Granskning Sverige nedsläckt efter mediekampanj

Idag stängdes Granskning Sveriges konto på Youtube ner efter en intensiv mediekampanj där gruppen bland annat anklagats för hot och trakasserier mot journalister − påståenden som hittills inte har kunnat beläggas. "Yttrandefriheten i Sverige är snart helt borta", säger Fabian Fjälling som blivit Granskning Sveriges ansikte utåt.

Granskning Sveriges kanal släcktes ner efter en intensiv hetskampanj i media. Kampanjen inleddes med att Bonniers satt en advokatfirma på att göra upphovsrättsanmälningar mot Granskning Sveriges videoklipp på Youtube och försökt förmå dem att “vidta åtgärder”.

De påstådda upphovsrättsintrången består av att Granskning Sverige i sina filmer använt artiklar från bland annat DN och Expressen för att kritisera dessa tidningars nyhetsurval och peka ut bristande faktakoll, källkritik och i förekommande fall rena lögner. Filmerna har bland annat haft titlar som “DN och Aleppo”, “Ljugande DN-journalist vill inte diskutera sanningen” och “Granskning Sverige utbildar DN i källkritik”.

Eller som Expressen uttrycker det:

“Det handlar om skärmdumpar som Granskning Sverige har publicerat från olika tidningsartiklar, vars innehåll nätverket ogillar. Skärmdumparna publiceras tillsammans med ljudklipp där Granskning Sveriges företrädare lurar till sig ‘intervjuer’ med journalisterna som skrivit dem.”

Att “lura till sig ‘intervjuer'” syftar på att Granskning Sverige vanligtvis ringer under pseudonymer eftersom journalister och politiker ofta vägrar att svara på frågor från kritiska medier.

Under de senaste dagarna har flera tidningar samt företrädare för Journalistförbundet och Tidningsutgivarna gått i bräschen för ett angrepp mot Granskning Sverige som även utvidgats till krav på att Google ska “släcka ner” Granskning Sverige och andra aktörer som “begår lagbrott”.

Expressen intervjuade bland andra Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna:

– Man använder materialet för att sprida högerextrem propaganda. Jag tycker att det är skrämmande. Det är, om man får använda ett gammaldags ord, ynkedom.

Om Google inte släcker ner det menar Jeanette Gustafsdotter att regeringen bör gå ut och säga ifrån.

– Det är olämpligt och ovärdigt. Och oetiskt.

I USA, där Google och Youtube är baserade, är det inte olagligt att använda material på det sätt Granskning Sverige gjort − även omfattande citat och skärmdumpar betraktas som “fair use” när de används för att kritisera en artikel.

Den svenska upphovsrättslagen är, enligt jurister som uttalat sig i media, mindre tillåtande.

Därför kräver nu bland andra Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet i ett “öppet brev” (som ännu inte publicerats online) att justitieminister Morgan Johansson ska pressa Google till att begränsa yttrandefriheten efter svensk modell.

Hela retoriken blandas också med påståenden om “hot och trakasserier” som man hittills inte publicerat ett enda bevis för − om man nu inte menar att det är “trakasserier” att ställa kritiska och i vissa fall upprörda frågor om mediernas nyhetsrapportering.

I en artikel påstår Expressen även att Granskning Sverige ska ha uppsökt en advokat i dennes bostad, något Fabian Fjälling på Granskning Sverige nekar till när Nya Tider når honom via telefon. Ironiskt nog illustreras artikeln med en bild från när Expressen sökte upp Fjälling i hans bostad för att konfrontera honom.

Nya Tider söker i skrivande stund flera av dem som uttalat sig i samband med hetskampanjen. Vi kan redan nu avslöja att flera av dem slår ifrån sig och hävdar att de inte alls yttrat sig om Granskning Sverige, utan bara om “hot och trakasserier i allmänhet”.

− Jag har inte kommenterat Granskning Sveriges arbetsmetoder, utan det jag kommenterat är Googles och andra utländska plattformars ansvar, säger Jeanette Gustafsdotter när Nya Tider pratar med henne.

Samtidigt kopplas Gustafsdotters krav och hennes “öppna brev” av samtliga nyhetsmedier till just Granskning Sverige och påstådda hot och trakasserier.

− Visst, “vi pratar om hot och trakasserier, och sedan lite om Granskning Sverige, och sedan hot och trakasserier igen, men det har inget med varandra att göra”, kommenterar Fabian Fjälling syrligt.

Fabian Fjälling uppger för Nya Tider att han ska göra en polisanmälan om förtal.

Såväl Expressen som DN och advokatfirman Danowsky & Partners har öppet anklagat Granskning Sverige för att ha hotat en advokat och “hotat och trakasserat” journalister och andra “samhällsbärande yrkesgrupper” som jurister och politiker. Några bevis för dessa påstådda hot har som sagt inte presenterats.

Advokatfirman Danowsky & Partners skriver i ett mejl till Nya Tider, efter upprepade försök att nå dem via telefon:

“Du har kontaktat oss flera gånger på telefon. Advokatbyrån avser inte att lämna någon kommentar till dig eller till din publikation.

Med detta besked utgår vi ifrån att du upphör att söka kontakt med byrån och enskilda medarbetare hos oss.”

Nya Tider avser inte att åtlyda detta krav från advokatfirman, utan har gett dem chansen att förklara sig via mejl istället. Vi söker flera av de inblandade journalisterna och återkommer med en längre artikel.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

DN-reportern gjorde hembesök hos multi­sjuk kvinna – konfronteras åtta år senare

DN-reportern gjorde hembesök hos multi­sjuk kvinna – konfronteras åtta år senare

🟠 Den invandringskritiska debattören, som skriver under pseudonymen Julia Caesar, blev i augusti 2015 uppsökt i sitt hem av DN-journalisten Niklas Orrenius. Trots att hon inte ville tala med DN, hängdes hon ut som ”rasist” och fick allt värre hälsoproblem. Kort därpå fortsatte Expressen drevet genom att avslöja hennes identitet. Åtta år senare tvingas Orrenius för första gången svara på frågor om det kontroversiella hembesöket, i en dokumentär av reportern Christian Peterson på Insikt24. Till Nya Tider berättar Peterson hur han med en listig plan lyckades överrumpla Orrenius.

Läs även:

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

🟠 INRIKES De 24 timmarna mellan onsdag och torsdag var den hittills dödligaste tidsperioden sett till gängvåld i september månad, som i sin tur är den dödligaste månaden i Sveriges historia. Ett nytt kapitel i det mångkulturella Sverige tar vid, med barn som avrättas, bombdåd mot oskyldiga och politiker som står handfallna.

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

🟠 INTERVJU: Dan Park om domen, konsten och symbolerna. Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park, 55, dömdes i Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Park säger till Nya Tider att han kommer att överklaga domen. Det är även troligt att åklagaren, som hade yrkat på nio månaders fängelse, kommer att begära prövning i högre instans. Samtidigt stäms Dan Park för ytterligare fall av hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. I bägge målen handlar det om att symboler kopplade till nazism gestaltas, exempelvis svastikan, men enligt Park har åklagare medvetet valt att misstolka vad han vill visa med sin konst.

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Masskjutning på pub – blind man dog

Masskjutning på pub – blind man dog

🟠 INRIKES En svartklädd man sköt ihjäl en man i 20-årsåldern med kopplingar till gängkriminalitet på en pub i Sandviken – men under den vilda attacken blev tre andra personer än måltavlan skjutna och en av dessa, en blind man i 70-årsåldern avled till följd av sina skador.

Nyhetsdygnet

En förbannad fransman undersöker folkviljan

🟠 Bokrecension. Det här är ganska rolig bok, som försöker ge ett franskt perspektiv på globaliseringens och liberaliseringens effekter. Christophe Guilluy är geograf, och har skrivit en rad uppmärksammade debattböcker de senaste 20 åren. Boken är väldigt välskriven, full av slagkraftiga formuleringar. Det är lätt att böcker som försöker reda ut sociala förhållanden och samhällstillstånd blir akademiska tegelstenar, men inte denna. Språket är som en lätt berusad hockeymatch, fullt av hårda puckar och snabba passningar.

Barbie – Tråkigt och tillrättalagt när ikoniska dockan blir spelfilm

🟠 Filmen Barbie marknadsförs som en film för hela familjen och miljoner har redan sett den. Många går dock från biograferna med en känsla av besvikelse eller rent av i vredesmod. Filmen tolkas av många kritiska röster som en attack på familjen där både Barbie och Ken sviker sina naturliga könsroller och inte tar sitt ansvar. Speciellt många kvinnor som uppskattat Barbie som barn har blivit bestörta.

Sofia Karlssons “Sånger från broccolifälten”

🟠 Balsam för själen, förpackad i CD-format. Musik för den nordiska själen. Sofia Karlsson låter tonerna och orden växa fram och fyllas med en eftertänksam, naturnära harmoni. Hennes sånger handlar ofta om att fly stadens brus och stress till den glada och hoppfulla landsbygden. ”Jag har börjat förstå marken, jorden och kraften Naturen har”, säger hon, samtidigt som hon i sin musik uttrycker sorg ”över eländet i Väst”.

Månen mer beboelig än man tidigare trott

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK De data som samlats in av den indiska månlandaren Chandrayaan 3/Vikram Lander och Pragyan Rover har funnit att månen skulle kunna vara mer gästvänlig för en mänsklig koloni än man trodde tidigare. Ytlagret fungerar som en bra isolator, och man kan extrahera syre från vissa mineraler på månen. Förutom detta har man har upptäckt ”naturlig” seismisk aktivitet på månytan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.