Karl Schmidt-Rotluffs målning ”Weinstube”, 1913. Konstnärsgruppen i Dresden levde och verkade tillsammans, och detta framgår också ofta i deras konst. Foto: Brücke-Museum, Berlin/Nick Ash

Moderna Museet visar tysk expressionism

KULTUR
Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Expressionismen blev en internationell rörelse med stor bredd av uttryck inom bildkonst, arkitektur, litteratur, teater, film och musik. Den började inom poesi och måleri i norra Europa kring början av 1900-talet och kom därför att kallas modernistisk. Dess typiska drag är att tolka eller förvränga den enkla verklighetsavbildningen radikalt för att framkalla känslor, stämningar eller idéer.

Begreppet ”expressionism” anses ha lanserats av en tysk konsthistoriker, Wilhelm Worringer, i hans arbete Abstraktion und Einfüh­lung (Abstraktion och inkännande).

Konstnärsgruppen Brücke bildades 1905 i Dresden av arkitektur­studenterna Ernst Ludwig Kirchner, Fritz Bleyl, Erich Heckel och Karl Schmidt-Rottluff som verkade som bildkonstnärer. Till dessa fyra kom senare Emil Nolde, Max Pechstein och Otto Mueller att an­sluta sig. Norrmannen Edvard Munch målade på ett liknande sätt men tillhörde aldrig gruppen. Man inspirerades av föregångare som Paul Gauguin och Vincent van Gogh.

Ernst Ludwig Kirchner, ”Nollendorfplatz”, 1912. Foto: Stiftung Stadtmuseum Berlin

 

Gruppmedlemmarna arbetade med färgstarkt måleri, teckning, akvarell, grafik och skulptur. Man lanserade konstnärligt utformade affischer, vilket tidigare sällan förekom. Brücke samverkade, levde och arbetade tillsammans på ett sätt som var nytt för konstnärer och bröt radikalt mot tidens moraliska normer och estetiska ideal.

Det namn de gav sig, ”Brücke”, betyder ”bro” på tyska och har ofta tolkats som ett uttryck för gruppens strävan att skapa en förbindelse mellan dåtidens och framtidens konst. De organiserade egna utställningar och turnerade med dessa mellan olika städer i Tyskland.

De formulerade också ett manifest som uttryckte de­ras huvudsakliga idéer. Ernst Ludwig Kirchner formule­rade det 1906 på följande sätt:

Med tro på utveckling, tro på en ny generation av ska­pande och njutande människor, kallar vi samman alla unga, och vi unga som bär på framtiden vill skaffa oss rörelsefrihet och levnadsfrihet gentemot de väletablerade äldre krafterna. Envar som på ett omedelbart och oförfal­skat sätt återger det som driver honom att skapa, är en av oss.

Brücke utvecklade tydliga strategier för att marknads­föra och sprida sin konst, något som kom att inspirera kommande generationer av konstnärer.

Affischer från Brücke. Konstnärerna gjorde själva reklam för sina utställningar, som de turnerade med runt i Tyskland. Foto: My Matson/Moderna Museet

 

Gruppens konst markerar början på den tyska expres­sionismen och blev med tiden Tysklands viktigaste bi­drag till den internationella modernismrörelsen. Brücke utmanade den klassiska konstens strikta ideal och tradi­tionella värderingar. Att bilderna liknade det avbildade ansågs inte längre vara det väsentliga för konsten.

De arbetade med alla möjliga olika motiv som gavs förenklade former, uppbrutna perspektiv och stora färg­fält. Brückesmedlemmarna målade porträtt och själv­porträtt, ägnade mycket tid åt nakenstudier samt skild­rade tillvaron i ateljén där liv och konst smälte samman.

År 1911 flyttade de till huvudstaden Berlin och därmed kom även storstadslivet i fokus. Efter åtta år tillsammans och närmare åttio gemensamma utställningar, upplöstes gruppen 1913.

Moderna Museets utställning visar Tysklands viktigas­te bidrag till den internationella modernismen. Det lär vara första gången detta sker i Skandinavien.

Utställningen kan ses till den 9 mars 2025.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Romantikens konstnärliga genombrott

Romantikens konstnärliga genombrott

🟠 KULTUR Nationalmuseum visade fram till nyligen Romantiken – ett sätt att se. Det var en imponerande utställning med ett brett grepp över den period under 1800-talet som kommit att ges detta namn. Ämnet tycks ligga i tiden, vilket framgår av att det internationellt pågår, har pågått och kommer att pågå flera utställningar på samma tema.

Läs även:

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.