I december stoppade finländsk kustbevakning fartyget EagleS och tvingade det till finsk hamn, där det senare bordades av poliser som genomförde en husrannsakan. Bakgrunden var flera kabelbrott i Östersjön under hösten, beskrivna som sabotageoperationer i den hybridkrigföring som Ryssland påstås föra mot Väst. Trots att Eagle S är registrerat på Cooköarna och ägs av ett emiratiskt rederi, beskrivs det av politiker och medier som en del av den ryska skuggflottan.
I en artikel som publicerades av Washington Post i januari kom dock flera amerikanska och europeiska underrättelseexperter att helt avfärda narrativet om ryska sabotage i Östersjön. Enligt tidningens källor finns en konsensus bland västliga säkerhetstjänster att kabelbrotten beror på olyckor som orsakats av oerfarna besättningar på dåligt underhållna fartyg. Eagle S hade skadat en kabel för elöverföring mellan Finland och Estland med sitt ankare – ett ganska ineffektivt sabotage, om det nu var en avsikt bakom.
Detta har dock inte stoppat de många rapporterna om en rysk skuggflotta, vars närvaro Nato tycker är så hotande att de ökat sin verksamhet i Östersjön med operationerna ”Nordic Warden” och ”Baltic Sentry”, där den senare innefattar alltifrån fregatter till maritima patrullflygplan och drönare.
Även utanför Norden talar dock politiker om en rysk skuggflotta som skadar undervattenskablar. Direkt efter att det senaste kabelbrottet i Östersjön upptäckts gick Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ut och sa att incidenten ”visar på hotet från den ryska skuggflottan”. Utrikesminister Annalena Baerbock har dessutom hävdat att skuggflottan ”skadar undervattenskablar i Östersjön nästan varje månad”.
De utpekade fartygen
Rent konkret har en rad fartyg pekats ut som skyldiga till kabelbrott genom att släppa ankare och släpa det längs sjöbotten. Förutom EagleS från Förenade Arabemiraten har norska myndigheter på begäran av Lettland beslagtagit fartyget Silver Dania, som ägs av det norska rederiet Silver Sea. I Sverige har kammaråklagare Mats Ljungqvist från Riksenheten för säkerhetsmål pekat ut det maltesiska fraktfartyget Vezhen som ansvarigt för exakt samma kabelbrott som Silver Dania enligt lettiska myndigheter ligger bakom.

Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.