Kim Philby, som orsakade hundratals frihetskämpars död i Östeuropa, hyllas i Moskva. Stillbild: Rossija24

Moskva hyllar Kim Philby och The Magnificent Five

I Moskva hyllas sovjettidens agenter. En utställning handlar om en av de viktigaste agenterna, Kim Philby, som var anställd av brittiska MI 6 men som i hemlighet samarbetade med Sovjet, vilket ledde till hundratal västerländska spioners död. Tidigare hemlighetsstämplat material presenterades och hans änka skrev autografer.

En intensiv verksamhet vad gäller den sovjetiska underrättelsetjänstens historia pågår just nu i Ryssland. Ämnets kärna är naturligtvis revolutionens hundraårsjubileum. Man avslöjar och presenterar tidigare hemligstämplade dokument i samband med olika utställningar. Den 15 september invigdes i Moskva en mycket speciell sådan, ägnad den störste av alla spioner i modern tid, nämligen Harold Adrian Russel Philby, mest känd som Kim. Utställningen varade till den 5 oktober. Philbys änka, den sista av hans fruar, Rufina Puchova signerade minnesskrifter. Vänliga välkomstord kom från direktören för SVR (Slusba Vneschnej Razvedki = Tjänst för utrikesinhämtning), Sergej Naryshkin.

Sergej Naryshkin, direktören för SVR (Tjänst för utrikesinhämtning) hälsar alla välkomna till utställningen och en minnesstund över mästerspionen Kim Philby. Foto: Rossija24
Sergej Naryshkin, direktören för SVR (Tjänst för utrikesinhämtning) hälsar alla välkomna till utställningen och en minnesstund över mästerspionen Kim Philby. Stillbild: Rossija24

Såväl Philby som hans engelska kollegor var i Sovjetunionens tjänst; numera talar man tydligt om sovjetskaja razvedka, alltså sovjetiskt spionage, underförstått till skillnad från ryskt. De var kommunister med början av sitt förrädiska arbete redan på 1930-talet, således också för Komintern. Trots detta har Philby och andra agenter en upphöjd plats hos de ryska säkerhetstjänsterna än i dag.

Huvudmålet för Komintern var Storbritannien. Kim Philby, född 1912, hade kommit till Cambridge 1929. Guy Burgess och Donald MacLean, de två andra i spionringen, ett år senare, 1930. En fjärde medlem, Anthony Blunt började sina studier där redan 1926. Medan andra studenter manifesterade sina sympatier för kommunismen ganska öppet, höll de fyra vännerna en ganska låg politisk profil. Deras diskreta kontakter med sovjetiska kontaktpersoner var dock redan etablerade.

Under sin vistelse i Wien under åren 1933-34 gifte sig Philby med en judisk kommunist. Man antar att det är efter hans hemkomst till Storbritannien som Kim blev en fullfjädrad agent och en av Cambridge five. Som redaktör för den brittiska tidskriften Review of Reviews deltog Philby som journalist i spanska inbördeskriget som brutit ut i juli 1936, officiellt med rapportering från Francos sida, men i verkligheten med uppdrag för sina sovjetiska vänner. Inom ett år anlände ryska trupper för att stärka Moskvas kommunistiska mål och den internationella brigaden hade underordnats de sovjetiska generalerna.

Khilbys ryska änka Rufina Puchova Rufina Puchova signerar. Stillbild: Rossija24
Khilbys ryska änka Rufina Puchova Rufina Puchova signerar. Stillbild: Rossija24
Sergej Naryshkin samtalar med Puchova. Stillbild: Rossija24
Sergej Naryshkin samtalar med Puchova. Stillbild: Rossija24

 

Efter tiden hos falangisterna under februari 1937 – augusti 1939 blev det korrespondentuppdrag från den franska fronten mellan oktober 1939 och juli 1940. Sommaren 1940, på rekommendation av sin studiekamrat och vän, den öppet homosexuelle Guy Burgess, påbörjade Philby sin karriär inom MI 6, där han samarbetade med avdelning D, som står för Destruction och har koppling till SOE (sabotage- och understödsverksamhet). Inom MI 6 gick karriären vidare till Sektion V, det vill säga kontraspionage med iberiska halvön som målområde. Slutligen 1944/45 kom utnämningen till ledare för sektionen IX inom MI 6, som omfattade spionage och kontraspionage riktad mot av Sovjet ockuperade områden samt de berörda ländernas antikommunistiska verksamheter. Från augusti 1949 utgjorde Kim Philby förbindelsen mellan de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna med elegant placering i Washington. Med sig hade han sin andra hustru Aileen och deras gemensamma barn.

Viktig kommunikation vidarebefordrades till Moskva. Stillbild: Rossija24
Viktig kommunikation vidarebefordrades till Moskva. Stillbild: Rossija24

 

Först år 1951 inträffade katastrofen för Philby. Genom det amerikanska Venona-projektet kunde delar av den sovjetiska trafiken mellan ambassaden i Washington och Centret i Moskva dechiffreras till vanlig text. Man fick då vetskap om att i Förenta staterna arbetar en mullvad. Misstankar föll på Donald MacLean, som varnades genom Philby och Burgess om den annalkande faran. Tillsammans med Guy Burgess flydde MacLean den 24 maj 1951 till Sovjetunionen. När det uppdagades att två brittiska toppdiplomater avvikit till Sovjet blev skandalen total och följaktligen började jakten på den tredje mannen, det vill säga den som förvarnade. Egentligen var det tänkt att även Anthony Blunt skulle följa med, men han trivdes alltför bra med sin tillvaro i Storbritannien som konstexpert och skötte sina kort väl och förblev tills vidare oupptäckt.

Kim Philby under den berömda pressträffen i sin mors våning i London, där han blånekar till att vara sovjetisk spion. Stillbild: Rossija24
Kim Philby under den berömda pressträffen i sin mors våning i London, där han blånekar till att vara sovjetisk spion. Stillbild: Rossija24

Den som ansattes hårdast var naturligtvis Kim Philby själv. Följden blev avsked från MI 6, men utan konkreta bevis om kopplingar till de två avhopparnas verksamhet. Philby hävdade hela tiden att han var oskyldig. Den mycket berömda bilden med en leende Kim som officiellt rentvådd svarar på journalisternas frågor och ljuger i ögonen på alla där församlade, är förmodligen känd över hela världen. Mötet med pressen ägde rum i hans mors våning i London. Den som möjligen trodde mest på Philby var hans gode vän från MI 6 Nicholas Elliott.

Efter ett par trista år i London blir Philby sommaren 1956 ånyo kopplad till MI 6, den här gången som journalist för The Observer och The Economist med placering i Beirut. Här bör nämnas att hans far, den legendariske upptäcktsresanden och rådgivaren till saudiske kungen, St John Philby var då bosatt i Libanon där han senare avled. I Beirut träffade Kim sin tredje hustru, en gift amerikanska som för hans skull skiljde sig och, efter att Philbys engelska hustru dött i England, äktade den charmige engelsmannen som nu allt oftare visade oroande tecken på alkoholmissbruk.

I januari 1963 anlände Nicholas Elliott från MI 6 till Beirut; nu fanns det nämligen mycket tunga antaganden om att Philby är den tredje mannen. Såväl MI 6 som MI 5 var nu på alerten. I december 1961, via CIA:s station i Helsingfors, hoppade Anatolij Michajlovitj Golitsyn av till Väst, en i Ukraina född major i KGB. Och han visste mycket om många, däribland om Olof Palme.

Mästerspionenens tekopp förevisades på utställningen. Stillbild: Rossija24
Mästerspionenens tekopp förevisades på utställningen. Stillbild: Rossija24

 

Kim Philby drack te med sin gamle vän från MI 6, de bestämde ett nytt möte.

Onsdagen den 23 januari skulle Kim och Eleanor gå på middag hos goda vänner. Det regnade förfärligt den dagen i Beirut. På eftermiddagen tog Philby sin regnrock och lovade komma hem i tid innan middagen. Han kom aldrig tillbaka till lägenheten i Beirut.

I dag vet man att han så småningom ankom till hamnen i Odessa.

En undersökningskommission tillsattes i London den 1 juli 1963; minister Edward Heath meddelade House of Lords att Philby var den ”tredje mannen” som varnat MacLean och Burgess.

Kims amerikanska hustru flyttade till honom i Moskva, men paret hade svårt att finna varandra under så nya livsvillkor, trots att de sovjetiska värdarna försökte att på alla sätt vara behjälpliga. Vid ett tillfälle hörde Eleanor Philby en sovjetisk medarbetare på besök i deras stora lägenhet säga till Kim: ”Vi kan aldrig återgälda dig för vad du har gjort för oss”.

Stillbild: Rossija24
Stillbild: Rossija24

Utställningen visade inte bara Kims favoritpipa och tekopp, eller Guy Burgess plommonfärgade fåtölj som paret fick överta när Guy gick bort i Moskva, utan även brittiska dokument med sekretesstämplar som Philby kopierade för vidare leverans till sina sovjetiska kontaktmän. Synnerligen intressanta är rapporter från den japanska ambassaden i Berlin till utrikesministeriet i Tokyo som britterna uppsnappade och Philby vidarebefordrade till Moskva. Tidpunkten – år 1944 – är av allra största vikt då ryssarna behövde varje man på västfronten och sökte vetskap om Japans planer i öster. Deras agent i Japan – Richard Sorge – var redan avrättad.

Kim Philby belönades med en generals rank samt flera utmärkelser, däribland Röda Fanans Order.

Han saboterade bland annat alla brittiska spionnätverk i Östeuropa (till exempel Skogsbröderna) och en brittisk-amerikansk operation mot Albanien 1949, vilket kostade 300 spioner livet. Han utlämnade även väsentliga uppgifter om den amerikanska kärnvapenarsenalen till Sovjetunionen 1949, vilket bidrog till att Sovjetunionen vågade inleda Berlinblockaden och upprusta Nordkorea.

Kim Philbys sovjetiska medaljer; notera Leninordern. Philby fick även utmärkelsen Sovjetunionens hjälte. I dag omnämns han som "legendarisk spion" av rysk tv. Stillbild: Rossija24
Kim Philbys sovjetiska medaljer; notera Leninordern. Philby fick även utmärkelsen Sovjetunionens hjälte. I dag omnämns han som ”legendarisk spion” av rysk tv. Stillbild: Rossija24

 

Philbys avhopp ledde till avslöjande av den fjärde mannen: Anthony Blunt, den kände och något excentriske konsthistorikern. Som intendent för drottningens konstsamling i Buckingham Palace och chef för Courtauld Institute erbjöds han åtalsimmunitet. Margaret Thatcher blev rasande; samtidigt letade man efter den femte mannen som saknades. Misstankar föll på lord Rothschild, men 1986 sade dåvarande premiärminister Thatcher, att den brittiska regeringen inte hade bevis för att Rothschild varit sovjetisk agent. En annan Cambridgestudent identifierades som ”femte mannen” – diplomaten John Cairncross, under kriget verksam inom MI 6.

Att SVR så storslaget hedrar Kim Philby och hans insatser har att göra med Sovjets mycket utsatta läge under andra världskriget och hans absoluta lojalitet. Philby gjorde det inte för pengarna utan för ideologin. Tillfrågad av sin amerikanska hustru: ”Vilket är viktigast för dig, jag, barnen eller kommunistpartiet? Utan ett ögonblicks tvekan svarade han bestämt: Partiet så klart.”

Vid ett annat tillfälle sade han med stolthet: ”Jag har arbetat för ryssarna i trettio år, inte bara sju”.

Samtidigt som Philby-utställningen avslutades öppnade Leninutställningen, som varar till den 7 november.

The Magnificent Five. Stillbild: Rossija24
The Magnificent Five. Stillbild: Rossija24

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Bombdåd mot restaurang i Märsta

Moskva hyllar Kim Philby och The Magnificent Five

🟠 I Moskva hyllas sovjettidens agenter. En utställning handlar om en av de viktigaste agenterna, Kim Philby, som var anställd av brittiska MI 6 men som i hemlighet samarbetade med Sovjet, vilket ledde till hundratal västerländska spioners död. Tidigare hemlighetsstämplat material presenterades och hans änka skrev autografer.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Att skapa en vampyr

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Nils Bejerot

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

🟠 Lina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.