eNyT v. 47/2022

Kommer Elon Musk att dumpa Ukraina?

 Teslas grundare Elon Musk är återigen en viktig militär faktor i kriget i Ukraina. Musk har beslutat att blockera omkring 1 300 av sina Starlink-satelliter, som tidigare täckte Ukrainas territorium, på grund av finansieringsproblem.

Macron förespråkar en ”gemensam världsordning” för att undvika en ”global spricka”

 Toppmötet Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) ägde rum i den thailändska huvudstaden Bangkok mellan det 14-19 november. Där efterlyste Frankrikes president Emmanuel Macron ”en enda världsordning”. I ett långt tal fredagen den 18 november presenterade presidenten den franska strategin i regionen samtidigt som han varnade för de ”dysfunktioner” som skakar världsekonomin på grund av de många ”konfrontationerna” och nuvarande kriser, som kriget i Ukraina. Ett tal som också har utlöst en livlig kontrovers i Frankrike – statschefen beskrev fransmännen som ”mycket stolta, till och med lite arroganta”.

Artemis 1 äntligen på väg

 För första gången sedan Apollo-eran förbereder sig NASA för bemannade uppdrag till månen. Artemis 1 är det första förberedande steget.

”Olämpligt”: Justin Trudeau tillrättavisas offentligt av Xi Jinping

 ”Att berätta för tidningarna vad vi sade under vårt samtal är olämpligt”: vid G20-mötet tillrättavisade Kinas president Xi Jinping offentligt Kanadas premiärminister Justin Trudeau framför kamerorna. En ovanlig offentlig dispyt som kan komplicera redan spända bilaterala relationer.

Fyra år efter debuten: De Gula västarna är fortfarande kvar

 Gula västarna demonstrerade lördagen den 19 november i flera städer i Frankrike, i samband med fyraårsdagen av denna rörelse. I Paris, där nästan 700 demonstranter marscherade enligt siffror från polisprefekturen, skedde demonstrationen under stor närvaro av polisen. Sammandrabbningar ägde rum mellan polis och demonstranter i staden.

Finlands sista SS-veteran avliden

 Finlandssvenska Hufvudstadsbladet meddelar att den siste finske SS-soldaten avlidit, 99 år gammal. Till skillnad mot de vanliga soldaterna som stred på den egna fronten mot Sovjetryssland har de frivilliga i Waffen-SS inte lyfts fram – av förklarliga orsaker. Deras öppenhet om krigsförbrytelser var mer ärlig än andras och finns i dagböcker som först på senare år publicerats för allmänhetens läsning.

Hovrätten ska avgöra om fackförbund får utesluta aktiva sverigedemokrater

 Den 9 och 10 november hölls förhandlingar i Svea hovrätt som ska avgöra om LO-förbundet Transport hade rätt att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund på grund av att han är aktiv sverigedemokrat i hemkommunen Kiruna. Fredlund fick i mars 2021 rätt mot Transport i tingsrätten, men facket valde att överklaga. Fredlund säger till Nya Tider att han självklart hoppas på ett positivt utfall även i hovrätten, men att han också oroar sig för de ekonomiska konsekvenserna om hovrätten gör en annan tolkning av fallet än vad tingsrätten gjorde i mars 2021.

Katerina Janouch utpekad som ”extremistdebattör” av vänsterliberal tidning – chefredaktör vägrar definiera vad extremistdebattör är

 Författaren och journalisten Katerina Janouch utpekades den 15 november av den vänsterliberala tidningen Blekinge läns tidning som ”rikskänd extremistdebattör”, detta efter att hon skrivit en debattartikel på mediekanalen Swebbtv:s sajt och kallat Sölvesborgs ledande moderat Kith Mårtensson för ”girigbuk” och ”batikhäxa” med anledning av att Moderaterna svek väljarna och valde att samregera med Socialdemokraterna istället för SD. Mårtensson har nu gått ut med att hon polisanmäler Janouch för formuleringarna i hennes debattartikel.

Sverige skickar mer vapen till Ukraina

 Regeringen har beslutat att skicka ett rekordstort stödpaket till Ukraina bestående av både vapensystem och humanitärt bistånd, större än de tidigare åtta stödpaketen tillsammans. Totalt kommer Sverige att donera motsvarande cirka 3 miljarder kronor i militärt stöd och 720 miljoner kronor i humanitärt stöd.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.