”Förbjud tiggeriet”. Trots dåligt väder kom många till manifestationen. Publiken var engagerad och deltog i samtalen.

Manifestation för att stoppa tiggeriet

Den 30 maj hölls en manifestation i Stockholm mot tiggeri. Bakom manifestationen stod Kjell Böhlin från Facebookgruppen ”Stoppa tiggeriet” och Gabriel Ursefcu från ”Pentru demnitatea romanilor”, som är en sammanslutning av rumäner som bor och arbetar i Sverige.
Gabriel Ursefcu från ”Pentru demnitatea romanilo” talar om romers rättigheter i Rumänien.
Gabriel Ursefcu från ”Pentru demnitatea romanilo” talar om romers rättigheter i Rumänien.

Rumänerna som arbetar och bor i Sverige har tröttnat på att blandas ihop med tiggande romer, som många gånger kommer från deras hemland. Man gör nu sin röst hörd. Tillsammans med internetaktivisten Kjell Böhlin anordnade man en demonstration vid Slussen i centrala Stockholm med krav på ett förbud mot tiggeriet. En liknande demonstration anordnades samtidigt i Malmö.

Gabriel Ursefcu från ”Pentru demnitatea romanilor” säger att det är väldigt viktigt att problematiken med EU-tiggare förs fram. Han menar att politiker och medborgare i Sverige måste våga tala om EU-tiggare och problemen som kommer med det. Det är inte rasism att kritisera tiggeriet eller krafterna bakom, menar han.

Hans åsikt är att om man tillåter tiggeri så som sker i Sverige leder det till att dessa människor förslappas och hålls kvar i ett utanförskap. Han förespråkar att människor ska förmås att arbeta och försörja sig själva.

– I slutändan är det vi som hjälper socialt utsatta människor, säger Ursefcu, som menar att staten inte gör det.

Trots det regniga vädret och att Stockholms Maraton samtidigt gick genom staden dök cirka 70 personer upp, något som Ursefcu säger sig vara nöjd med.

Vänsternätverket Linje 17 hade på Facebook lovat anordna en motdemonstration samt visa solidaritet med tiggarna genom att komma till Slussen med en termos kaffe. Man menade att man då demokratiskt stod upp för EU:s öppna gränser och rätten att tigga.

Även direkta våldshot hade framkommit på sociala medier, varför manifestationen övervakades av ordningsmakten. Det hela gick dock lugnt till. Att dagen var regntung kan ha spelat roll. Ett par frusna och blöta vänsteraktivister hade krupit ihop under ett tak för att komma undan regnet. Inte ens när de fick en chans att ställa direkta frågor till Gabriel Ursefcu eller till de andra rumänerna som var närvarande kröp de fram.

Kjell Böhlin och Gabriel Ursescu menar att en slapphänt hantering från politiker och myndigheter gör problemet större och allvarligare. Att Sveriges statsminister inte förstod att det kostar enorma pengar att avhysa EU-tiggare som olagligen bosätter sig på privat mark är en stor skam, säger Kjell Böhlin.

– Statsministerns uttalande i TV4 på lördagsmorgonen, där Stefan Löfven inte visste att det kostar pengar att avhysa EU-tiggare som olagligen bygger, belyser rätt bra magnituden av okunskap och slapphänt hantering av politiker, sade Kjell Böhlin i ett tal som han höll med hjälp av megafon.

Gabriel Ursescus tal handlade om att de svenska politikerna är naiva och lurar det svenska folket.

– Ni är alla lurade. Makthavarna ser mellan fingrarna och underlättar för dessa människor att etablera sig i ett utanförskap. Vi kan sätta stopp för det hela genom att använda befintlig lagstiftning.

Han fortsatte med att berätta om att romerna inte alls är hemlösa, de väljer att komma hit eftersom de kan tjäna en hel del på att tigga.

– Det finns en lagstiftning, använd den istället för att se genom fingrarna och sluta kalla dem EU-migranter och hemlösa. De är varken hemlösa eller migranter eftersom de har bostäder i sina hemländer och underlåter sig att följa de krav på registrering som lagen kräver.

Med tiggande romer kommer oftast andra problem, menar Ursefcu, och nämner stölder, inbrott och människohandel.

Polisiärt samarbete mellan länder menar Gabriel Ursefcu är mest effektivt. Han nämner det framgångsrika samarbetet mellan Frankrike och Rumänien som exempel där polis genom samverkan lyckats stoppa och avslöja kriminell verksamhet.

– Framför allt människohandel avslöjades genom det fransk-rumänska samarbetet. Detta är något som myndigheter i Sverige borde ta till sig säger Gabriel Ursefcu.

Kjell Böhlin berättar att det av Europeiska socialfonden (ESF) satsas enorma summor på romerna i deras hemländer. Det är bland annat inom skolväsende och direkta satsningar på arbeten. Allt det som Sverige ska påstås behöva ge dessa människor kan de redan få i sina hemländer.

När Nya Tider kontrollerar detta på rumänska myndigheters sidor visar det sig att grundskolan är fri i Rumänien. Fri utbildning är inskriven i konstitutionen, artikel 32, vilket så klart även omfattat romerna. Precis som i Sverige har man en skolplikt.

En kvinna med ursprung från Rumänien klev fram när gruppen diskuterade fritt.

– Era politiker lurar er. De så kallade romerna har fler rättigheter än mig som är rumän. De har genvägar in på universitet och många jobb. Det står i lagen. De flesta vill inte gå i skolan eller ta del av de statliga satsningarna, berättade hon.

Kjell Böhlin, som kallar sig gråsosse och avslöjar att han alltid röstat på Socialdemokraterna, drev under vintern en namninsamling på Facebook för att stoppa tiggeriet. Han fick ihop över 18 000 namn innan insamlingen avslutades. Det var också via sitt engagemang som han fick kontakt med rumänerna och hjälpte dem att organisera manifestationen. Arrangörerna utlovar nu fler manifestationer i landet.

104A6392

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Läs även:

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Vänsterextremistisk reporter hotar ung journalist med nattliga SMS

Vänsterextremistisk reporter hotar ung journalist med nattliga SMS

🟠 INRIKES Daniel Vergara, mångårig reporter på vänsterextrema Expo samt numera även korrespondent på vänstertidningen Syre, har sedan en tid skickat mängder med SMS till den 20-årige Exakt24-reportern Christian Peterson. Från att först verka närmast inställsam blir tonen alltmer hotfull, och i ett SMS uppmanar han Peterson att ”springa” eftersom vänstern ”gör vad man vill”. Nu säger Peterson till Nya Tider att han överväger att polisanmäla Vergara för de nattliga hoten.

Datum för elstödsutbetalningar satt

Datum för elstödsutbetalningar satt

🟠 INRIKES Den 20 februari och några dagar därefter kommer utbetalningarna av det utannonserade elstödet via Försäkringskassan. Stödet kommer betalas ut till omkring 3,4 miljoner hushåll i elområde SE3 och SE4. Men även hushåll i norra Sverige kan komma att få elstöd längre fram.

Nyhetsdygnet

En engelsman undersöker vårt märkliga land

🟠 Bokrecension. Denna recension tar upp en bok som kom för några år sedan, 2017. Men den har inte fått mycket uppmärksamhet. Det är fascinerande att få ta del av bilder av hur Sverige ter sig ut­ifrån, en klassiker är förstås The New Totalitarians av Roland Huntford som kom 1971. Den ger en bild av Sverige som skrämmande konformt och trist. Nu i vår tid är det dags för en ny sådan studie, och den har skrivits av Stephen Pax Leonard, lingvist och antropolog, utbildad i Oxford.

Vit, men inte längre!

🟠 En professor mobbades offentligt på en myndighet vars kärnuppdrag påstås bestå i respekt för oliktänkande. I hennes bok om erfarenheterna framgår hur oförmögen statsapparaten är att hantera drev, men även hur delaktiga alla inblandade är i en tidsanda som angriper sant kritiskt tänkande.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Kultkvinnsen äger kulturen – dags att dra in apanaget

🟠 Kulturdebatt. Kulturarbetare i Sverige är numera kvinnor, merendels. Det är speciella kvinnor, som i mycket stor utsträckning jobbar ideologiskt och helst på engelska, om de får, och de har i praktiken gjort ett ställningstagande i politiken, mot sina svenska landsmän och för USA och dess globala vänsterliberala överherravälde. Det är inte så konstigt att svenska män tänder av på den ”finkultur” som erbjuds oss; det finns inget uppbyggligt i den att hämta för vår del. Tvärtom. Vi bör skyndsamt ställa oss frågan om vi verkligen ska godta och vara med och bekosta skräpet.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.