Tensta centrum skulle få väktare för att minska otryggheten, men inget väktarbolag vill ta på sig jobbet. Foto: Nya Tider

Vaktbolag vägrar vakta Husby

”Det är kaos i vårt område” konstaterar en invandrad företagare i Stockholmsförorten Husby. Han väljer nu att stänga ner sin butik ‒ kommunen klarar inte att återställa ordningen i centrum och inga vaktbolag vill åta sig jobbet.

Husby skulle ha fått så kallade trygghetsvärdar i april i år, men upphandlingen har försenats. Inga vaktbolag vill nämligen åta sig uppdraget att vakta den invandrartäta förorten.

– Ingen vågar vakta Husby centrum. Företagarna är åter lämnade i diket, säger Salam Kurda, ordförande i företagarföreningen i Husby, till lokaltidningen Mitt i.

Husby ligger på Järvafältet tillsammans med Rinkeby, Tensta och andra invandrarförorter. För fyra år sedan skakades stadsdelen av stora upplopp som varade i nästan en vecka, då invandrare ‒ både ungdomar och vuxna ‒ brände bilar och kastade sten på polis och räddningstjänst. Husby centrum vandaliserades. Över hundra bilar och ett garage brann upp innan polisen återfick kontrollen.

Upploppen var övergående, men kriminaliteten och otryggheten i området fanns redan tidigare och har bara förvärrats sedan dess. I slutet av förra året, efter en upptrappning av inbrott och skadegörelse samt två smash-and-grab-kupper på kort tid, stängde företagen i centrum sina butiker i protest under en eftermiddag.

Även rån och skottlossningar har blivit allt vanligare i Husby och kringliggande förorter.

Politikerna har försökt med åtskilliga miljardsatsningar där man arbetar förebyggande mot ungdomar och hela familjer, driver fritidsgårdar och verksamheter av olika slag. Ett exempel är Järvalyftet, ett projekt som sjösattes 2007 och där Svenska Bostäder satsade fem miljarder kronor under tio år på att ”bryta segregationen”. Skolor i invandrartäta områden får ett så kallat strukturtillägg eller socioekonomiskt tillägg. Vi skrev om detta i NyT 2013-21, då skolor i Rinkeby, Tensta och Husby får uppemot 100 000 kronor per elev, medan till exempel en skola i Bromma får nöja sig med 50 000 kronor per elev.

Polisen har skapat särskilda områdespoliser.

– Vi ska göra allt vi kan för att försöka stötta handlarna. Områdespoliser kan arbeta mer synligt och mer kontaktskapande så att butiksägarna ska känna att de har bättre kontakt med polisen, jag hoppas att det blir bättre och bättre framöver, sade Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef, till Mitt i i december förra året.

Någon nämnvärd förbättring tycks det dock inte ha blivit. De många övervakningskameror som satts upp har haft effekt, menar Salam Kurda, men det räcker inte.

Husby var god dröj. Foto: Nya Tider
Husby var god dröj. Foto: Nya Tider

I februari i år beslutade stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista att Husby ska få ”trygghetsvärdar”, med andra ord en sorts ordningsvakter. Meningen är att de ska jobba i samarbete med polisen. De skulle ha varit på plats i april. Problemet är bara att inget vaktbolag är särskilt suget på att åta sig att bevaka det illa beryktade området.

– Securitas ville ha en alldeles för hög summa för uppdraget, vilket vi inte kan säga ja till. Det andra företaget, Nokas, ville inte ta på sig uppdraget alls, säger Gunilla Davidsson, tillförordnad stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista, till Mitt i.

När tidningen frågar Nokas tillförordnade vd David Larsson säger han att de avsade sig uppdraget därför att det är ”svårt att hitta kompetent personal”.

– Husby är ett komplext område och då gäller det att ha rätt personal för att kunna skapa dialog med dem som inte alltid gör som man ska, vilket i sig kräver mer tid än just tre månader.

”Rätt personal för att kunna skapa dialog” brukar i dessa sammanhang innebära att man måste anlita icke-europeiska invandrare för uppdraget eftersom invandrargängen är mindre benägna att lyssna på svenska väktare.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Manifestation med korta kjolar fick ställas in

Manifestation med korta kjolar fick ställas in

🟠 Den 22 april var det tänkt att evenemanget” Reclaim the suburbs” skulle hålla en manifestation för ett ”fritt samhälle” i Tensta centrum. Syftet med manifestationen skulle ha varit att motverka den dåliga stämning som sprider sig i många av stadens invandrartäta förorter. Evenemanget, som av artisten Adam Tensta anklagats för att vara rasistiskt, fick dock av okänd anledning ställas in.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

SD hotar att utesluta politiker som varnade för folkmord

SD hotar att utesluta politiker som varnade för folkmord

🟠 INRIKES Jonatan Lindgren, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Bollnäs, kan uteslutas efter att Expo avslöjat att han varnat för att det pågår ett folkmord mot vita i Sydafrika och att vita i Sverige riskerar att gå ett liknande öde till mötes. Efter Expos artikel meddelade Sverigedemokraterna att de inleder ett så kal­lat person­ärende mot Lindgren, vilket innebär att han riskerar uteslutning.

Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister – för andra gången

Magdalena Andersson Sveriges första kvinnliga statsminister – för andra gången

🟠 INRIKES Det ologiska i att kunna bli första kvinnliga statsminister två gånger speglar väl den turbulens som rått kring det regeringsunderlag som Socialdemokraterna försökt få ihop för att kunna bilda en ny regering efter att Stefan Löven avgått. Bråket mellan de olika partier som står bakom Socialdemokraternas regeringsbildning utspelades i öppen dager efter det att hon tvingades avgå knappt åtta timmar efter att ha blivit ”accepterad” av riksdagen, den 24 november.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.