Regeringens pressträff den 10 augusti
Det var två märkbart tagna ministrar som tågade in till podierna i regeringskansliets pressrum för att meddela att Regeringen lägger ett lagförslag om att ändra Miljöbalken så att det blir möjligt för regeringen att besluta om att förlänga Cementas koncession för kalkbrytning på Gotland.
Nya Tider har i två veckor bevakat och rapporterat om den situation som uppstått i och med Mark- och Miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan den 6 juli i år. I veckans papperstidning, och här i nätupplagan, har vi en artikel om flera av de allvarliga konsekvenser som ett stopp av Cementas kalkbrytning skulle kunna medföra. Efter att domen blivit allmänt känd har debatten hårdnat alltmer från snart sagt alla håll i samhället. Regeringen har hamnat i en situation som innebär att man helt enkelt måste agera, på något sätt, för att inte sätta Sverige i en ohållbar situation med massarbetslöshet, kapitalförstöring och ett ekonomiskt bakslag av sällan skådat slag.
Lösningen på den akuta krisen blev alltså att Miljöpartiet fick acceptera att miljöbalken, om än tillfälligt, luckras upp med avseende på hur tillståndsprocessen kan hanteras efter domstolsutslag som ger orimliga konsekvenser. I förslaget, som ännu inte publicerats, ges regeringen, under vissa förutsättningar, rätt att förändra tillstånd enligt miljöbalken under pågående rättsprocesser.
Förslagen innebär i korthet:
- En ändring i förordningen (1998:1388) om vattenverksamheter som innebär att vissa åtgärder i täkter kan vidtas efter anmälan istället för att ansöka om tillstånd. Det handlar om åtgärder som ska säkerställa att viss infrastruktur och utrustning inte förstörs av grundvatten i väntan på domstolsutslag om nya eller förlängda tillstånd för täktverksamheten. Ändringen skickades ut på remiss den 4 augusti.
- En ändring i Miljöbalken som innebär att regeringen kan meddela Cementa ett tillfälligt tillstånd för fortsatt brytning av kalksten under en begränsad period på 8 månader. Brytningen får dock inte överstiga de volymer som nuvarande tillstånd medger. Förslaget beräknas kunna antas av riksdagen innan det nuvarande tillståndet går ut den 31 oktober.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.