Karl Mikael Larson
Artiklar av Karl Mikael Larson
Lars Winnerbäck: Neutronstjärnan
🟠 Neutronstjärnan är producerad av Jocke Berg och Martin Sköld från Kent. Bakgrunden är att Jocke Berg frågar Lasse om han......
Tre unga araber på IKEA
🟠 DEBATT I Sverige frodas allt mer en inställning till att man kan och ska få igenom sin vilja genom hot och våld. Endast den egna gruppens värderingar gäller, inget annat respekteras. Det är ett beteende främmande för det svenska, men som är vanliga i totalitära samhällen utanför Europa. Vi känner nog alla igen detta uppförande i det lilla, som i hur man beter sig på en servering på IKEA. Veckans debattör, folksångaren Karl Mikael Larson, menar att fröet till de gängkriminellas värld finns i vilka rättesnören de får med sig hemifrån och vilken kultur de unga växer upp med.
Hatet mot kvinnan
🟠 Det pågår ett krig mellan könen, initierat av socialdemokratisk ingenjörskonst och pådrivet av en miljardindustri med psykologer, professorer, kirurger och politiker. Som alla krig blir det polariserande och svartvitt. Det menar veckans debattör, musikern Karl Mikael Larson, som liknar dagens diffusa kvinnoroll vid en tonårings inre sökande efter vuxenhet och mening, men där osäkerheten projiceras på omgivningen som tvingas spela med.
Hur makten tystade folket
🟠 Måndag. Arla morgon. Alla i huset sover. Några dagar har passerat sedan mitt tionde album släppts. Releasespelningen var fantastisk. Trots......
Eldkvarn – en resa genom de lyckliga, olyckliga åren
🟠 Eldkvarn bildades 1971, då under namnet Piska mig hårt och släppte sitt debutalbum 1974. Vilket inte lockade någon större publik.......
Kritik är inte hat
🟠 Den vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.
Hatet mot Joakim Lamotte är också avskyn mot manligheten
🟠 När journalisten Lamotte livesände från den invandrartäta stadsdelen Kronogården i Trollhättan i slutet av februari iförd skyddsväst, blev han hånad och hatad av etablissemanget. Hans tittare älskar dock honom och det han gör, och han kan leva på donationer via swish. Veckans debattör, musikern Fredrik Larson, menar att etablissemanget inte bara avskyr Lamotte för att han till skillnad från dem gör riktig och angelägen journalistik, han blir även symbolen för den förhatlige ”vite mannen” – orädd, rättvis och ärlig.
Kulturdebatt: Musiken och eliten
🟠 Just nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.
Musiken och pengarna
🟠 Hur står det till med den svenska musikbranschen? Hur ser den svenska musikscenen ut i dag? Finns det mycket arbete för musiker 2020? Kan man lita på statistik över strömmad musik? Veckans debattör, musikern Fredrik Larson, skriver utifrån egna erfarenheter.
Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem
🟠 Äldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!