Nedläggningshotade
Det är myndigheten Statskontoret som nu presenterar siffror framtagna av Statistiska centralbyrån om antalet myndigheter och deras omfattning. Med drygt ett år kvar till valet visar det sig att Tidöregeringens löfte om att minska antalet myndigheter och effektivisera statsförvaltningen inte har infriats.
Dessutom har antalet årsarbetskrafter på myndigheterna ökat med sex procent.
Det går stick i stäv med finansminister Elisabeth Svantessons ambition.
– Jag ser ett stort behov av att både effektivisera och minska antalet myndigheter, det är ett arbete som påbörjas nu, sa hon på en fråga från TT under en presskonferens år 2023.
Regeringen hittade 25 okända myndigheter
Ansvarig för myndighetseffektiviseringen blev civilminister Erik Slottner (KD). Under arbetets gång upptäckte han och regeringen ännu fler myndigheter som hade fallit i glömska.
”Hur kan vi inte ha koll på alla våra myndigheter?”, frågade han och partiledaren Ebba Busch i en debattartikel i Expressen. ”För en vecka sedan var siffran 342, men efter vår översyn av myndigheterna upptäcktes 24 övervakningsnämnder och 1 lokal värderingsnämnd som inte fanns i det officiella registret. Hur är det ens möjligt?!”, utbrast de.
Nämndmyndigheter skiljer sig från statliga förvaltningsmyndigheter, genom att nämndmyndigheter är små enheter där ett antal personer (nämnden) fattar kollektiva beslut i specifika frågor. Mest känd är Allmänna reklamationsnämnden (ARN), men det finns nämnder för allt möjligt, till exempel Alkoholsortimentsnämnden, Fideikommissnämnden och Nämnden för prövning av statens stöd till trossamfund.
Slottner och Busch meddelade att de har ett ”mål” att slå ihop tio specifika myndigheter till fem myndigheter från och med 2026, men hur det blir med det är fortfarande oklart (se NyT nr.10/2025).
Jämställdhetsmyndigheten växer kraftigt
Genom åren har det visat sig att många nedläggningshotade myndigheter närmast fått evigt liv. En sådan är Jämställdhetsmyndigheten, som inrättades 1 januari 2018 och som i december samma år – under pågående dödläge i regeringsförhandlingarna – fick beslut om nedläggning. Det skedde när Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom med stöd av SD. En månad senare, i det som kallas Januariavtalet, kom Socialdemokraterna till makten genom att locka över Centerpartiet och Liberalerna. Nedläggningen stoppades.

Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.