eNyT v. 27/2021
Den mystiske mannen från Bocksten
På Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.
Frankrike och Rassemblement National efter lokala och regionala val
Resultatet i de franska valen den 20 och den 27 juni blev en besvikelse för många, men kort därefter skymtade nya krafter i den europeiska politiken, när samhällsbevararna och försvarare av den europeiska, kristna civilisationen konsoliderar sina ansträngningar. I den historiska staden Perpignan, nära Frankrikes södra gräns mot Spanien, höll Rassemblement National (RN) sin kongress den 3 till den 4 juli. Fokus låg på det kommande presidentvalet 2022.
Ryssland firar flera nationaldagar
När ryska folkets styrande organ beslutade att upplösa Sovjetunionen steg för steg förändrade man sedan också steg för steg den officiella högtidskalendern. Kommunistiska minnesdagar avlägsnades och ersattes med andra, nationellt präglade, högtidsdagar. Ryssarna firade nyligen en av dessa, kallad ”Ryska dagen”. Ryssland är enligt sin konstitution ett sekulärt samhälle där ingen religion har del av statens maktbefogenheter. Det anses inte utesluta att traditionella kristna referenser ofta är närvarande i statliga sammanhang.
Stefan Löfven föreslås bli statsminister – igen
För bara två veckor sedan fälldes statsminister Stefan Löfven av riksdagen genom en misstroendeomröstning. Sedan dess har Ulf Kristersson (M) fått första chansen att bilda regering – men meddelade förra veckan att det inte finns förutsättningar för en borgerlig regering med stöd av KD, L och SD. Nu meddelar talmannen Andreas Norlén att han föreslår att Löfven ska bli statsminister igen.
Indien förstärker gränsen mot Kina – 200 000 soldater redo för krig
Situationen mellan Indien och Kina ser ut att förvärras. I ett försök att möta kinesisk aggression och militärteknologiskt försprång väljer Indien att kraftigt utöka mängden soldater, samt träna dem för höghöjdsterrängen i Himalaya i en ny doktrin man kallar för ”offensivt försvar”. Utvecklingen kommer som en följd av flera dödliga sammandrabbningar mellan kinesiska och indiska soldater.
En gripen för polismord
Den 17-årige somaliern Sakariye Ali Ahmed har begärts häktad för mordet på den 33-årig polisen Andreas Danman i Biskopsgården. Mordet skedde ungefär halv elva på kvällen den 30 juni. Omfattande insatser ledde till att den tidigare dömde gängkriminelle Sakariye Ali Ahmed kunde gripas under fredagen. Händelseförloppet vid mordet är oklart på grund av polisens motsägande information.
Löfven får sonderingsuppdrag
Efter att Ulf Kristersson (M) i förtid meddelat talmannen Andreas Norlén på morgonen den 1 juli att det inte finns parlamentariska förutsättningar för en moderatledd regering meddelade talmannen på en presskonferens att uppdraget går över till statsminister Stefan Löfven.
Afrikan åtalas för tågvåldtäkt: ”Emot min religion att kvinnor visar hud”
En 52-årig man från Etiopien åtalas vid Stockholms tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna på ett SJ-tåg mot Stockholm. Övergreppet avbröts då en värnpliktig yngling sade till honom att gå därifrån. Trots vittnesmål nekar mannen till brott. Han påstår att han bara velat prata med kvinnan om att hennes kläder visade för mycket hud, vilket är emot hans religion.
Domen klargör – medlemmar i NMR får äga vapen
En medlem i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) som fått sina vapen beslagtagna av polisen har nu fått upprättelse av Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen klargör att medlemskap i politiska organisationer, även ”våldsbejakande” sådana, inte är grund nog att neka vapentillstånd. Istället ska fall bedömas efter individuell lämplighet. Domen innebär att det blir svårare för polisen att ta vapnen från politiska dissidenter i framtiden.
Gangsteradvokater utesluts ur Advokatsamfundet
Advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts med omedelbar verkan ur Advokatsamfundet efter att ha påkommits med otillåtet samarbete med kriminella i Vårbynätverket. Avslöjandet kom efter att appen Encrochat kunde avkodas av fransk polis.
SD och M tar över taktpinnen i klassisk socialistisk brukskommun
Den 21 juni 2021 skrevs politisk historia i den västmanländska kommunen Surahammar. Efter drygt 100 år av socialdemokratisk dominans tog en borgerlig koalition, inklusive SD, makten och kommer nu att styra kommunen fram till valet 2022. Det intressanta i sammanhanget är att koalitionen även inberäknar Centerpartiet, detta trots att Annie Lööfs parti på riksplanet inte ens vill ta i SD med tång. Dock vill ingen företrädare för vare sig SD eller C svara på några frågor när Nya Tider lyckas nå dem.
Kristersson: Det finns inte parlamentariska förutsättningar för en moderatledd regering.
Vid en presskonferens klockan 10 idag meddelade Ulf Kristersson att han inte har parlamentariskt underlag för att bli vald till statsminister.
Socialdemokraternas panikdrag för att rädda Löfven
I ett försök att rädda kvar Stefan Löfven väljer Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att lämna regeringen för att återgå som riksdagsledamot. Manövern kan därmed ge Socialdemokraterna en livsviktig röst inför de kommande statsministeromröstningarna, men det är oklart om KU kommer tillåta det.
Bidens regering inleder förföljelser av oliktänkande i brett samarbete mellan IT-bolag och underrättelsetjänster
Bidenadministrationen inleder nu metodiska förföljelser av politiska dissidenter i USA. I bred samverkan mellan underrättelsetjänster och IT-bolag ämnar man kartlägga och operera mot så kallad inrikes terrorism med målsättningen att hindra den innan den övergått till våldshandlingar. De som pekas ut som samhällsfaror är inte de vänsterextremister och svartmaktgrupper som mördat och plundrat i månader strax innan det senaste presidentvalet utan främst vita högerextremister.
Talmansrundorna: Kristersson får första chansen
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har av talmannen Andreas Norlén fått sonderingsuppdrag att försöka bilda en regering. Det innebär att redan nästa vecka kan det komma upp till omröstning och det kan sluta med att Kristersson blir statsminister. Det finns dock många hinder på vägen och en ministers avgång kan vara tungan på vågen till Kristerssons nackdel.
Nyhetsdygnet
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!