Lokaltidningen Mitt i Stockholm rapporterade den 13 mars om hur en liten vit och rosaröd robot snart kan ses rulla över trottoarerna. Robotarna tar sig fram på sex hjul med hjälp av GPS och hela tolv kameror. Det går inte fort som tur är, det handlar om sex kilometer i timmen.
På det välmående Södermalm i centrala Stockholm ska 15 robotar introduceras som senare är tänkta att delas med Solna och Sundbyberg. Robotarna kan leverera inom en radie på upp till tre kilometer och ska stanna för röd gubbe och gående. För kunder är det ingen större skillnad. Man använder Foodoraappen, och beställningarna hämtas sedan från Foodora marketbutiken på Högbergsgatan.
Entusiastiska barn och samhällsansvar
Redan 2021 började Foodora tester med robotar. Nu är man alltså redo för att kommersialisera satsningen. Daniel Gustafsson Raba, verksamhetschef på Foodora, är nöjd. Han antar att det kommer att bli ”lite buzz” om de färgglada robotarna som förväntas bli en del av stadslivet. Och viss uppståndelse tycks det redan ha blivit. Till Mitt i Stockholm sade Gustafsson Raba att barnen på Björngårdsskolan på Södermalm började hojta och vinka när robotarna körde förbi. Men främst handlar det om ett samhälleligt ansvar som lyder under samtida centraliserade riktlinjer om klimatförändringar. Eller så heter det i alla fall.
– Vi tittar alltid på innovativa lösningar och vill vara i framkant. Vi jobbar även för att elektrifiera vår flotta. Att bara köra med den här lilla jämfört med en bil eller moped är mycket mer energisnålt, säger verksamhetschefen.
Ett av företagen som är inblandat i satsningen är Starship Technologies, med huvudkontor San Francisco. I oktober förr året hade man en global flotta av 2 000 robotar, och man hade gjort 7 miljoner leveranser. I intervjun i Mitt i Stockholm antyder Ahti Heinla, grundare av Starship Technologies, att robotarnas kameror kommer skanna av omgivningen och möjligen också identifiera sabotörer som angriper de redan omtyckta maskinerna:
– De har flera kameror och sirener som ljuder om någon försöker mixtra med den. Vi har gjort miljoner leveranser. Folk är vänliga mot robotarna och gillar dem, säger han.
Foodoras omilda hantering av mänsklig arbetskraft
Daniel Gustafsson Raba berättar att man har för avsikt att ta väl hand om sina nya robotar. De inspekteras varje kväll, och om de behöver lagas så är de tillbaka i arbete igen efter två dagar.

Företagets engagemang för sina mänskliga anställdas arbetsmiljö har dock länge varit ifrågasatt. Vid flera tillfällen har man kritiserats av Arbetsmiljöverket, exempelvis för att inte följa kollektivavtal. Verksamhetschefen Daniel Gustafsson Raba har dock avvisat kritiken och påstått att företaget arbetar för ”mångfald och rättvisa arbetsförhållanden”.
År 2023 hade Aftonbladet intervjuat Dennis Elyasi som börjat som bud och sedan avancerat till trafikledare – eller som han själv beskrev det – ”slavdrivare” på företaget. Hans centrala uppgift var att hetsa matbuden för snabba leveranser, och gjordes det inte tillräckligt, fick han stå till svars inför cheferna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.