Marduk i strid mot draken Tiamat. I Mellanöstern är tron på drakar mycket gammal. Källa: Wikimedia Commons/'Monuments of Nineveh, Second Series' plate 5, London, J. Murray, 1853

Jahve och draken

HISTORIA
Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Spekulationer och teorier är oundvikliga inom områden som intresserar människan. Det betyder att så länge människan spekulerar eller tänker ut teorier förblir området i fråga viktigt och relevant. Ett område som väckt många spekulationer och teorier är Bibeln. Men när det gäller Bibeln är de verkliga historierna mer intressanta och överträffar alltid teorierna och spekulationerna.

En biblisk teori som märkts under senare tid är att Jahve i själva verket är en drake. Då Jahve är ett av Guds många namn i Bibeln kan det vara förståeligt att denna teori är spännande för vissa – särskilt då Gud är treenig inom den kristna teologin. Dock stämmer inte den teorin alls så låt rikta uppmärksamheten mot Jahve och vem han egentligen är.

Vem Jahve är

Tvärtemot vad man kan tro är den äldsta skriften i Bibeln inte Första Mosebok utan Deborasången som man finner i Domarboken 5:1-31. Deborasången skrevs före 1000 f.Kr. och här kan man läsa följande om Gud:

”Herre, när du drar ut från Seir,
går fram från Edoms nejder,
då skälver jorden, det strömmar
från himlen,
ja, vatten strömmar ut molnen.” (Dom 5:4)

Guden den kvinnliga domaren Debora sjunger om kan alltså orsaka jordskalv och kraftiga regn. Denne Gud visar sig, enligt Andra Mosebok, som en molnstod på dagen och en eldstod på natten. I Psaltaren 18:9 berättas att han även sprutar eld.

I Andra Mosebok klargör denne Gud själv att han är svartsjuk och genom hela Gamla testamentet visar han upprepade gånger han inte yttrade några tomma ord när han sade det. Ett av många exempel på Guds svartsjuka finner man i Domarboken. Där berättas att efter att israeliterna anfallit och erövrat Kanaan (det som idag är Israel) började de dyrka kananéernas gudar, vilket ledde till att Gud, bland annat, ”utlämnade dem åt folk som plundrade dem, han prisgav dem åt fiender på alla håll, och de kunde inte längre hålla stånd mot dem.” (Domarboken 2:14)

Vem är då denne Gud? Svaret på den frågan är att hans kanske mest kända namn är Jahve. Han skapade världen och allt som lever.

För att vara lite rättvis mot de som tror att Jahve är en drake så står det trots allt i Psaltarens 18:e psalm att han sprutar eld. Dock är det så, som det redan framkommit i den här artikeln, att Jahve är herre över de fyra elementen – eld, jord, luft och vatten – och dessutom saknas övriga belägg för att han verkligen skulle vara en drake. För att kunna förklara det måste man dock flytta fokus från Jahve till draken.

Draken i Mellanöstern

Bibelns olika skrifter skrevs inte ned samtidigt, men platsen där dess berättelser först blev berättade muntligt och sedan nedskrivna är på det stora hela densamma, nämligen Mellanöstern och Mindre Asien.

Här kom olika riken och kulturer att avlösa varandra flitigt i tusentals år och här följer en mycket kortfattad överblick över de första rikena.

Den tidigaste civilisationen där var den sumeriska som varade från 3000-talet f.Kr. tills de semitiska akkaderna – som leddes av den före detta officeren Sargon – intog och erövrade sumererna på 2330-talet f.Kr. Så uppstod det akkadiska riket ur det sumeriska rikets aska. Sumererna var dock inte helt ute ur leken. Det akkadiska riket föll på 2100-talet f.Kr. och ersattes av det sumeriska kungariket Ur. Detta kungarike blev dock inte heller långvarigt för amoriterna kväste det och etablerade det första babyloniska riket omkring 2000 f.Kr. Norr om detta babyloniska rike hade dock det assyriska riket etablerats omkring 1800 f.Kr. och oturligt nog för amoriterna var assyrierna erövrare som gärna expanderade. De första babyloniska riket föll därför cirka 1500 f.Kr. Assyrierna fick inte heller ha sitt rike i fred. På 1200-talet f.Kr. intog nämligen fenicierna deras kuststäder Ugarit, Sidon och Tyrus. Dessa städer förstördes av fenicierna. Det som idag är Israel hette på den här tiden Kanaans land och där levde kananéerna tills israeliterna – ledda av Josua – erövrade det omkring 1400-talet f.Kr.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den viktiga apokryfen

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Inblickar i den tidiga kristendomen

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Läs även:

Den stora depressionen och andra världskriget

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Telefonins svenske pionjär

Telefonins svenske pionjär

🟠 HISTORIA Telefonen började bli en del av människans vardag från och med den sena delen av 1800-talet. Man kan fundera över hur telefonins historia här i Sverige hade sett ut om det inte hade varit för värmlänningen Lars Magnus Ericsson.

Guldhalskragarna i Sverige

Guldhalskragarna i Sverige

🟠 HISTORIA Ända sedan begynnelsen har människan tyckt om att smycka sig och göra sig vacker. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat både mycket enkla och mycket praktfulla smycken. De kunde bestå av hasselnötter, vackra stenar eller benbitar genomborrade och uppträdda på en rem eller en snodd av något slag. Det kunde också vara storslagna huvudprydnader och halskragar i guld besatta med ädelstenar. Alla folk och kulturer har smycken och dessa prydnader har ett starkt symbolvärde.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.