Kallare än nu var däremot den tidiga antiken, tidig medeltid och lilla istiden, cirka 1300-1870. Då var det på våra breddgrader flera grader kallare än nu.
För dessa klimatväxlingar finns klara historiska och vetenskapliga belägg. De måste därför anses som erkända fakta i rådande klimatdebatt. Ändå förs de sällan fram. I stället får vi höra att de senaste åren skulle vara de varmaste som hittills uppmätts.
Det betyder sedan termometrar började användas under andra halvan av 1600-talet. Då rådde lilla istidens längsta och djupaste köldperiod med ända upp till 5-7 grader lägre medeltemperatur än nu på våra breddgrader.
Då var Solens magnetiska aktivitet låg med mindre solvind och få eller inga solfläckar, registrerat av Galileo Galilei tack vare hans starkare kikare.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.