Slovakiens premiärminister Robert Fico förs i säkerhet direkt efter att han blivit skjuten med ett flertal skott. Foto: X

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

UTRIKES
Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, utsattes för ett mordförsök efter ett regeringsmöte idag. Det var när han lämnade Kulturhuset i staden Handlova, nordöst om Bratislava och gick fram för att skaka hand med väntande människor utanför avspärrningar som en ensam gärningsman öppnade eld.

Enligt uppgifter ska Fico ha träffats av mellan två och fyra skott från en pistol och fallit till marken innan hans säkerhetsvakter kunde föra honom i säkerhet och köra honom från platsen i hög fart.

”Jag hörde tre eller fyra skott. Jag såg Fico lyftas från marken”, sade ett vittne till lokal media.

Enligt uppgifter i slovakisk media fördes Fico till ett akutsjukhus med helikopter och genomgår nu operation. Hans skador ska, enligt obekräftade uppgifter från tidningen Pravda, vara livshotande och han ska ha skottskadats i både bröstet och buken.

Den misstänkta gärningsmannen, som är i 70-årsåldern, kunde gripas direkt på plats efter att han brottats ner av vittnen och poliser. Motivet bakom mordförsöket är ännu okänt, men Robert Fico är en frispråkig och i vissa läger kontroversiell politiker som bland annat gjort sig känd för att vara motståndare till massmigration och globalism.

Gärningsmannen, ännu oidentifierad, kunde brottas ner och gripas direkt på plats. Foto: X

 

Landets president Zuzana Čaputová fördömer attacken och beskriver den som brutal och hänsynslös.

“Jag är chockad. Jag önskar Roberto Fico all styrka i detta kritiska ögonblick och att han återhämta sig efter attacken”, sade hon till slovakiska SME.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vem är Frankrikes nye premiärminister?

Vem är Frankrikes nye premiärminister?

🟠 UTRIKES Frankrikes nye regeringschef heter Gabriel Attal och är den femte republikens yngste premiärminister någonsin. Trots sin ungdom har han redan en betydande politisk erfarenhet. I likhet med sin chef, president Macron, är han också en ”Young Global Leader”.

Macron ombildar franska regeringen

Macron ombildar franska regeringen

🟠 UTRIKES Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne avgick på måndagen som en del av en väntad ombildning, meddelade det franska presidentkansliet – men sammansättningen av president Emmanuel Macrons nästa regering är fortfarande osäker.

Läs även:

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Finland förbjuder politiskt parti

Finland förbjuder politiskt parti

🟠 UTRIKES Finland har för första gången förbjudit ett registrerat parti: Blåsvarta rörelsen. Partiet anklagades för att vara nazistiskt. Tidigare har också Nordiska motståndsrörelsen förbjudits, en öppet nationalsocialistisk organisation.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.