Det var i ett samtal i Svenska Dagbladets podcast Politiken precis före nyår som de två välkända politiska reportrarna diskuterade åsiktskorridorer – ett begrepp som lanserades av statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson för omkring tio år sedan. Begreppet avser, enligt Nationalencyklopedin, ”en metafor för de gränser inom vilka det är gångbart att uttrycka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten”. Ekengren Oscarsson menade att en del åsikter faktiskt är mycket vanligare än vad den offentliga debatten ger sken av, men att den som yttrar åsikterna offentligt inte kan göra det ”utan att behöva ta emot en dagsfärsk diagnos av ditt mentala tillstånd”.
Några exempel han tog upp, år 2013, var att hälften av svenskarna var emot homoadoptioner, att en av fem är för dödsstraff och att nästan hälften ville ta emot färre flyktingar.
Han har sedan dess sagt att ”åsiktskorridoren är antagligen lika smal idag som för tio år sedan”, men att vissa åsikter blir mer accepterade i den offentliga debatten medan andra blir mindre gångbara.
Åsiktskorridor som gynnar borgerliga
I samtalet i Politiken försöker Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg identifiera den senaste åsiktskorridoren. De börjar med att kritisera Timbrochefen och moderaten Alexandra Ivanov, som pekar ut tre åsiktskorridorer för 2025: klimatmålen, public service och samernas situation och rättigheter.
– När man ser hennes exempel blir det så uppenbart att partipolitiskt eller ideologiskt övertygade människor har sina egna skygglappar för hur brett de tänker. Det kanske inte är dåliga exempel på nya åsiktskorridorer, men det är bara sådana där ”högern” tycker att de blir orättvist behandlade, skrattar Torbjörn.
Han och Maggie Strömberg menar att Ivanov är oförmögen att se den mycket trängre åsiktskorridor som etablerats i ”Nato och synen på Ukrainastödet”, eftersom denna åsiktskorridor sammanfaller med hennes egen åsikt och därmed något som moderater gynnas av.

Jonas Sjöstedt rasande på Vänsterpartiet
Maggie Strömberg tar upp flera konkreta exempel från den nya åsiktskorridoren i Sverige:
– Fråga den svenska fredsrörelsen om de känner att det finns en åsiktskorridor, så tror jag att de kommer tycka att den finns.
– Jag tycker också det är intressant när man följer till exempel den tyska politiken nu. I Sverige röstade ju Vänsterpartiet nej till den första vapenleveransen till Ukraina med stora interna konflikter, där flera av topparna i partiet hade kvittat ut sig för att slippa rösta. Och sen svängde man, bland annat efter att Jonas Sjöstedt hade gått ut och sagt att ”så här kan vi inte hålla på!”
Vänsterpartiet hade egentligen inte gjort något uppseendeväckande, bara röstat för den pacifistiskt orienterade politik som de haft i årtionden: nämligen att Sverige inte ska exportera vapen till ett land som är i krig. Den skrivelsen ströks sedan snabbt från partiprogrammet.

”Kallas för Putins hantlangare”
– För den som tycker så, alltså tycker att man inte ska exportera vapen till Ukraina, finns det ju inte någonstans att vända sig i svensk politik. Om man yttrar sig i den riktningen, eller skriver artiklar som ifrågasätter försvarsviljan, så blir man ju väldigt snabbt attackerad. Det går väldigt snabbt innan man kallas för Putins hantlangare, säger Strömberg.
Torbjörn Nilsson instämmer:
– Om man vill rösta så, om man är väljare, vem ska man rösta på? frågar han sig utan att få något svar.
Nilsson och Strömberg tilldelades Stora Journalistpriset 2022 i kategorin ”Årets berättare” för sin djuplodande skildring av Sveriges Natoansökan. I slutet av 2024 publicerade de den kritikerrosade boken Högt över havet – Så övergav Sverige alliansfriheten på närmare 500 sidor, där de skildrar landets ”dramatiska omsvängning och skakiga väg till Natomedlemskap”. Särskilt fokus läggs på hur den mycket stora Natokritiska delen av Socialdemokraterna tvärvände. ”Högt över havet är en triumf för den politiska journalistiken, och en skämskudde för politiken”, skrev Niklas Ekdal på DN om boken.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.