Det är snårigt i den svenska ekonomin nu. Foto: Nya Tider

Inflationen, räntan och den ekonomiska utvecklingen – en snårig historia

EKONOMI
De ekonomiska förutsättningarna drar åt olika håll, när Riksbanken efter två år började sänka räntenivån igen vid sitt penningpolitiska möte den 7 maj. Pressen på Riksbanken att sänka räntan var stor från de stora bankerna och finansiella instituten, när marknaden för nya lån börjat svikta påtagligt både för hushållen och inom företagssektorn. De mest påstridiga krafterna ville att Riksbanken skulle avisera upp till sex eller åtta räntesänkningar redan i år, för att komma ner till styrräntans målnivå, 2 procent.

Riksbanken tog visserligen steget att börja sänka, men med en påtagligt långsam­mare takt framöver med sannolikt två sänkningar till under det andra halvåret. Det är i en kom­plex ekonomisk miljö vi nu befinner oss, med både interna och externa problem som snabbt kan vända upp och ner på situationen.

Den 7 maj beslutade Riksbanken att sänka den svenska styrräntan från 4,0 till 3,75 procent. Beslutet, som trädde i kraft den 15 maj, offent­liggjordes dagen efter beslutet. Sam­tidigt aviserade Riksbankschefen att direktionen ser två sänkningar till på 0,25 procent framför sig under ”andra halvåret” i år, om utveck­lingen följer aktuella prognoser. Be­slutet ligger i linje med den prognos som Riksbanken lämnade efter sitt penningpolitiska beslut i mars, men innebär en påtagligt långsammare takt i sänkningen av styrräntan än vad de mer optimistiska prognosma­karna på de stora finansinstituten marknadsfört veckorna innan beslu­tet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Fd ledamot av Riksdagens skatteutskott och Riksbanksfullmäktige

Relaterat

Riksbankens styrränta tillbaka på en mer ”normal” nivå – då slår räntefällan igen

Riksbankens styrränta tillbaka på en mer ”normal” nivå – då slår räntefällan igen

🟠 EKONOMI. Under de senaste tio årens lågräntestrategi har Riksbanken varnat för att den snabbt stigande skuldbördan bland hushåll och fastighetsbolag riskerar att skapa en allvarlig skuldfälla som kan trigga igång en djup lågkonjunktur. Med den senaste höjningen av styrräntan, från 1,75 till 2,5 procent, har vi nått den punkt där problemen börjar realiseras. Flera proffstyckare har kritiserat Riksbanken för att höja för mycket och för snabbt, men också för att inte agera på tvärs mot sitt uppdrag.

Finansiell stabilitet: Svensk ekonomi inte tillräckligt robust

Finansiell stabilitet: Svensk ekonomi inte tillräckligt robust

🟠 EKONOMI Både Riksbanken och Finansinspektionen publicerade årets första (av två) rapporter om finansiell stabilitet i början av sommaren. Det ledande temat i båda dessa rapporter är att svensk ekonomi ser ut att stärkas något, med minskande inflation och ränta som dragplåster. Samtidigt varnar båda för risker som motverkar den utvecklingen. Det handlar om arbetslöshet, skuldbördan, fastighetsmarknaden och geopolitiska osäkerheter.

Läs även:

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

”Gröna investeringar” riskerar att bli dyrköpta erfarenheter

🟠 EKONOMI Så kallade ”gröna investeringar”, egentligen teknik som förväntas bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, framför allt koldioxid, blir allt större och mera vidlyftiga. Högtflygande planer slukar miljarder i investeringar och genererar höga driftkostnader utan kommersiellt mervärde, som blir svåra att räkna hem. Risken för miljömässiga konsekvenser som vi inte är vana vid ökar också. Flera uppmärksammade projekt har osäkra förutsättningar, vilket redan lett till förluster och avvecklingar.

Riksrevisionen granskar myndigheternas avgiftsbelagda tjänster till företag

Riksrevisionen granskar myndigheternas avgiftsbelagda tjänster till företag

🟠 EKONOMI Myndigheternas avgifter för olika tjänster har ofta kritiserats för att inte stå i relation till utförda tjänster och uppfattas som en extra beskattning. Riksrevisionen har därför påbörjat en granskning som ska ge svar på om myndigheternas avgiftsfinansiering av vissa tjänster är effektiv och följer gällande rätt. Bland annat tittar man på hur myndigheter hanterar rätten att själva besluta om avgifter och sedan disponera de intäkter som genereras.

EU beslagtar ryska tillgångar – det regelbaserade internationella samarbetet riskerar att spricka

EU beslagtar ryska tillgångar – det regelbaserade internationella samarbetet riskerar att spricka

🟠 EKONOMI Med djupa brösttoner förkunnar G7 och EU vikten av att bygga vidare på ett regelbaserat internationellt samarbete. Man driver på för detta i alla möjliga sammanhang, inte minst vill man ge mer global makt till FN. Samtidigt har man varit drivande för att frysa och konfiskera ryska tillgångar som placerats runt om i världen. Efter att Saudiarabien hotat med att sälja av sina eurotillgångar backade man något och vill nu i stället beslagta avkastningen från frysta ryska tillgångar. EU har redan börjat och stulit 1,5 miljarder euro, men totalt vill man stjäla uppemot 100 miljarder. Åtgärderna riskerar att bidra till en kollaps i det internationella finansiella samspelet.

Är den japanska frossan över nu?

Är den japanska frossan över nu?

🟠 EKONOMI Måndagen den 5 augusti kraschade Japans börs med 12 procent, det största fallet på en dag sedan 1987. Marknadsanalytiker Magnus Stenlund går igenom hur yenen utnyttjats för spekulation och varför börsen snabbt kunde återhämta sig. Många tycks beredda att ta obegripligt stora risker, med positioner som inte går att stänga snabbt när marknaden vänder. Men dessa påverkar själva utvecklingen, där ”too big to fail” och fortsatt spekulationshunger är drivande faktorer, slår han fast.

Finansiell stabilitet: Svensk ekonomi inte tillräckligt robust

Finansiell stabilitet: Svensk ekonomi inte tillräckligt robust

🟠 EKONOMI Både Riksbanken och Finansinspektionen publicerade årets första (av två) rapporter om finansiell stabilitet i början av sommaren. Det ledande temat i båda dessa rapporter är att svensk ekonomi ser ut att stärkas något, med minskande inflation och ränta som dragplåster. Samtidigt varnar båda för risker som motverkar den utvecklingen. Det handlar om arbetslöshet, skuldbördan, fastighetsmarknaden och geopolitiska osäkerheter.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Biblioteken – En mångsidig historia.

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Att måla Gud på väggen

🟠 HISTORIA Ett odisputabelt faktum är att kristna alltid har tyckt om att måla vacker konst, särskilt målningar som visar heliga personer och berättelser ur antingen Bibeln eller folklig, kristen tradition. Kristna har dock inte bara målat på taveldukar utan även på väggar. Besöker man de italienska katakomberna kan man upptäckta att redan under det sena 100-talet har kristna haft för vana att pryda väggar med målningar.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.