Norrmännen ville vara självständiga och i Eidsvoll antogs en norsk författning. Målning av Oscar Wergeland, daterad 1885. Källa: Wikimedia Commons

Hur Norge blev svenskt

HISTORIA
2025 har det gått exakt 120 år sedan Norge lämnade unionen Sverige-Norge. I den här artikeln berättas historien bakom denna union och hur den blev verklighet.

2025 har norrmännen varit självständiga i 120 år. Först var landet en del av unionen Danmark-Norge och 1814 blev Norge en del av Sverige i stället. Unionsupplösningen 1905 ska tas upp i en senare artikel.

I den här artikeln berättar jag historien bakom unionen Sverige-Norge och hur denna union blev verklighet. Därför, ärade läsare, ska vi nu vrida tillbaka klockan till våren 1809.

Om källan

Alla som har läst mina artiklar som rör Sveriges kungliga historia under det sena 1700-talet och det tidiga 1800-talet är bekanta med min kritiska inställning till Gustaf III:s svägerska, Hedvig Elisabeth Charlotta. Orsaken till min inställning är Hedvig Elisabeth Charlottas ovana att förtala olika personer och framhålla grova lögner som fakta i sina dagboksanteckningar. Hon kommer även med många motsägelser och tycks ibland censurera sig själv.

Hon skrev huvudsakligen på franska och dagboksanteckningarna har översatts till svenska. En del av översättningarna av anteckningarna har dock varit felaktiga och censurerade, åtminstone när det gäller gustavianernas hemliga planer från hösten 1809 till våren 1810 samt den kontrarevolutionära statsvälvningen som planerades av gustavianerna men som aldrig blev av. Ord har uteslutits, namn har ändrats och så vidare. Gustavianerna och deras planerade kontrarevolution ska dock tas upp i en annan artikel.

Även om översättaren inte tycks ha censurerat övriga anteckningar använder jag ändå, för säkerhets skull, både originalhandskrifterna, som finns digitaliserade av Riksarkivet, och översättningarna i den del av artikeln som tar upp händelserna som ägde rum åren 1809 och 1810.

Då källkritik tycks vara ett undantag snarare än en regel när det gäller hennes dagbok (originalanteckningarna och översättningarna) har dessutom många svenska historiker tillskrivit henne ståndpunkter och tankar som hon inte hade.

Hedvig Elisabeth Charlotta ljuger dock inte om allt. Tvärtom är hennes dagboksanteckningar mycket värdefulla källor när det gäller olika händelser som rör kultur (särskilt den svenska teatern) och mode, den tidens hovliv, frimureriet, inrikes- och utrikespolitik samt krig. Läsaren får nämligen ofta veta vad som pågick i de dunklaste hörnen av maktens korridorer. De anteckningar hon skrev från våren 1809 till den sena hösten 1814 ger dessutom många värdefulla inblickar hur Norge blev en del av Sverige. Bland annat tar hon upp hur den svenska tronföljdsfrågan som blev aktuell våren år 1809 blev det första steget mot unionen Sverige-Norge.

Unionsfrågan och tronföljdsfrågan

Viljan att en dag ta Norge från Danmark är äldre än vad man kan tro. Gustaf III, som regerade 1771-1792, hade hyst förhoppningar på att förena Norge med Sverige, men hade aldrig möjlighet att göra verklighet av dessa tankar och han kom i stället att, i första hand, vilja sätta stopp för den franska revolutionen. Det kom därför att dröja fram till 1809 innan önskan om att förena Sverige och Norge började komma till uttryck på nytt.

Den 13 mars 1809 blev Gustaf III:s son, Gustaf IV Adolf, fängslad och avsatt vid en statsvälvning. Bakgrunden till den statsvälvningen – med fokus på Gustaf IV Adolf och orsakerna till hans handlingar – skriver jag ingående om i artikeln ”En svensk prins i exil” (eNyT 03/2023).

Gustaf Adolf efterträddes av sin fars yngre bror, Carl, som i juni samma år kröntes till kung Carl XIII.

Gustaf III:s bror och Gustaf IV Adolfs farbror, Carl XIII, blev kung av Norge 1814.
Målning av Carl Fredric von Breda, odaterad. Foto: Nationalmuseum, allmän egendom.

 

Hedvig Elisabeth Charlotta, som var gift med denne Carl, hade fått ett missfall 1792. I juli 1797 hade hon fött en dödfödd flicka och året därpå en son som dött efter ungefär en vecka. Paret, som i juni 1809 blev Sveriges nya kungapar, var alltså barnlöst. Från mars till juni var Carl riksföreståndare.

Gustaf Adolf hade en son som hette Gustaf och i april 1809 klargjorde Georg Adlersparre, som varit delaktig i statsvälvningen, för Hedvig Elisabeth Charlotta att den avsatte kungens son var tvungen att bli berövad rätten till tronen.

Hedvig Elisabeth Charlotta diskuterade då detta med Hans Henric von Essen, som hon känt i många år, men även han menade att Gustaf inte längre kunde ärva tronen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De kreativa patrioterna

De kreativa patrioterna

🟠 HISTORIA Götiska förbundet grundades år 1811 av anledningen att svenskarna blivit för osvenska. Erik Gustaf Geijer, som tog initiativet till grundandet av detta förbund, ville bejaka nordbons natur samt sprida kunskap om den nordiska forntiden.

Trälarna – de ofria

Trälarna – de ofria

🟠 Slaveri har existerat sedan urminnes tider. Segrarna i ett krig gjorde det besegrade folket till slavar. De kultursamhällen som växte fram kring Medelhavet och i Orienten under antiken hade slaveriet som en ekonomisk och social grund. Även här i Norden förekom slaveri men här kallades det träldom.

Läs även:

De kreativa patrioterna

De kreativa patrioterna

🟠 HISTORIA Götiska förbundet grundades år 1811 av anledningen att svenskarna blivit för osvenska. Erik Gustaf Geijer, som tog initiativet till grundandet av detta förbund, ville bejaka nordbons natur samt sprida kunskap om den nordiska forntiden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.