eNyT v. 29/2023

Europas muslimska rötter

 Har vi islam att tacka för renässansen och den vetenskapliga revolutionen? Är den europeiska civilisationens rötter kanske inte grekisk-romerska och kristna, utan muslimska? En fransk historiker har i dessa frågor utmanat den politiskt korrekta diskursen.

Ryssland drar sig ur avtalet om veteexport över Svarta havet

 Ryssland har sagt upp ”spannmålsinitiativet” i Svarta havet, som möjliggjorde export av mer än 32 miljoner ton ukrainskt spannmål under det senaste året. Det kan ha liten omedelbar inverkan, men på medellång sikt skapa spänningar på marknaden och driva upp livsmedelspriserna

Vikingaskepp – förfäders fartyg och farleder

 Skandinaviens högkultur blomstrar under slutet av järnåldern. Gynnsamt läge gjorde Skandinavien till navet i den öst-västliga handeln efter att 600-talets muslimska framryckning gjort den traditionella rutten över Medelhavet osäker. Nordborna breddade sin horisont, genom sina utvecklade skepp kunde de förflytta sig över enorma områden. Förutom vår egen del av världen satte de segel till ytterligare minst tre andra världsdelar.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte avgick: Koalitionsregeringen föll över invandringspolitiken

 Den 7 juli meddelade Nederländernas premiärminister Mark Rutte sin avgång från den verkställande makten, vilket ledde till att hans koalitionsregering föll. Rutte, som fått smeknamnet ”Teflon” efter sin tid vid makten, 12 år, trots flera skandaler, träffade lördagen den 8 juli 2023 kung Willem-Alexander för att lämna in sin avskedsansökan. Fyrpartikoalitionen föll sönder på grund av djupa meningsskiljaktigheter om invandringspolitiken. Mark Rutte kommer dock att leda en expeditionsministär fram till nästa tidiga allmänna val som kommer att hållas tidigast i november 2023.

Mamma mördade sina barn och begick självmord

 Tre döda kroppar hittades av en slump i en bil i Skinnskatteberg i Västmanland. De döda var en kvinna och två barn – nu misstänker polisen att det rör sig om en mamma som mördat sina två barn med ett skjutvapen och därefter begått självmord.

Efter upploppen: Macron vill se krafttag – mot yttrandefriheten

 Efter en veckas upplopp, där närmare 1 000 byggnader och över 4 000 fordon bränts upp eller förstörts, lovade Frankrikes president att ta i med hårdhandskarna. Måltavlan var dock inte upploppsmakarna utan sociala medienätverk, något som fått stark kritik, trots att etablissemangsmedier gör sitt bästa för att blanda samman det med fejknyheter.

Metternich, diplomat och aristokrat

 EU försöker vara synonymt med Europa i vårt medvetande och vårt minne. Men Europa är långt verkligare och intressantare än EU. Den som uppskattar Sverige och dess historia kommer snart att vilja bekanta sig med Europa och dess historia. Och för detta måste man känna till Metternich.

Regeringen vill minska vargstammen

 Regeringen har gett Naturvårdsverket ett nytt uppdrag att ta fram uppdaterade riktlinjer för skyddsjakt av varg. Samtidigt får de även i uppdrag att utreda en minskad vargstam i Sverige.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.