Miljöpolitik som raserar
När Högsta Domstolen beslutade att inte ta upp Cementas fall, med konsekvensen att brytning av kalksten i Slite på Gotland måste stoppas redan i slutet av oktober, hamnade regeringen i en mycket svår situation.
Miljöpolitiken stoppade en för Sverige livsviktig industri och regeringen stod i valet mellan att acceptera en utbredd arbetslöshet och ekonomisk tillbakagång eller att lagstifta för ett specifikt företags räkning. Det senare strider mot regeringsformens krav på ”generalitet”, vilket bland annat betyder att lagstiftning skall vara allmängiltig och inte riktas mot en enskild person eller företag.
Som Nya Tider beskrivit tidigare, handlar det om att Cementa ansökt om ett utökat och förlängt brytningstillstånd av kalksten i Slite på Gotland för att kunna fortsätta verksamheten. Cementa beviljades först tillståndet i Mark- och miljödomstolen, vars sakkunniga godkände Cementas miljökonsekvensbeskrivning. Men tillståndet överklagades av bland andra Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland, varpå Mark- och miljööverdomstolen avvisade ärendet med hänvisning till att miljökonsekvensbeskrivningen inte höll måttet. Cementa överklagade till Högsta Domstolen, som inte meddelade prövningstillstånd (se NyT v.31 och v.32/2021).
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.