Återkomsten. Efter en lång paus turnerar nu folkrockbandet Garmarna igen och gav två konserter i S:t Nicolais kyrkoruin i Visby. Foto: Nya Tider

Garmarna, folkrockbandets återkomst

Rökmystik, inlevelsefullt scenspråk och långdans blev det på Garmarnas konserter när deras återkomstturné nådde fram till medeltidsveckan i Visby. De bjöd på ett varierat program och fick ett bejublat mottagande av publiken.

I våras släppte det flerfaldigt grammisnominerade folkrockbandet Garmarna sin första skiva på 15 år. Nu har de påbörjat en turné genom Sverige och Europa. Under medeltidsveckan i Visby gav de två konserter med det passande namnet ”Återkomsten”. Intresset var stort och kön ringlade lång av förväntansfulla människor. Platsen, den medeltida kyrkoruinen S:t Nicolai, utgjorde en vacker bakgrundsmiljö och färgade rökridåer i skiftande kulörer bidrog till den suggestiva stämningen.

Emma Härdelin sjöng och spelade. Hennes säregna röst gjorde sig väl till den dramatiska och på samma gång finstämda musiken. Foto: Nya Tider
Emma Härdelin sjöng och spelade. Hennes säregna röst gjorde sig väl till den dramatiska och på samma gång finstämda musiken. Foto: Nya Tider

Garmarnas återkomst bjöd på få överraskningar, men ett varierat och trivsamt program uppfyllde mer än väl förväntningarna. Gamla och välbekanta publikfavoriter varvades med låtar från den nya skivan. Dynamiken skiftade från nästan sakralt finstämda Hildegard av Bingen-sånger till ett tunggung som fick många ur publiken att hoppa upp och dansa och ringla fram i långdans genom gångarna.

Med tanke på den senaste skivans karaktär med gästartister som Märak och Thåström hade man kanske väntat sig lite modernare tongångar, men Garmarnas sound var sig likt: den folkliga klangen från fioler blandades upp med rockigare inslag av elgitarr och trummor. Sångerskan Emma Härdelin hade sin självklara plats i centrum och gav med sin säregna röst skärpa åt de medeltida balladernas grymma texter med en vacker ton, som trots sin neutralitet och stundtals även glättighet tycktes rymma både svärta och smärta.

Garmarna lyckades som alltid kombinera bitterljuv skönhet, råhet och ös i ett och samma paket. Scenspråket var just så inlevelse- och uttrycksfullt som man önskar sig av ett liveframträdande. Och dimröken på scenen hade passande färgsättning efter tema – en kallt blå färg till låten ”öppet hav” till exempel – vilket förstärkte känslan och närvaron på ett teatraliskt sätt.

Publikens jubel gav upphov till många extranummer och på slutet blev det ett härligt fyrverkeri med mycket trumvirvlar och suggestion. Stämningen var hög, så av allt att döma var det en konsert som gick hem och med andra ord en lyckad återkomst för Garmarna.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Maffian har infiltrerat hela samhället

🟠 BOKRECENSION I slutet av 2024 kom denna bok om hur den kriminella upplösningen av Sverige går till, hur den organiserade brottsligheten infiltrerar överallt och bygger sin makt. Den är skriven av Lasse Wierup, som har ungefär trettio års erfarenhet av kriminaljournalistik. I inledningen skriver Wierup: ”Det finns en samhällssektor som är på stark frammarsch. En sektor som omsätter uppemot 150 miljarder årligen och hittills har involverat 62 000 personer.” Sedan tas vi med på en resa genom dagens Sverige, med typfall från varje samhällssektor. Ibland tror man att det är ett manus för en film om maffian i New York eller Neapel. Men det är det inte, det är svensk vardag han skildrar.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Kroppslösa skrik

🟠 HISTORIA Inom den svenska folktron finns olika varianter av andeväsen. Ett av de mer fruktade var gasten som antingen visade sig som ett skelett, ett djur eller ett hoppande människoben. Gasten kunde även vara helt osynlig. Gasten kunde, enligt folktron, skrämmas genom att häva upp höga skrik eller angripa människor.

Riddarna i Ålleberg

🟠 HISTORIA Många har hört talas om Artursagan, hur den store Kung Artur ska vakna för att försvara England i en tid av stor kris. Men det finns en liknande sägen här i Sverige. Om gyllene riddare som sover i väntan på att de ska försvara riket när nöden är som störst. Dessa ska vi nu stifta bekantskap med.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.