Axel W. Karlsson

Artiklar av Axel W. Karlsson
Etablissemanget vill förbjuda Tysklands näst största parti – för demokratins skull
🟠 AfD:s ökande popularitet har väckt stark oro hos etablissemanget. Trots lögner och svartmålning i media och isolering från det samlade politiska etablissemanget fortsätter partiet att växa. Man anklagar vissa av partiets representanter från att vara allt mer ”extrema” och i ett ovanligt utspel krävde den tongivande veckotidningen Der Spiegel att AfD ”förbjuds”.
Starkt självförtroende i tyska AfD
🟠 Partikonferens med sikte på EU-valet. Alternativ för Tyskland höll partikonferens den 29–30 juli för att välja kandidater till EU-valet nästa år. Till toppkandidat utsågs EU-parlamentarikern Maximilian Krah, som tillhör partiets mer radikala, etnonationella flygel. Partiets två talespersoner höll kraftfulla tal som bland annat kritiserade EU:s havererade migrationspolitik och handelssanktioner som isolerar Europa och Tyskland från resten av världen. De menade att det är dags för EU att lämna tillbaka en stor del av sin makt till de nationella parlamenten. Man har dock släppt kravet på ett tyskt utträde ur EU.
Putin och statsduman tar avstånd från koranbränning i Sverige
🟠 UTRIKES Såväl president Putin som det ryska parlamentets ena kammare – federationsrådet – har uttalat sitt avståndstagande med anledning av att en invandrad iranier bränt koranen framför stora moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm på den muslimska högtiden Eid al-Adha. Federationsrådet består av ett åttiotal representanter för delrepublikerna och de autonoma områdena i den Ryska Federationen.
Sociala och kulturella relationer styrde det förmoderna Sverige
🟠 KULTUR. Personliga relationer med tjänster och gentjänster var avgörande för all samhällsorganisation kring sekelskiftet 1600. Det visar en ny avhandling i historia vid Göteborgs universitet. Den fokuserar på en enskild adelsman, greven Abraham Brahe. Hans brev har varit en viktig källa för ny kunskap.
Sjunnesson dömd – Sakupplysning om fakta anses vara ”hets”
🟠 Tingsrätten i Varberg har dömt samhällsdebattören och författaren Jan Sjunnesson för hets mot folkgrupp. Brottet, som Sjunnesson anses ha begått, består i en kommentar om tre ord till en nyhet om åldringsrån. Att kommentaren är skriven i saklig ton och utan aggressiva angrepp på någon grupp anser domstolen inte spelar någon roll, trots att lagstiftningen anger att objektivt giltiga resonemang skall vara straffria.
Omsorg får biskopar att kritisera transideologin
🟠 De katolska biskoparna i de skandinaviska länderna presenterade den 21 mars strax före påsk ett öppet brev på fem sidor med kritik av transideologin. Dokumentet uttrycker i första hand omtanke och rådgivning och lästes högt i katolska kyrkor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholm, är en av dokumentets undertecknare.
Islamisering av Sverige avslöjad i avhandling
🟠 Fredagen den 10 februari disputerade Sameh Egyptson vid Lunds universitet på avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige”. Intresset för avhandlingen var rekordstort, vilket visade sig i en lång kö till universitets aula där disputationen hölls. Universitetet hade vidtagit extra säkerhetsåtgärder.
Albert Edelfelts måleri visas i Göteborg under skärpt säkerhet
🟠 Albert Edelfelts verk visas just nu på en stor utställning på Göteborgs konstmuseum. Edelfelt tillhör den finska konsthistoriens mest älskade konstnärer, vars måleri växlar mellan vardagliga folklivsscener från den finska skärgården, prestigefyllda societetsporträtt från en kosmopolitisk miljö, historiemåleri och illustrationsuppdrag.
Sydossetien röstar om anslutning till Ryska federationen
🟠 UTRIKES Den 17 juli ska Sydossetien hålla en folkomröstning om anslutning till den Ryska federationen. Området bröt sig ur Georgien efter Sovjets upplösning, men erkänns inte av omvärlden. År 2008 angrep Georgien Sydossetien militärt i syfte att hävda sin auktoritet, men blev tillbakaslagna av sydossetiska och ryska trupper. Osseter bor även i Nordossetien, som efter Sovjets sammanbrott valde att bli kvar som en del av Ryssland.
Martin Modéus ny ärkebiskop efter Antje Jackelén
🟠 Linköpingsbiskopen Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i ärkebiskopsvalets andra omgång den 8 juni. Därmed är det han som blir den 71:e ärkebiskopen i Svenska kyrkan i kontinuerlig följd och efterträder Antje Jackelén som går i pension den 30 oktober. Modéus vigs och tas emot som ny ärkebiskop den 4 december.
Nyhetsdygnet
Senaste numret


Nya Tiders nyhetsbrev!