Bakgrunden till att utredningen kom till är en väl diskuterad kunskap om att det svenska befolkningsregistret inte håller måttet och att det inte kan leverera de uppgifter som våra myndigheter behöver för att säkerställa att rätt person hanteras i olika sammanhang.
Tre avgörande frågor har återkommit ständigt i dessa diskussioner:
1. Kan en persons identitet och kontaktuppgifter säkerställas med hjälp av registret?
2. Kan aktuella och relevanta uppgifter om en person distribueras till de myndigheter som behöver kunna fastställa en persons identitet?
3. Kan man garantera att uppgifterna i befolkningsregistret är korrekta?
Svaret på dessa frågor är ”Nej”, Det är problemets kärna, som har en historia som sträcker sig minst 14 år tillbaka i tiden. Den då nyligen avgångne generaldirektören för Skatteverket, Ingemar Hansson, kallades till Skatteutskottet i november 2007 för att redogöra för hur problemen med folkbokföringen egentligen såg ut och vilka åtgärder som vidtagits för att lösa problemen. Den åtgärden vidtogs därför att Riksrevisionen1 då hade släppt en granskning av ett antal allvarliga brister som registret var behäftat med och hur Skatteverket arbetade med att upprätthålla kvaliteten i folkbokföringen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.