Hamsun var en lysande författare och kallas ”den moderna, skönlitterära prosalitteraturens fader”, men han trakasserades för sin tyskvänliga inställning och berövades som 80-åring allt jordiskt. Han fick i alla fall dö på sin älskade gård Nørholm i Grimstad. Målning: Alfredo Andersen (1860-1935)

Knut Hamsun – den bortglömde nobelpristagaren

Den 19 februari för 65 år sedan lämnade en stor norsk författare det jordiska livet, som inte bara gav honom berömmelse och Nobelpris i litteratur 1920, utan även en gränslös förnedring och bitterhet när den gamle mannens livslåga var som svagast.

Författaren Knut Hamsun (4 augusti 1859 – 19 februari 1952) anses ha gett världen den moderna romanen, vilket gör honom till en av 1900-talets mest inflytelserika stilister. I sitt hemland Norge fick han dock utstå spott och spä och berövades på ålderns höst all egendom.

Den sista boken som kom ut på svenska 1996 heter På igenvuxna stigar (Paa gjengrodde Stier, Gyldendal, Oslo 1949) och skrevs under Hamsuns tid i förvar bland annat på Psykiatriska kliniken i Oslo och Landviks ålderdomshem.
Boken börjar med följande rader om författarens situation:
Året är 1945.

Den 26 maj kom polismästaren i Arendal till Nörholm och ålade min hustru och mig 30 dagars husarrest. Jag blev inte tillsagd. Min hustru utlämnade på begäran mina skjutvapen till honom /…/
Samtidigt skrev jag att man väl inte fick ta husarresten bokstavligt, jag hade ju jordbruk på långa avstånd från gården, och det krävde tillsyn /…/

Den 14 juni blev jag bortkörd från mitt hem till sjukhuset i Grimstad – min hustru hade ett par dagar tidigare hämtats till kvinnofängelset i Arendal. Vilka brott begick det gamla paret? Varför utsätter man den åldrige författaren för en påtvingad sjukhusvistelse trots att som han själv säger ”jag är inte sjuk, jag är bara döv!” Han får veta att samme polismästare förbjudit att brevbäraren lämnar dagstidningar till den nyhetstörstande nobelpristagaren.

Vem var Knut Hamsun in­nan han blev känd och aktad? Född i Lom i Gudbrandsdalen som bondson levde han i samklang med naturen och marken han gick på. Fattigdom och hårt arbete präglade hans vardag. Jordbrukets hårda villkor ledde till två Amerikaresor, men han återkom till Norge. Den mest kända romanen är Svält (Sult) från 1890. För Markens gröde (1915) fick han 1920 nobelpris i litteratur.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.