Polisen avvisar Nidhoggs styrelseordförande Ulrich Andersson och hans son Carl-Adam Andersson från Tuna-Hästberget. Foto: Äventyrsgruvan

Nidhoggs gruvplaner i Dalarna: En ny strid om Sveriges mineraltillgångar

INRIKES
Nidhoggs planer på att återuppliva två av Dalarnas gamla gruvor har inte väckt förhoppningar om nya arbetstillfällen, utan snarare frågor om vem som egentligen tjänar på Sveriges naturresurser. Samtidigt protesterar markägare och miljöorganisationer förgäves mot storslagna planer på gruvdrift som drabbar både miljön och lokalsamhället.

Företaget Nidhogg Resources hävdar att man vill återstarta två nedlagda järnmalmsgruvor i Dalarna. Dessutom har företaget lyckats börsnoteras genom att köpa upp det havererade vaccinforskningsbolaget Eurocine – ett så kallat omvänt förvärv för att slippa den krångliga processen att gå från privat till publikt företag.

Det är Tuna-Hästberget i Borlänge kommun och Vintjärn i Faluns kommun som Nidhogg har visat intresse för – två gruvor som Stora Kopparbergs bröt malm i fram till 1968 respektive 1979. I en artikel i Affärsvärlden konstaterar dock aktieanalytikern Otto Klaar att grunden till projekten är att Nidhoggs styrelseordförande Ulrich Andersson hittat enstaka stenar innehållandes 40 procent järn. Företaget har inte gjort några provborrningar för att bekräfta varken förekomst av järnhalt eller eventuella fyndigheters storlek, trots att det behövs för att ta fram en brytningsplan.

För att starta upp gruvdrift behövs dessutom omfattande investeringar. För ändamålet genomförde Nidhogg en nyemission på fem miljoner kronor, något man anser ska räcka för att få ett positivt kassaflöde under nästa år. Otto Klaar beskriver detta som ”skrattretande” och att tillgångarna inte på långa vägar räcker för en seriös gruvdrift, då man bland annat behöver ställa en ekonomisk säkerhet för att ens få tillstånd av Sveriges geologiska undersökning (SGU) att provbryta. Detta för att undvika att både miljöpåverkan och ekonomiska kostnader landar på staten eller lokalsamhället om företaget går omkull.

Bakom Nidhogg ligger dessutom flera personer som har konkurser bakom sig. Man förvärvade nyligen undersökningstillstånden för Vintjärn genom att köpa Big Rock Mineral AB av Big Rock Energy AB – som i sin tur ägs av Ulrich Andersson med familj. Men varken Big Rock Mineral AB eller Big Rock Energy AB har skickat in sina årsredovisningar för 2023.

Efter att Ulrich Andersson med son klättrade över ett staket och in på ett område på Tuna-Hästberg som föreningen Äventyrsgruvan spärrat av uppstod dessutom nya kontroverser kring Nidhogg. Äventyrsgruvan bedriver en upplevelseverksamhet i området, som man omringat med ett stängsel för att undvika att någon faller ned i gruvhålorna eller orsakar stenras på personer som vistas i dem. Det hela ledde till att polisen fick avvisa Andersson med sällskap och att en tvist mellan Nidhogg och Äventyrsgruvan, som anklagar gruvprospektanterna för att ha utsatt deras personal för livsfara, har uppstått.

Vem tjänar egentligen på gruvnäringen?

Nidhoggs situation är dock inte unik. Den speglar en bredare debatt om hur Sverige hanterar sina naturresurser och vilka konsekvenser det får för lokalbefolkningen, miljön och ekonomin. Kritiker menar att minerallagstiftningen gynnar utländska och privata gruvbolag genom att erbjuda generösa tillståndsprocesser och låga avgifter, medan markägare och lokalsamhällen står kvar med stora miljömässiga och ekonomiska risker.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Myndigheter borde prioritera att bekämpa svenskfientligheten

Myndigheter borde prioritera att bekämpa svenskfientligheten

🟠 KRÖNIKA År 2016 beslutades om en nationell plan mot rasism. Man har tagit fram åtgärdsprogram mot så kallad afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi samt rasism mot samer. Myndigheten Forum för levande historia ansvarar för samordning och uppföljning av arbetet med denna plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott, och lämnar årligen en samlad rapport till regeringen.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.