eNyT 14/2024
Australien rustar upp sin flotta till världskrigsnivå
Australien presenterade en plan den 20 februari för att förstärka sin flotta och mer än fördubbla antalet stora stridsfartyg, med målet att nå en nivå som inte setts sedan andra världskriget som en del av den pågående kapprustningen i Asien och Stillahavsområdet.
Den mystiske mannen i kvarnen
Enligt den svenska folktron var mjölnaren inte ensam under sina arbetsdagar i kvarnen. Där fanns nämligen även kvarngubben, som ibland förknippas med både näcken och tomten, och honom var mjölnaren tvungen att hålla sig väl med.
Tysklands nya partier och deras betydelse inrikes och utrikes
Den 9 juni 2024 kommer medborgarna i 27 europeiska länder rösta för en ny sammansättning i det europeiska parlamentet. Det pågår en intensiv politisk aktivitet för att styra parlamentet i en vänster-liberal riktning eller vända den mot höger. Man ska dock inte underskatta de motkrafter som finns.
Nytt massivt svenskt stödpaket till Ukraina
Regeringen har utannonserat ett nytt massivt militärt stödpaket till Ukraina. Det kommande stödpaketet blir det 15:e i ordningen och det största till dags dato. Det kommer bland annat inkludera en marin satsning i form av den unika svenska Stridsbåt 90 – men samtidigt kommer det innebära en ytterligare minskning av Sveriges egen försvarsförmåga.
Tjeckiska bönder revolterar mot egna organisationer – kräver utträde ur EU:s Green Deal
Igår demonstrerade bönder med flera hundra traktorer i centrala Prag. Liksom kollegorna i Tyskland, Frankrike och Beneluxländerna drabbas de av höga kostnader och orimlig byråkrati, något de sammanfattar med ett enda krav: Gå ur EU:s gröna giv. Premiärministerns hånfulla svar: De är supportrar av Kreml.
Franska regeringen mobiliserar för att rädda Lantbruksmässan
Frankrikes Lantbruksmässa är ett stort årligt evenemang som alltid får mycket uppmärksamhet och är vanligen ett viktigt tillfälle för toppolitiker att visa upp sig för att klappa en kossa och visa sig folkliga. 2024 års version, som är planerad från den 24 februari till den 3 mars, kommer sannolikt att hållas i en spänd stämning. Måndagen den 19 februari, från Dunkerque till Marseille, organiserade många jordbrukare nya demonstrationer för att hålla trycket uppe. Kommer regeringen att tvingas gå med på mer än de ”halvmesyrer” de redan har gjort? Även i Spanien fortsätter protesterna, trots systemmediernas tystnad om vad som pågår.
Kriget mot lantbruket
Hur ska Europas enorma jordbruksarealer egentligen användas? Den debatten rasar nu i allt fler länder, efter att EU och flera regeringar vidtagit drastiska åtgärder med syftet att minska antalet gårdar. I Nederländerna, som är Europas största exportör av lantbruksprodukter, kombinerar regeringen piska och morot för att försöka få landets bönder att avveckla verksamheten och sälja marken. Den här gången är det kväve – inte koldioxid – som påstås utgöra ett akut hot. Men är det den verkliga orsaken, eller en förevändning för att verkställa en helt annan agenda? ”Regeringen har förklarat krig mot lantbruket”, säger Thierry Baudet, partiledare för Forum voor Democratie, och den lantbrukspolitiske talespersonen Gideon van Meijeren, i en exklusiv intervju för Nya Tider.
Inflationen och matpriserna stiger igen
Efter en tid med både sänkt generell inflation vänder trenden återigen åt det, för konsumenternas del, negativa hållet med ökad inflation och matpriser. Men experter menar att det kan röra sig om en temporär situation.
Finansinspektionen satsar på konsumentskydd efter en utredning om finansiellt välbefinnande
Med en tuff privatekonomisk period som grund har Finansinspektionen etablerat en mer genomtänkt strategi för att kunna ge privatekonomiskt stöd. En enkät om hur det står till med det ”finansiella välbefinnandet” i Sverige och en ny funktion som konsumentskyddsekonom, skall bidra till ett tydligare fokus på privatekonomiska effekter av finansmarknadens aktiviteter. Enkäten visar, föga förvånande, att ”svenskar överlag har ett högt finansiellt välbefinnande”, men samtidigt att många har påtagliga problem med sin privatekonomi
EU tillåter ansiktsigenkänning
Den nya Prüm II-förordningen har godkänts av Europaparlamentet, något som banar väg för användning av ansiktsigenkänning för polisen.
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!