Hotell Appelberg i Sollefteå har köpts upp av asylentreprenörerna från Skåne. Hotellverksamheten har lagts ned och tanken var att inhysa ”ensamkommande flyktingbarn” här, men kommunen har sagt nej. Nu står hotellet tomt sedan i somras. Befolkningen befarar dock att asylsökande kommer att flytta in förr eller senare. Foto: Nya Tider

Skåningar slår upp asylboenden i Sollefteå

Sollefteå med omnejd är för närvarande skådeplats för både fastighetsspekulation i asylkaosets spår samt för ett ambitiöst grepp från Västernorrlands länsstyrelse som har som mål att till år 2020 ha fixat jobb och bostäder åt inte mindre än alla nyanlända migranter. Motsättningar på bygden mellan bofasta och migranter strör dock grus i ett tämligen dåligt oljat maskineri med växtvärk, och lokalbefolkningen gör allt i sin makt för att stoppa etableringen av ytterligare asylbostäder.

Den lilla orten Stöndar tre mil utanför Sollefteå har ett 70-tal bofasta invånare. Dessa har på kort tid kommit i rejält numerärt underläge, då uppåt 200 asylsökande flyttat in på ett asylboende i byn. När entreprenören ansökt om bygglov för att inkvartera ytterligare 143 personer i modulhus, har de boende gjort allt för att överklaga. Anette, en kvinna i 50-årsåldern, är från Nyland en bit söderut från Stöndar. Hon berättar för Nya Tider om bussresor mot Kramfors som blivit obehagliga upplevelser för ortsborna.
– Jag trodde att männen från Mellanöstern var artiga och belevade, men för någon vecka sedan steg det på en gravid tjej på bussen. Männen från Stöndar bara tittade på henne och gjorde inte minsta ansats att erbjuda henne en sittplats. Och min granne har en tonårsgrabb som blivit hotad med stryk om han inte reste sig upp och erbjöd plats till en asylsökande. Då var det inte ens fullt i bussen. Det var en maktgrej bara, de var många mot en dessutom, berättar Anette.
Sören, en gammal militär från Sollefteås glansdagar, har barnbarn som blivit av med både mopeder och cyklar.
– Det är för jävligt att de inte kan låta andras prylar vara. Hur ska de asylsökande få respekt och medkänsla av oss svenskar när de beter sig så där? undrar han.
På vissa håll jäser det tydligen av undertryckt ilska. Det har Sören hört inne i Sollefteå.
– Jag gick förbi ett gäng med lokala grabbar som jag är bekant med via deras föräldrar. En av killarna är dessutom från Bosnien. De var skitförbannade över någon händelse som involverade folk på asylboendet i Stöndar och pratade om att ”nästa gång kör vi över den jäveln”. Och det lät ju otäckt. Jag är rädd att det ska bli konflikter som de här ungdomarna ska lösa med våld, berättar han.

Nekat bygglov en delseger

Entreprenören fick i januari beviljat bygglov av kommunen för elva modulhus med plats för 13 boende i varje. Tanken var att husen skulle kunna flyttas när de inte behövdes och det var därför ett tidsbegränsat bygglov som beviljades. De boende i Stöndar och närliggande Undrom, den senare med knappt 90 boende, överklagade och menade att det med tanke på skola, kollektivtrafik, sysselsättningsbrist och omöjligheten att kunna ge dessa människor ett drägligt liv inte är rimligt att bygga ut verksamheten ytterligare. Man pekar på problem som att de asylsökande ofta hamnat i trafikfarliga situationer, då de gått på länsväg 335 i mörkret utan reflex, eller flera i bredd och inte flyttar på sig när det kommer trafik. Man pekar också på brandrisken, då många asylsökande röker och kastar fimpar omkring en utbyggnad som ligger intill en ladugård. Länsstyrelsen ger nu de boende rätt, men motiverar avslaget annorlunda. Officiellt menar man att boendet troligen kommer att behövas under en längre tid och det går därför inte att se byggnaderna som tillfälliga. Även kommunföreträdare säger nu att man egentligen inte vill ha en utökning av asylboendet.
– Jättebra, vi vill inte ha någon utbyggnad där, sade Lillemor Edholm (S), ordförande i utskottet för samhällsutveckling i Sollefteå till lokaltidningen Allehanda.se.
Anledningen till att man först beviljat bygglovet var för att man enligt gällande lagstiftning inte såg någon möjlighet att säga nej. Man delar den oro som ortsbefolkningen känner och har bland annat klagat skriftligen till Migrationsverket och vädjat om ett stopp för förtätningen i Stöndar. Lillemor Edholm (S), ordförande i utskottet för samhällsutveckling i Sollefteå som handhar bygglov, argumenterar å sin sida att lokalerna är för dåliga för de asylsökande. Så här säger hon till lokaltidningen:
– Jag tycker att det var gräsligt att människor ska bo så där. Jag har också framfört till Migrationsverket att jag inte tycker att de ska skicka dit fler.

Argumenten skiftar, men ett är man ense om: nu är det fullt.

Sollefteå 2
Asylboende i Stöndar, tre mil utanför Sollefteå, har ”förtätats”, vilket betyder att byggnaden som ursprungligen var till för drygt hundra boende nu rymmer det dubbla. De skånska entreprenörerna vill även bygga modulhus för ytterligare 134 boende, men till lokalbefolkningens glädje har det hittills blivit avslag på ansökan om bygglov.
Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Aftonbladetprofil ser muslimska böneutrop som svensk kultur – vill inte ha det på sin bakgård

Aftonbladetprofil ser muslimska böneutrop som svensk kultur – vill inte ha det på sin bakgård

🟠 Anders Lindberg, ledarskribent och politisk chefredaktör på Aftonbladet, gick den 10 mars ut i en ledarartikel och proklamerade att muslimska böneutrop är svensk kultur. Detta fick nättidningen Nyheter Idags grundare Chang Frick att reagera. I ett inlägg på Twitter erbjöd han sig att betala tillståndsavgiften för den som med hjälp av kraftfulla högtalare ville spela upp muslimska böneutrop utanför Lindbergs flotta villa på Vendelsö, något som Lindberg dock inte kände sig bekväm med.

Socialdemokraterna rusar i opinionen – flera partier kämpar kring spärren

Socialdemokraterna rusar i opinionen – flera partier kämpar kring spärren

🟠 Flera opinionsundersökningar visar att regeringen tappar stöd och att oppositionen ökar. Till och med sverigedemokrater saknar förtroende för regeringen, trots att partiet är det största i regeringsunderlaget. I partisympatiundersökningar är nu Socialdemokraterna större än Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans. Hela fyra partier balanserar kring riksdagsspärren.

Öppen personkonflikt inom KD – avhoppad partisekreterare och anmälan om sexuellt ofredande

Öppen personkonflikt inom KD – avhoppad partisekreterare och anmälan om sexuellt ofredande

🟠 INRIKES Den 14 mars kom nyheten att Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö lämnar sin post med omedelbar verkan. I ett inlägg på Facebook berättar han att orsaken till avhoppet är att han nyligen polisanmälts av en kvinnlig partikollega för sexuellt ofredande. Bara några timmar senare stod det klart att den partikollega som åsyftades var EU-parlamentarikern Sara Skyttedal, eftersom hon själv gick ut i ett Facebookinlägg och berättade sin historia. Ingerö nekar till anklagelserna.

Solen styr klimatet

Solen styr klimatet

🟠 Motarbetad forskning visar på naturliga orsaker till klimatförändringar. Solen och dess cykliska variationer har en stark effekt på jordens klimat. Det har bekräftats både experimentellt och genom att titta på hur jordens medeltemperatur varierat i takt med solens aktivitet genom årtusendena. Ändå är solen inte ens en parameter i de officiella klimatmodellerna som i stället pekar ut människan som ansvarig. Astrofysikern Henrik Svensmark, som forskat i decennier om solen och klimatet, säger till Nya Tider att det finns ett mycket stort motstånd mot all forskning som motbevisar internationella klimatpanelens antropogena klimatteori.

Nyhetsdygnet

Nya tankar om nordiska och anglosaxiska seder och bruk

🟠 Bokrecension. Nordiska och anglosaxiska seder och bruk är ett ambitiöst verk av knyaz Rikard, som enligt honom själv är avsett att ”användas som ett instrument för att analysera framtiden”. Han betonar även vikten av att kunna historia, men lägger samtidigt fram en rad överraskande tolkningar och slutsatser som han inte belägger, vilket förstås bekymrar en historiker som bryr sig om det vetenskapligt riktiga. Om man väljer att betrakta boken som en myt snarare än fakta, tjänar den dock som inspiration och lyfter fram många visdomar.

Svensk spionhistoria

🟠 Bokrecension. En historik över en gren av den svenska statsförvaltningen, det låter inte så spännande. Men om man säger att det rör sig om underrättelsetjänsten, då spetsar folk öronen. Spioner och förrädare, James Bond i verkligheten...! Så är det onekligen; underrättelsetjänst är i regel tacksamt att skildra i historisk bokform. Och en som kan detta ämne både för svenska och internationella förhållanden är Wilhelm Agrell. Hans senaste verk om spioneriets historia är Sprickor i järnridån – svensk underrättelsetjänst 1944-1992.

Strange World – kan det blir mer PK?

🟠 I november förra året släppte Disney en animerad film, Strange World (En annorlunda värld), som kombinerar element ur Jules Vernes fantastiska teknikskapelser och en fantasivärld som påminner om Avatar. En nästan identisk värld har faktiskt redan visats i ett avsnitt om stenåldersfamiljen Croods.

Så blir världen när bensinbilarna har fasats ut

🟠 EU-parlamentet fattade den 14 februari det slutgiltiga beslutet att efter år 2035 får nybilsförsäljning bara bestå av elbilar. Politiker låter ofta påskina att det ”bara” är att byta ut sin gamla bil mot en elbil. Nya Tider har dock visat att det inte finns nog med metaller på hela planeten för en total elektrifiering – vilket politikerna mycket väl vet. I denna artikel går vi igenom hur det är tänkt att samhället i framtiden ska se ut, med 15-minutersstaden, avfolkad landsbygd och andra radikala förändringar som globalister förordat under lång tid.

Löjtnanten, korpralen, pastorn och kriget

🟠 HISTORIA Mycket har skrivits om Karl XII och det stora nordiska kriget, men de dagböcker som skrevs av de som var i fält med honom är fulla av inblickar in 1700-talets soldatliv. I tre av dessa dagböcker – skrivna av löjtnant Joachim Matthiae Lyth, korpral Erik Larsson Smepust och bataljonspastor Andreas Westerman – skildras nederlag, lidanden och fångenskap, men också en stark förtröstan på Gud.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.