Den 1 september uppmärksammas i många europeiska länder som den första skoldagen för det kommande skolåret. Även i Frankrike börjar skolåret samma dag och i år intervjuades den franska ministern Najat Vallaud-Belkacem, ansvarig för all utbildning och forskning, i tv-kanalen BFM. Det franska skolsystemet är enligt lag absolut konfessionslöst, något som ministern kände var viktigt att understryka och påminna om inför skolstarten.
En tydlig beundrare av den franska klassiska kulturen och framför allt språket är Rysslands president Vladimir Putin. I Ryssland blev den 1 september i år mycket speciell för de ryska eleverna och hela landets ungdom.
I den olympiska staden Sotji invigdes världens första internatskola för superbegåvade barn och ungdomar. Eleverna är mellan 10 och 17 år och talanger inom fysik, matematik, idrott, musik, språk och andra ämnen. De kommer att få de bästa lärarna och tränarna som landet kan erbjuda. Till och med konstruktörer till de ryska rymdraketerna kommer att ställa upp.
Inkvarteringen motsvarar ett fyrstjärnigt hotell och allt betalas av den ryska staten.
Öppningsceremonin leddes av presidenten själv, som höll ett tal till landets ungdom, även om talet i första hand riktades till centrets blivande elever. Centret bär namnet Sirius, himlens ljusaste stjärna.
Presidenten började med en historisk exposé: Peter den store (1672-1725) som redan i elvaårsåldern organiserade en här och som 16-årig ung man bestämde sig för att Ryssland måste ha en flotta. Därefter följde kända ryska vetenskapsmän, poeter, kulturpersonligheter och andra framstående män och kvinnor genom tiderna. Särskilt kan omnämnas att Putin även räknade upp nobelpristagaren i litteratur Alexander Solzjenitsyn (1918-2008) och sopranen Galina Visjnevskaja som var regimkritiker under Sovjettiden. Det skall nämnas att Natalja Solzjenitsyna, änka efter nobelpristagaren, förestår en litteraturfond och fungerar som rådgivare åt den ryska regeringen i kultur- och litteraturfrågor.
I mitten av talet ställde Putin en retorisk fråga: Hur vill ni att Ryssland ser ut om 10-15 år? Man kunde nästan se hur dessa unga pojkar och flickor växte där de satt i sina stolar. Ja, det är ju vi som skall göra det!
Talet var inte bara riktat till de begåvade i Sirius-centret, utan till alla unga ryssar i hela landet. Det var också en signal till omvärlden: Ryssar har en historie- och kulturtradition, och stora vetenskapliga framgångar. Ryssland värnar om moraliska värden, var budskapet, vilket också var avslutningen på presidentens tal. Ungdomarna skall vara flitiga, hederliga, ärliga, hjälpsamma, samt respektera och hjälpa varandra. Bakom dem står deras föräldrar, lärare, tränare och den ryska staten.
Det är sällan man får uppleva en så ren och tydlig deklaration av ett lands framtidsplaner, vilket föranleder en drömbild hos undertecknad. En stor bild visar Rapadalen i Sareks nationalpark ovanifrån i sin prakt av höstfärger. Sidoskärmar visar Carl von Linné, Anders Celsius, Axel Oxenstierna, Magnus Gabriel De la Gardie, Karl XII (hans systerson var gift med Peter den stores dotter Anna), Lovisa Ulrika, prinsessa av Preussen, Alfred Nobel, August Strindberg, Erik Axel Karlfeldt, Jussi Björling, Birgit Nilsson …
Ack, visst får man drömma?