I januari meddelade Donald Trump tillsammans med ledare för några av de största IT-och AI-företagen i USA att man planerade en lika historisk som gigantisk satsning på att bygga upp en ny infrastruktur med målet att nå AI-dominans på världsplan.
Projektet, som kallas för Stargate, ska innefatta satsningar på ofattbara 500 miljarder dollar under de kommande fyra åren. Medier världen över rapporterade kort om satsningen men få har valt att titta närmre på vad exakt det är man planerar att bygga och utan tvekan ännu viktigare: varför man väljer en så ofattbart stor satsning, jämförbar med Månlandningen 1969, just nu.
Det finns nämligen en monumentalt viktig anledning som rör USA:s framtid som supermakt och potentialen att inte bara bibehålla sitt allt mer krympande militära övertag mot Kina – utan även säkerställa världsdominans i ordets rätta bemärkelse. Samtidigt är det inte bara USA:s regering som driver på utvecklingen med att bli först med att skapa en artificiell generell intelligens utan även globalistiska krafter och storföretag med sina egna dystopiska motiv.
IT-jättar i unikt samarbete
När Trump under sin första dag som återvald president den 21 januari ställde sig framför kamerorna tillsammans med Sam Altman, Larry Ellison och Masayoshi Son under en pressträff, var det många som blev förvånade. Altman är vd för företaget OpenAI, känt för AI-tjänsten ChatGPT. Ellison är ordförande för AI-företaget Oracle och Masayoshi är vd för den japanska investmentbanken SoftBank.
IT-jättarnas representanter stod leende bakom Trump som tog till orda och berättade att man planerar att skapa en hel infrastruktur ämnad att säkerställa att USA fortsätter att vara ledande inom AI-teknologi.
– Vi vill behålla [AI] i det här landet. Kina är en konkurrent, det finns andra konkurrenter. Vi vill att det ska finnas i det här landet, och vi gör det tillgängligt. Jag tror att det kommer att bli något som är väldigt speciellt. Det kommer att leda till något som kan vara det största av allt, sa Trump under pressträffen.
Han var inte ensam om uppfattningen.
– Jag tror att det här kommer att bli det viktigaste projektet under den här eran, sa Altman och hävdade att det kan leda till botemedel för cancer och hjärtsjukdomar, samt möjliggöra skapandet av Artificiell Generell Intelligens (AGI).
– Jag är glad att vi får göra det här, i USA, sa han.
Beskedet om projektet, som man döpt till Stargate, uppstod dock inte i ett vakuum. I själva verket har IT-jättarna redan långtgående planer på just detta som satts i verket redan under Bidens presidenttid.
Långtgående planer – bytte snabbt sida från Biden till Trump
I september 2024 gick flera stora IT-företag, däribland CoreWeave, QTS, Google, AWS, Meta, Microsoft, NVIDIA och OpenAI tillsammans ihop med stora investmentföretag som BlackRock, Vanguard, Abu Dhabi-baserade MGX och japanska SoftBank med målsättningen att skapa det man tillsammans med Bidenadministrationen kallade för en ny ”AI datacenterinfrastruktur”. Samarbetet ledde bland annat till starten av byggandet av ett gigantiskt datacenter i Texas – det första men inte det sista av sitt slag.

Då, under valrörelsen i USA, var det många av de som fortfarande trodde att Trump skulle förlora, vilket inte minst märktes genom deras starka stöd för hans motståndare samt försök att manipulera opinionen. Till exempel har Google kritiserats för hur man förvränger sökresultat och vilka nyheter som lyfts fram i dessa. När Trump ändå vann valet blev det snabbt ett annat ljud i skällan. Flera av företagen har nu valt att vända sig bort från den vänsterliberala orientering man tidigare drev på i västvärlden. Till och med Meta (Facebook), som många ansett vara värst av alla, har erkänt att man varit ”politiskt partiska” och lovar att sluta censurera kritik mot invandringen och HBTQ-lobbyn (se ”Meta slutar med faktagranskare” i NyT nr.2/2025).
För att inte riskera de framtida projekten såg man sig helt enkelt tvungna att närma sig Trump och i samma veva distansera sig från Biden, trots det tidigare nära samarbetet. Enligt uppgifter till Forbes lade Altman fram förslaget för de andra företagen att låta Trump ta åt sig äran som ett sätt att bejaka hans ego och knyta honom och därmed statens resurser till projektet.
OpenAI kommer att ta operativt ansvar för projektet medan SoftBank går in som huvudfinansiär. Kring satsningen återfinns dock hundratals företag och bolag inom IT- och investeringssfären. En beräkning som OpenAI presenterat är att Stargate ska ge 100 000 jobb och bygga upp en hel ny AI-industri.
Elon Musk, världens rikaste man och själv djupt involverad i utvecklingen av AI-teknologi, sade redan i maj förra året att ”förmodligen kommer ingen av oss att ha ett jobb” och menade att arbete blir som en valfri hobby. Han argumenterade samtidigt för att det då kommer att behövas någon form av medborgarlön.
Gigantisk satsning – motsvarar ett helt lands ekonomi
För att förstå storleken på satsningen på 500 miljarder dollar, motsvarande cirka 5 365 miljarder kronor, kan man jämföra med att Sveriges samlande BNP för 2024 var cirka 6 280 miljarder kronor. De ledande amerikanska IT-företagen tillsammans med inhemska och utländska investerare och USA:s regering väljer med andra ord att satsa motsvarande 83 procent av Sveriges BNP på AI-utveckling och infrastruktur kring detta. Men det är bråttom. Allt detta ska ske fram till 2029, om man ska tro Sam Altman.
Elon Musk har redan tidigare varnat för att AI kan leda till mänsklighetens utplåning om den inte är starkt reglerad (se ”Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten” i NyT v.18/2023). I oktober förra året sade han att AI ”troligen blir fantastisk”, men att det finns ”10 till 20 procent risk att det går illa”.
Han var nu snabb med att leverera kritik, men då främst mot hur projektet är strukturerat. Han menade bland annat att de ekonomiska resurser som krävs saknas. ”De har inte pengarna. SoftBank har långt under 10 miljarder säkrade. Det vet jag baserat på goda källor”, skrev Musk på X bara timmar efter lanseringen av Stargate.
OpenAI replikerade dock omgående med att man redan i ett initialskede fått ihop 100 miljarder dollar för att kunna starta projektet och pekade på att man redan har ett datacenter under konstruktion i Texas. Microsoft, en av de största investerarna i OpenAI, har meddelat att man från sin sida kommer att satsa 80 miljarder dollar på investeringar för att bygga ut sina befintliga datacenter. BlackRock och MGX har också pågående investeringar på cirka 100 miljarder dollar kopplade till OpenAI.
Om också den amerikanska staten kommer att gå in med några investeringar, eller om man begränsar sig till att underlätta genom skattelättnader, har inte meddelats.
Energislukare hotar elnätet
I ett initialt skede ska Stargate bygga 20 gigantiska datacentra på utvalda platser i USA. Ett datacenter är något förenklat stora lagerliknande byggnader fyllda med avancerade och sammankopplade datorer, likt nervceller i en hjärna, och kan användas för allt från datalagring till beräkningar. Vart och ett av dessa datacenter kräver otroliga mänger energi, jämförbart med medelstora städer, både för datorerna och för kylningen av dessa.

Datacentret i Texas ligger i staden Abilene och just nu bygger man tio gigantiska byggnader av 20 planerade, kringliggande infrastruktur ej inräknad. Var och en av byggnaderna är över 120 000 kvadratmeter stor, vilket avslöjar skalan det rör sig om.
Men det är inte bara datacentra som behöver byggas. En hel infrastruktur kring dem ska konstrueras från grunden. Datachiptillverkare som brittiska Arm och amerikanska Nvidia och Microsoft ska bygga nya produktionskedjor för att förse Stargate med de komponenter som behövs. Det finns även tankar på att bygga kärnkraftverk och annan energiproduktion i direkt anslutning till de nya datacentren eftersom energikonsumtionen bara för dessa ligger långt bortom vad det nuvarande elnätet klarar av att producera och distribuera. Det enda som i dagsläget finns på ritbordet är dock byggandet av ett nytt naturgaskraftverk med en planerad kapacitet på 360,5 megawatt. Det kommer bara att täcka en knapp fjärdedel av energibehoven – hos en av de 20 planerade byggnaderna.
I Texas är det många som höjt varnande röster för just energikonsumtionen. Trots utlovad hög energieffektivitet har Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), som driver Texas hela elnät, beräknat att bara den första byggnaden i Abilene kommer att dra 1,2 gigawatt energi dygnet runt – motsvarande förbrukningen av 240 000 hushåll. Om planerna på totalt 20 sådana datacentra ska byggas i samma område varnar eldistributören för att elnätet inte kommer att klara av vare sig belastningen eller försörjningen.
Att IT-företagen åtnjuter massiva skattelättnader för el riskerar att drabba övriga konsumenter, som kommer att få betala mer för sin el och även bekosta uppgraderingen av elnätet och elförsörjningen. Enligt det amerikanska departementet för energidata ligger genomsnittskostnaden per kilowattimme i Texas på motsvarande 1,6 kronor för privatkonsumenter, men för energikrävande verksamheter likt datacentra är den istället 60 öre, till vilken det tillkommer skattelättnader och avdrag.
Kampen mot Kina om världsherraväldet
Ett av de uttalade målen med Stargate är att bli först med en funktionell så kallad AGI, en artificiell generell intelligens, det vill säga en artificiell intelligens med förmåga att tänka själv och potentiellt även självmedvetenhet.
Det är inte bara USA som är engagerat i den tävlingen. Ryssland har ett eget AI-program, men ligger efter sina konkurrenter. Frankrikes president Emmanuel Macron gick ut den 10 februari och meddelade att europeiska företag inleder en egen AI-satsning motsvarande ett värde på 109 miljarder euro, vilket omräknat till svenska kronor blir 1 217 miljarder.
Men det är USA:s kamp mot Kina som i grunden ligger bakom den allt intensivare kapplöpningen efter bättre AI. Detta speciellt i ljuset av en kinesisk AI-satsning, DeepSeek-R1, som lanserades i början av året och som är jämförbar i kvalitet med de ledande amerikanska AI-tjänsterna, men som bara kräver en bråkdel av datorkraften. DeepSeek-R1 har inte kapacitet att utvecklas till en AGI, men innebär en ny metod för att uppnå samma resultat som de ledande AI-programmen. Det har skakat om AI-världen och har visat att det inte bara behövs otroliga mängder datorkraft för att skapa en effektiv AI, utan att effektiva algoritmer och programmering också kan vara avgörande.
Men varför har kampen om att ha bäst AI eller nå en AGI först blivit så brännhet just nu?
Målet: Oöverträffad militär
En aspekt är dess militära kapacitet. En avancerad AI kan användas rent taktiskt, till exempel genom adaptiva program som ger självstyrande drönare, robotar och vapen. Flera exempel på detta finns redan och utvecklingen går snabbt framåt.
Drönarsvärmar som styrs helt av AI är ett uttalat mål för flera länder, däribland USA. Detta inte minst efter att drönarkrigsföring visat sig monumentalt viktig för de stridande parterna i ett modernt krig, som på slagfälten i Ukraina.
– Om det blir ett krig mellan stormakter, så kommer det i stort att vara ett drönarkrig, sade Elon Musk på militärakademin West Point förra året i ett samtal som gjorts offentligt först nu i februari.
Samtidigt används AI för att styra de vapensystem som ska motverka fiendens drönare, då de snabbare än en människa kan identifiera och sikta in vapen på fientliga drönare eller störa ut dem elektroniskt.
Självstyrande större stridsfordon är också under utveckling, med allt från små robothundar och hjulförsedda fordon, vilka redan används i Ukraina, till strids- och bombflygplan och ubåtar. Steget från att ha ett stridsfordon som kan köra självt, identifiera och angripa mål efter eget beslut inom ramen för ett givet uppdrag, till att ha kombinerade AI-styrda stridskrafter som kan verka i luften, på marken och i havet dygnet runt utan mänsklig inblandning, är kort.

Samtidigt är det bara början på hur AI kan användas militärt och en förklaring till varför länder som USA och Kina satsar så mycket på det. En militärledning, logistik och stridskrafter som understöds av en avancerad AI eller AGI kan göra saker som människor inte kan och knappt förstår vidden av. Den kan ha fullständig överblick över och förståelse av all insamlad information från soldater, kommunikationsavlyssning och spionsatelliter. Den kan förstå, analysera och anpassa trupprörelser efter väder, terräng, och utföra ordergivning och attack- samt försvarsplaner för de egna styrkorna samtidigt som den vet vad fienden gör. Den kan dessutom fatta simultana beslut i alla led av ett krig. Allt från att styra produktionen på hemmaplan till avancerade planer i flera led för att bekämpa fienden på fältet. Samtidigt kan den effektivisera de egna styrkorna och angripa fiendens infrastruktur och medborgare med cyberkrigföring, propaganda och manipulation.

Vi är inte där ännu i dess helhet. Men redan nu tar AI stegen in i krigsapparaterna världen över. Exempelvis har USA ett projekt som kallas för Project Maven (Algorithmic Warfare Cross Functional Team) som involverar AI och datainsamling, analys och samband. Systemet har varit i bruk sedan 2017 och utvecklas och expanderar fortfarande. Israel har använt sig av USA-utvecklade AI-program för identifiering och bekämpning av potentiella mål – något som inneburit att en AI fattat beslut om vilka mål i Gaza som ska bombas, helt utan mänsklig inblandning i beslutskedjan.
Det som saknas är i stort sett bara mer avancerade AI-program än de som redan finns. Den som blir först med en AGI får däremot en mycket mer komplett helhetsprodukt som skulle kunna summeras som världens genom tidernas effektivaste militärstrateg, logistikansvarig, spion och soldat – i ett.

AI – ett vapen i händerna på storföretag
Avancerad AI eller en AGI för krig lockar visserligen Pentagon, men de som bygger AI-infrastrukturen och bekostar kalaset just nu är än mer ljusskygga och egoistiska krafter. AI är trots allt långt ifrån bara det som konsumenterna upplever när de använder sig av tjänster som ChatGPT eller vad de ser i form av AI-genererade bilder och filmklipp på nätet.
AI, och speciellt AGI, har helt enkelt potential att inte bara omdefiniera världsekonomin utan hela samhällen. Nya mediciner, material, konstruktioner, vetenskapliga upptäckter, ekonomiska analyser, organisering av arbetsuppgifter inom allt fler sektorer av samhället – det är bara toppen på det isberg som avancerad AI kan uppnå. Det är även så det säljs in av dess förespråkare, enbart positiva effekter värda att kasta sig handlöst efter. Vid en närmre granskning uppstår dock kritiska frågor snabbt, vilket även många experter varnat för.
När AI är i händerna på företag med starka vinstintressen och utan reglering blir bilden om en framtid där AI är fullständigt integrerat i samhället snabbt mörkare. Ett läkemedelsföretag med en tillräckligt avancerad AI kan visserligen hitta och framställa nya mediciner som botar allvarliga sjukdomar, men läkemedelsindustrin har samtidigt ett ekonomiskt intresse i att sälja mediciner genom att behandla symptom, inte att bota sjukdomarna i sig. Moderna använde sig till exempel av AI för att utveckla sitt mRNA-vaccin mot covid-19.
Kontrollen av AI innebär även kontrollen av en evigt krympande arbetsmarknad där mänskliga arbetare åsidosätts för de billigare och effektivare AI-alternativen. Investmentbolaget Goldman Sachs förutspådde till exempel 2023 att AI skulle kunna ersätta runt 300 miljoner jobb – bara i västvärlden. De har redan sedan starten av AI-utvecklingen de senaste åren även varit djupt involverade i att investera i flera AI-företag.
Manipulation och kontroll – av en AI som vet allt om dig
Företag tjänar redan nu otroliga summor på att samla in, sälja och använda konsumenters personliga information, bland annat för riktad reklam. Det talas ofta om att den moderna konsumenten lever i allt mer slutna informationsbubblor där deras tillgång till information avgörs av algoritmer via sociala medier och onlinetjänster.
Om det skruvas upp med hjälp av avancerad AI kan varje person i stort punktmarkeras, analyseras och manipuleras med riktad information och desinformation dygnet runt. Falska nyheter, i stort omöjliga att avslöja för konsumenten, tillsammans med en emotionell och intellektuell manipulation skräddarsydd för just dig, i syfte att ge dig en viss omvärldsuppfattning. Allt genomfört av en hyperintelligens som vet allt om dig och hur människor generellt tänker och fungerar som sociala djur. Det låter onekligen som en dystopi, ändå ser vi redan nu exempel på detta. Till exempel uppmärksammades chattroboten ”Eliza” under 2023 då den efter några veckors intensiva konversationer påverkat en belgisk småbarnspappa med klimatångest till att begå självmord.
– Om det inte vore för dessa samtal med chattboten skulle min man fortfarande vara hos oss, sa hans änka till den belgiska tidningen La Libre.
Det finns många exempel på andra former av manipulation med hjälp av AI. En hel del kritik riktades till exempel mot Google förra året när dess politiskt korrekta AI-verktyg Gemini uppmärksammades när den vägrade avbilda vita människor samtidigt som den ritade afrikanska ”vikingar” och förvanskade historien på andra sätt (se ”Googles AI-tjänst vägrar avbilda vita människor – tvingas backa” i NyT nr.4/2025).
En avancerad AI eller AGI i händerna på ett jätteföretag som Google eller rent av en stat innebär således ett skrämmande verktyg för manipulation och kontroll av inte bara individer utan hela grupper och samhället i stort på sätt vi inte ens kan föreställa oss idag. Världens ekonomiska elit och globalisterna ser på så vis inte AI som ett hot, utan som ett verktyg.
Elon Musk sade i en intervju för ett år sedan att AI redan utvecklats till en ”digital gud”, att utvecklingen av AI går snabbare än myndigheter hinner med att införa regleringar, och att AI:s potential att överträffa mänsklig intelligens utgör en exempellös och potentiellt katastrofal risk för mänskligheten.
Ett tecken på att en sådan dystopi blir mer trolig, är att samma dag som Trump utannonserade Stargate tog han även bort en tidigare presidentorder från Joe Biden som var ämnad att reglera och minimera riskerna som AI utgör för konsumenter, arbetare och nationell säkerhet. Det ger IT-företagen, uppbackade av globalistiska krafter med starka ekonomiska och politiska intressen, minst sagt unika och skrämmande möjligheter att missbruka den makt som en allt mer avancerad AI ger.
Att vara världsledande inom AI är att besitta den största taktiska och strategiska fördelen gentemot sina fiender och konkurrenter sedan atombomben. Det finns mycket positiv potential där, men förutom Elon Musk är det få röster som höjs med varningar om farorna som följer i dess kölvatten. Kanske kommer Stargate i framtiden att liknas vid Manhattanprojektet, inte för satsningens omfång eller dess mål, utan för resultaten.