Högvakten på stockholms slott. Medan värnpliktiga såg en ära och spänning i att tjänstgöra på Slottet några dagar, tycker dagens anställda att det är ett slit som inte är värt ens en heltidslön om man ska göra samma sak varje dag. Foto: Nya Tider

Högvakten – en dyr historia

Många lumpare minns säkert med stolthet när de fick gå högvakten på Kungliga slottet eller Drottningholm i Stockholm. Traditionen finns kvar, men nu med heltidsavlönade yrkesanställda.

Stockholms slott fick kontinuerlig vakt så tidigt som 1523, året då Gustav Vasa kröntes, en tradition som för hundra år sedan med stolthet övertogs av värnpliktiga. Under sin tjänstgöring fick så gott som varje värnpliktssoldat förmånen att stå vakt några dagar på Stockholms slott eller Drottningholms slott, en ärofull uppgift som bidrog till att stärka försvarsviljan.

I dag, när värnplikten är avskaffad, är det till stor del yrkessoldater som får gå högvakten. Nya Tider har tittat på de kostnader skådespelet innebär för skattebetalarna, men också på hur en uppskattad uppgift som burits med stolthet förvandlats till ett monotont slit som blivit så påfrestande att många högvaktssoldater hotat med att kollektivt säga upp sig.
Försvarsmakten är noga med att påpeka att vakttjänsten fortfarande delas av alla förbanden, inklusive Hemvärnet och andra frivilliga försvarsorganisationer.

– Vi har drygt 5 000 anställda runt om i riket som ska ha lön oavsett vad de gör. Det spelar ingen roll om de är i Afghanistan, på Bodens skjutfält eller i högvakten, sade Olle Strid, överstelöjtnant med ansvar för statsceremonier, till Svenska Dagbladet i september.

Verkligheten är dock lite annorlunda. En bra bit över hälften av alla högvaktsdygn står Livgardets Livbataljon för. Bataljonen är förlagd på gamla Kavallerikasernen på Lidingövägen i Stockholm och består av ett Livkompani och en Livskvadron. Dessa förbands främsta arbetsuppgifter är att gå högvakt respektive utgöra beriden högvakt.
De cirka 50 soldater som dagligen behövs till högvakten kostade under förra året 33,7 miljoner kronor, medräknat övertidsersättning och liknande. 2008, då högvakten fortfarande bestod av värnpliktiga, var prislappen bara 7,1 miljoner kronor.

Nya Tider har jämfört siffrorna med tiden då Försvarsmakten fortfarande utbildade värnpliktiga. Vi tittade på just Livgardet, som 2001 hade 296 yrkesofficerare. Enligt årsredovisningen hade Livgardet det året en personalkostnad på 25 miljoner kronor för officerarna, alltså mindre än dagens högvakt. Visst tillkom det även kostnader för civilanställda, dagtraktamente på 75 kronor för varje värnpliktig, utspisning och utrustning, men regementet utbildade då varje år nya kullar motiverade och dugliga soldater.

Den högre kostnaden för högvakten har inte gjort soldaterna nöjdare, tvärtom. De anser inte att deras lön på dryga 22 000 kronor i månaden står i proportion till det slit som det innebär att stå paradvakt. Rutinerna är fortfarande anpassade efter den gamla värnpliktstiden, då beväringar tillbringade några dagar eller någon vecka på Slottet. Det är ett rullande schema som innebär att man får gå upp mitt i natten och stå stationerad på olika poster runt Slottet. Klagomål har även kommit mot paradskorna, som sägs vara dåliga för fötter och rygg.

Värst är det, enligt de källor Nya Tider varit i kontakt med, inom Livskvadronen. Officerarna får kritik för att de kör med sina underlydande som om de fortfarande varit tonåriga värnpliktiga, en mentalitet som inte hade accepterats på någon annan arbetsplats. Under sommaren gick det så långt att flera av yrkessoldaterna inom den beridna högvakten hotade att säga upp sig. Man har av samma anledning haft svårt att rekrytera till förbandet, något som bland annat tvingade den beridna högvakten att den 3 september paradera till fots. I ett meddelande på sin hemsida skrev man att orsaken var att ”det tillfälligt saknas tillräckligt med ridkunnig personal”.

Trots att man använder anställd personal för högvakten, vilka enligt Olle Strid plockas ur de 5 000 anställda runt om i riket, är det under semestertider svårt att få bemanningen att gå ihop. Sommartid tar man därför hjälp av studenter och andra som vill tjäna extra.

Nya Tider har talat med en student som gått högvakten denna sommar. Han är inte alls så missnöjd med lönen som de fast anställda, eftersom han på dryga två månader, halva juni till halva augusti, fått ihop närmare 92 000 kronor med övertiden inräknad. Trots att han jobbade heltid hade han tid att njuta av sommaren, schemat bestod av jobb åtta dagar (måndag till måndag) och därefter ledighet sex dagar.

Anställningsformen var GSS/T (Gruppbefäl, soldater och sjömän/Tidvis tjänstgörande), en deltidstjänst som Försvarsmakten marknadsfört hårt och som innebär att tjänstgöring i till exempel Afghanistan kan kombineras med en civil karriär. På grund av Försvarsmaktens regler om arbetstid blev den formella anställningen längre än den verkliga tiden i tjänst. Redan i början av maj blev studenten formellt anställd och uppbar lön, trots att han ännu pluggade för fullt. Försvarsmakten uppfyllde på detta sätt reglerna om att en anställd som jobbat ett dygn måste få åtta timmars betald ledighet, samt regler om övertid och liknande. Studenten fick helt enkelt börja med att avverka de lediga dagarna innan tjänsten påbörjades.

Foto: Nya Tider
Foto: Nya Tider

I ett yttrande från Försvarsmakten den 15 augusti menar överstelöjtnant Olle Strid ändå att lönekostnaderna inte ska betraktas som en merkostnad jämfört med ett värnpliktssystem, eftersom ”investeringar i form av utbildning” av personal kan nyttjas i flera år, och ”eftersom statsceremoniell verksamhet är en uppgift som är ålagd Försvarsmakten”.

Enligt den student, som Nya Tider intervjuade, hade han fått tre veckors utbildning som bland annat skyddsvakt inför sin tjänstgöring i högvakten. Han var visserligen redan insatt i hur exercisen på Slottet fungerar, men det är kunskaper han förvärvat genom sin värnplikt.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.