Ett självständigt Storbritannien
Den 7 september gick Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, ut och sade:
– Inget EU-avtal, bra för Storbritannien .
I detta ligger många bottnar, men en av de viktigaste orsakerna till den tuffa markeringen från britternas sida är definitivt att markera läge för en alltmer självgod EU-elit. Såväl britterna som EU:s förhandlare vet att ett handelsavtal är bra för båda parter, om det är en ömsesidigt respektfull överenskommelse. Den stora stötestenen för EU är, och har varit under lång tid, att inga EU-länder ska klara sig utan EU.
Britterna vill inte ingå i en federal statsbildning under EU-hatten, utan vill vara en självständig nation. Det är själva grunden till Brexit. Britterna såg tidigt att de federala ambitionerna i EU-byråkratin var mycket långtgående och man har därför agerat inom unionen för att luckra upp dessa ambitioner. När det visade sig att det inte gick, valde man att lämna EU och fortsätta som en fri och självständig nation.
Boris Johnson driver en tuff förhandlingsstrategi gentemot EU, just för att få EU att inse att Storbritannien lämnat och är en egen fullvärdig part som kommer att gå sin egen väg framöver. Det betyder inte att EU:s medlemsländer, och andra, kommer att sluta idka handel med Storbritannien. Men det måste ske ur ett nytt perspektiv.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.