Panamakanalen hanterar varje år mellan 13 500 och 15 000 större fartyg, i genomsnitt 37 per dag, enligt Wikipedia. Därtill kommer en stor mängd mindre fartyg och fritidsbåtar. Trots den stora kapaciteten är köerna för att komma igenom kanalen ofta långa.
Genom ett avtal som skrevs mellan USA och Panama 1977 övergick äganderätten av Panamakanalen från USA till Panama. Övergången var successiv och slutförd 1999. Genom avtalet fick Panama hela ansvaret för kanalen och en överenskommelse om hur avgiftsstrukturen för USA-flaggade fartyg skulle se ut ingick i överenskommelsen.
Samtidigt genomfördes en upphandling av ett 25-årigt kontrakt på att driva hamnverksamheten i de båda anslutningshamnarna i respektive kanalände. Kontrakten gick till ett Hongkongbaserat kinesiskt bolag, vilket skapade en påtaglig irritation i USA.
USA har reagerat kraftigt på att det kinesiska bolaget fått förnyat kontrakt och Donald Trump sade på en presskonferens från Vita huset att USA inte accepterar att Kina har kontroll över kanalen, och att USA kan tvingas ”vidta nödvändiga åtgärder” om inget görs för att ändra på situationen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.