Erik Slottner (KD), civilminister, var den som fick uppdraget att leda effektiviseringen av Sveriges myndigheter och avvecklingen av övertaliga sådana. Men med endast ett år kvar till valet är myndigheterna fortfarande lika många. Medan vissa faktiskt lagts ned har nya tillkommit. Jämställdhetsmyndighten, den myndighet som var först på tur att avvecklas, har tvärtom fått större budget och utökad personalstyrka. Foto: Wikipedia

Nedläggningshotade myndigheter blev ännu större

INRIKES
Inför valet 2022 lovade Tidöpartierna att minska antalet myndigheter, ett löfte som också upprepats under åren i regering. Nu visar det sig att antalet myndigheter är detsamma som vid maktskiftet: 367 stycken. Dessutom har antalet årsarbetskrafter på myndigheterna ökat med sex procent. De flesta myndigheter som varit nedläggningshotade har inte avvecklats utan tvärtom fått ännu mer pengar.

Nedläggningshotade

Det är myndigheten Stats­kontoret som nu presen­terar siffror framtagna av Statistiska centralbyrån om antalet myndigheter och deras omfattning. Med drygt ett år kvar till valet visar det sig att Tidö­regeringens löfte om att minska an­talet myndigheter och effektivisera statsförvaltningen inte har infriats.

Dessutom har antalet årsarbets­krafter på myndigheterna ökat med sex procent.

Det går stick i stäv med finansmi­nister Elisabeth Svantessons ambi­tion.

– Jag ser ett stort behov av att både effektivisera och minska antalet myndigheter, det är ett arbete som påbörjas nu, sa hon på en fråga från TT under en presskonferens år 2023.

Regeringen hittade 25 okända myndigheter

Ansvarig för myndighetseffektivise­ringen blev civilminister Erik Slott­ner (KD). Under arbetets gång upp­täckte han och regeringen ännu fler myndigheter som hade fallit i glöm­ska.

”Hur kan vi inte ha koll på alla våra myndigheter?”, frågade han och partiledaren Ebba Busch i en de­battartikel i Expressen. ”För en vecka sedan var siffran 342, men efter vår översyn av myndigheterna upptäck­tes 24 övervakningsnämnder och 1 lokal värderingsnämnd som inte fanns i det officiella registret. Hur är det ens möjligt?!”, utbrast de.

Nämndmyndigheter skiljer sig från statliga förvaltningsmyndighe­ter, genom att nämndmyndigheter är små enheter där ett antal perso­ner (nämnden) fattar kollektiva be­slut i specifika frågor. Mest känd är Allmänna reklamationsnämnden (ARN), men det finns nämnder för allt möjligt, till exempel Alkoholsor­timentsnämnden, Fideikommiss­nämnden och Nämnden för pröv­ning av statens stöd till trossamfund.

Slottner och Busch meddelade att de har ett ”mål” att slå ihop tio speci­fika myndigheter till fem myndighe­ter från och med 2026, men hur det blir med det är fortfarande oklart (se NyT nr.10/2025).

Jämställdhetsmyndigheten växer kraftigt

Genom åren har det visat sig att många nedläggningshotade myndig­heter närmast fått evigt liv. En sådan är Jämställdhetsmyndigheten, som inrättades 1 januari 2018 och som i december samma år – under pågåen­de dödläge i regeringsförhandlingar­na – fick beslut om nedläggning. Det skedde när Moderaternas och Krist­demokraternas budget röstades ige­nom med stöd av SD. En månad se­nare, i det som kallas Januariavtalet, kom Socialdemokraterna till makten genom att locka över Centerpartiet och Liberalerna. Nedläggningen stoppades.

Sitter lugnt. Lisa Tamm, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, hotades med nedläggning av hela myndigheten, men har i stället fått utökade resurser. Foto: Jämställdhetsmyndigheten

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Lät adeln mörda Engelbrekt?

🟠 HISTORIA År 1436 – antingen i slutet av april eller början av maj – mördades rikshövitsmannen och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson av sin egen småsven (page) och väpnare Måns Bengtsson (Natt och Dag). Motivet är än idag ett mysterium, men olika teorier finns. Såvitt man vet straffades han aldrig och blev, bland annat, lagman.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.