TI mäter uppfattningen om korruption i den offentliga sektorn enligt 13 datakällor, allt från Världsbanken till privata konsult- och riskhanteringsföretag. Länder och territorier betygsätts på en skala från 0, ”mycket korrupt”, till 100, ”mycket hederligt”.
Detta korruptionsindex (CPI) ”poängsätter och rangordnar länder och territorier enligt graden av korruption som finns i ett lands offentliga sektor som det uppfattas av experter och företagsledare”, förklarar TI på sin hemsida.
Av de 13 datakällor som TI hänvisar till finns det ”12 oberoende institutioner som är specialiserade på analys av styrning och affärsklimat”, som bygger på ”data som publicerats under de senaste två åren”, förklaras det vidare.
Negativ svensk utveckling
Sverige rankar på åttonde plats av 180, något som vid en första anblick kan se bra ut, men man bör då ha i åtanke att samtliga nordiska länder, utom Island, är bättre placerade, med Danmark och Finland på första respektive andra plats. Sverige får dessutom ett omnämnande i kapitlet, ”Significant Decliners”, de länder som har tappat mest över de senaste åren. Sverige ligger nu på 80 på den 100-gradiga skalan, men har tappat 9 poäng sedan 2015. Årets ”vinnare” Danmark ligger på 90.
”En oroväckande försämring” i Frankrike
Av de 180 undersökta länderna fick ungefär en fjärdedel de lägsta poängen sedan organisationen började använda sin nuvarande metod för sin globala rankning 2012.
Under 2024 förvärrades korruptionen i EU-länderna, för andra året i rad. Det regionala genomsnittet för Västeuropa och EU var 64 i år, att jämföra med 65 förra året. Före 2023 hade denna poäng inte minskat på ett decennium. I rapporten beklagar man djupt EU:s ”otillräcklighet” när det gäller att bekämpa korruption, vilket komplicerar EU:s ”svar på utmaningar som sträcker sig från klimatkrisen till urholkningen av rättsstatsprincipen och överanvändningen av offentliga tjänster”.
Årets europaranking bjuder på överraskningar. Vi börjar med Frankrike, som tappade fyra poäng, till 67, och föll fem platser i rankingen. ”En alarmerande och aldrig tidigare skådad försämring av den franska situationen”, kommenterar TI. Frankrike har därmed fallit till 25:e plats i världen, en ”aldrig tidigare skådad” nedgång sedan indexet skapades 1995.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.