendarmer och räddningstjänst som verkar på plats.”

Våldet fortsätter även på Guadeloupe

Spänningen avtar inte heller på Guadeloupe. I går kväll utsattes polis och gendarmer återigen för allvarliga incidenter. I Pointe-à-Pitre besköts en gendarmeriskvadron med tre skott vid 21.30-tiden den 22 november av en person som flydde från platsen. Ett kulhål hittades på militärfordonet. Poliser från nationella insatsstyrkan, som skickats till ön, blev också måltavlor en timme senare i samma område utan att några misstänkta greps.

Videor har dykt upp på nätet där man kan höra skottlossning, men deras äkthet har inte kunnat bekräftas för tillfället. Guadeloupe har drabbats av en protestvåg relaterad till vaccinationstvånget gällande Covid-19 och stora vägspärrar blockerar nu huvudvägarna i Martinique. Dessa vägspärrar är en del av en generalstrejk som utlysts av 17 fackliga organisationer med olika krav, bland annat ett slut på vaccinationstvånget och permitteringarna av ovaccinerad vårdpersonal, men också gällande minimilöner och bränsle- och gaspriser.

”Vi kräver att prefekten ska respektera oss”

Polis, liksom brandmän, blev måltavlor för skottlossning och projektilkastning när de ingrep mot sopbränder som tändes på allmän plats i Fort-de-France, enligt poliskällor som AFP nämner.

”Vi ingrep mot sopbränder i Sainte-Thérèse vid 23.30-tiden för att understödja brandkåren. Vi fick projektiler kastade mot oss. Andra sop- och fordonsbränder tändes vid 01.45-tiden, vilket var då patrullerna hamnade under beskjutning av 9-mm ammunition vid flera tillfällen. Påverkan har noterats på fordonen”, sade befälhavare Joël Larcher, kommunikationschef för departementsledningen för allmän säkerhet i Fort-de-France.

Vägnätet är också allvarligt stört. Att färdas till Fort-de-France, i centrala Martinique, är omöjligt från södra och norra delen av ön. Lastbilar, taxibilar men även lastpallar och däck har placerats som vägspärrar vid strategiska punkter i vägnätet. Vägspärrarna installerades tidigt på morgonen den 23 november efter en uppmaning från fackföreningarnas samarbetsorganisation. ”Vi kräver att prefekten ska respektera oss”, sade Eric Bellemarre, generalsekreterare för Force Ouvrière, Frankrikes tredje största fackförbund, på Martinique, i radiokanalen RCI den 23 november. ”Premiärministern sade att det var nödvändigt att öppna ett utrymme för dialog, men hans lokala representant verkar inte ha fått meddelandet”, tillade fackledaren. De strejkande är upprörda över att inte ha mottagits den 22 november av prefekten för Martinique efter den första demonstrationsdagen, vilket ledde till den nuvarande upptrappningen. Också på Guadeloupe har gendarmer beskjutits med skarp ammunition, meddelade inrikesministern Gérald Darmanin och ministern för utomeuropeiska territorier, Sébastien Lecornu, den 23 november. Återupprättandet av den allmänna ordningen på Guadeloupe är ”förutsättningen för alla diskussioner”, varnade Gérald Darmanin.

”Hitta andra typer av vacciner”

I ett försök att gjuta olja på vågorna har regeringen tagit på sig att tillhandahålla vacciner mot Covid-19 som inte är baserade på budbärar-RNA till den vårdpersonal i Guadeloupe som accepterar att ta det i stället, sade ministern för utomeuropeiska territorier, Sébastien Lecornu, tisdagen den 23 november.

Med vårdpersonalen ”för vi också en social dialog mellan arbetsgivaren, ministeriet för hälsa och solidaritet, och dess anställda för att hitta lösningar”, så ”vi åtog oss igår kväll att hitta andra typer av vacciner” för dem som vägrar m-RNA-vacciner”, sade han på France 2. De vacciner som för närvarande finns tillgängliga på Guadeloupe var ”huvudsakligen” Pfizer/BioNtech, säger hans ministerium till AFP.

”Vi kommer att stödja dem”

”För de som vägrar att vaccineras och föredrar att ge upp sin roll inom vården och begär en omskolning, kommer vi att stödja dem och där behöver vi regionrådet”, tillade Lecornu.

I måndags tillkännagav premiärminister Jean Castex också inrättandet av ett ”dialogorgan” för att ”övertyga och individuellt och humant stödja”, de yrkesverksamma som berörs av vaccinationsplikten, i ett försök att lugna situationen.

För Lecornu skulle ”det vara något skandalöst över att inte tillämpa republikens lag om skyldigheten att vaccinera vårdpersonal och brandmän på Guadeloupe”. Enligt honom är 87 procent av vårdpersonalen och 43 procent av brandmännen redan vaccinerade.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Filip.Johansson@nyatider.nu

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Australisk hälsochef hotar vaccinfria: ”Ditt liv kommer att vara eländigt”

Australisk hälsochef hotar vaccinfria: ”Ditt liv kommer att vara eländigt”

🟠 COVID-19 Australiska läkarförbundets ordförande i Queensland hotar både läkare och patienter i en tv-intervju. Läkare som försökt slå larm om vaccinskador drabbas av myndighets­räder. Den tidigare omhuldade ursprungsbefolkningen, som är skeptisk till vaccin, utpekas nu av myndigheterna för att ha ”konstiga konspirationsteorier” och tas sedan med tvång av militären till karantänsläger. En rasande chefsminister förklarar att alla som är emot tvångsvaccineringar är ”anti-vaxxare”. Både en australisk organisation och en sammanslutning av aboriginernas stammar vädjar nu om hjälp från om­världen. Protester sker redan utanför ambassader.

Labb-anställd i USA slår larm: Hittade ampuller med dödliga ”smittkoppor” hos Merck

Labb-anställd i USA slår larm: Hittade ampuller med dödliga ”smittkoppor” hos Merck

🟠 Bill Gates förutspår terrorattack med smittkoppor Smittkoppor är ett av världens mest smittsamma och dödliga virus, med potential att döda en stor del av jordens befolkning om det släpps ut. Innehav regleras hårt av internationella avtal och det får bara förvaras på två platser på jorden. Ändå upptäcktes nyligen av en slump flera små flaskor märkta ”smallpox” (smittkoppor) i en frys hos läkemedels- och vaccingiganten Merck i USA. Det sensationella och farliga fyndet gjorde att säkerhetsmyndigheterna DHS och FBI omedelbart kopplades in. Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC utreder nu händelsen. Upptäckten kommer mindre än två veckor efter att globalisten Bill Gates varnat för en biovapenattack med just smittkoppor. Men den och ”nästa pandemi”, som han också tror kommer snart, kan stoppas om världens regeringar hostar upp miljardbelopp för hans nödvändiga planer.

18-årige Kyle Rittenhouse friad – agerade i självförsvar

18-årige Kyle Rittenhouse friad – agerade i självförsvar

🟠 Men domen splittrar USA mer än någonsin Kyle Rittenhouse friades på samtliga åtalspunkter efter att han skjutit ihjäl två antifascister och skadat en tredje under de våldsamma upploppen i Kenosha, Wisconsin den 25 augusti 2020. Juryn friade honom eftersom han agerat i självförsvar. Nu riktas hård kritik mot de många lögner och vilseledande uppgifter som spridits i vänstermedia och som smulades sönder under rättegången.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.